[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
Când ea vrea – spune, CÂND O ÎNTREABĂ… Prezentatoare TV: „…la ce bun ...
Tany Vander – INDIGNATĂ: Trebuia să filmez o emisiune, dar am plecat… ...
VREA SĂ MAI SLĂBEASCĂ! Interpretă: „Pe data de 19 aprilie aveam cu ...
Horoscop 4 iulie 2020. Relaxare şi timp preţios petrecut în familie

Cum SĂ ECONOMISEȘTI ENERGIA consumată? Agenția pentru Eficiență Energetică te învață! VIDEO//

Săptămâna Energiei Durabile a UE (EUSEW), care este și cel mai mare eveniment dedicat energiei regenerabile și utilizării eficiente a energiei în Europa, a revenit pentru a 15-a ediție! Evenimentul s-a desfășurat în perioada 22-26 iunie și i-a provocat pe cetățenii UE să gândească dincolo de criză și să conștientizeze cum consumă energia și de unde pentru regenerarea resurselor, informează SHOK.md.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) se alătură evenimentului cu un spot video dedicat etichetării energetice, care informează cum poate populația țării noastre să optimizeze utilizarea energiei electrice. Acesta are scopul de a-i comunica publicului posibilitățile de economisire a energiei electrice prin achiziționarea și folosirea conștientă a produselor de uz casnic. 

Casa noastră este echipată cu diverse produse electrocasnice care ne ajută în viața de zi cu zi. Toate consumă energie electrică. Nu întotdeauna înțelegem ce și cât consumă. Pentru a desluși, a economisi și a plăti mai puțin pentru energia electrică, trebuie să citim etichetele energetice. 

Încă din 2014, uscătoarele de rufe, aparatele de climatizare, cuptoarele şi hotele de bucătărie, lămpile electrice şi a corpurilor de iluminat, maşinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele TV, aspiratoare, instalațiile pentru încălzirea apei, instalațiile pentru încălzirea incintelor au etichete energetice. Sunt obligatorii!

Etichetele energetice sunt pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) fiind cea mai eficientă și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă! În prezent, dat fiind faptul că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip sunt clasa A, au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++. 

De exemplu, un frigider de clasa A+++ va consuma anual cu cca. 160 kWh/an, în timp ce un frigider de clasa B va consuma cca. 434 kWh/an. – diferența fiind de aproximativ 274 kwh/an – adică 490 de lei anual economisiți. 

Dar tu știi cât plătești în plus pentru consumul aparatelor tale de uz casnic? Încurajează-i și pe ceilalți membri ai comunității din care faci parte să respecte câteva principii simple pentru a economisi energia consumată.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și al valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului înconjurător și al schimbărilor climatice.


IUN 27, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...