[ X ]
FRESH
Ce se mândreşte Andra cu fetiţa ei! Eva i-a moştenit talentul muzical ...
Laura Vetty, despre FLORII și NUMELE EI: „Îmi place foarte mult, nu ...
Interpreta Viorica Lupu a dezvăluit cum I S-A ALES NUMELE: „Sunt unica ...
Margareta Răducanu, despre NUMELE EI „DE FLOARE”: „Bunica mi l-a ales. ...

(INTERVIU) Dumitru PODGURSCHI: Visul chinezesc a început încă din fragedă copilărie

Dumitru Podgurschi este unul dintre cei aproape o sută de moldoveni care au ales să trăiască în China. A visat de mic să ajungă în această țară, iar la 22 de ani și-a luat inima în dinți și s-a mutat cu traiul la zeci de mii de kilometri de casă. În cadrul unui interviu acordat portalului SHOK, a vorbit despre schimbările şi provocările din China, despre dor, realizări şi planuri de viitor.

Shok: Dumitru, povesteşte-ne despre “visul chinezesc”. Când şi cum ai ajuns în China?

D.P.: Visul chinezesc a început încă din fragedă copilărie. Ca și restul băieților de vârsta mea, am fost expus filmelor marca Bruce Lee și Jackie Chan. Or, dacă majoritatea băieților trec peste faza asta, eu am păstrat câte ceva din ea. Nu țin minte exact când am început să studiez cultura Asiei, însă cert este că am peste 15 ani de când sunt pasionat de tot ce vine de acolo. Drumul spre China este cât se poate de trivial. Am aplicat pentru un program de studiu al limbii chineze, am fost acceptat, mi-am luat viza și iată-mă în China.

Shok: De doi ani te-ai stabilit cu traiul acolo. Ce a fost cel mai greu la început? Cum ai trecut peste?

D.P.: Totul era greu la început. În China nu te descurci decât cu limba chineză. Mi-a luat 2-3 luni să încep a rupe conversații rudimentare, timp în care am stat mai mult pe-acasă, cu nasul în carte și urechea ciulită la lecții audio. Necesitatea m-a impus să trec peste acest obstacol destul de repede.

dima1

Shok: Cu ce te ocupi acolo? Cum te-ai încadrat în acest job?

D.P.: Am studiat limba timp de 2 ani, timp în care am făcut și stagiu la o companie locală. În timpul stagiunii am lucrat la traduceri din română, rusă, engleză în chineză. Recent, am început să lucrez cu departamentul de marketing al companiei. Acum, la sfârșit de program, mă pregătesc pentru un post permanent în companie.

 Shok: Cât timp ţi-a trebuit pentru a ajunge la o chineză fluentă? Câte semne cunoşti? Poate fi limba chineză comparată cu alte limbi, mă refer la greutatea de a studia, semne…

D.P.: Nu consider că vorbesc o chineză fluentă. Cert este că pot discuta liber pe teme cotidiene, utilizând cuvinte simple, însă mai am mult până la o chineză fluentă. Această limbă se vorbește pe tonuri, și străinii le deprind cu greu. Pe lângă tonuri avem și caracterele chinezești, pe care noi le digerăm cu greu. Primele 3 luni de studii le-am petrecut antrenându-mi creierul să gândească în tonuri și caractere, abia apoi am început a pune baza limbii pe care o vorbesc acum. La moment cunosc in jur de 400-500 caractere. În fine, limba chineză nu este mai complicată decât alte limbi, pur și simplu necesită puțină răbdare și perseverență.

Shok: Cum e traiul în Beijing. Unde locuieşti? E scump?

D.P.: Locuiesc în regiunea Wangjing a cartierului Chaoyang. Unicul aspect scump alt acestei regiuni este chiria. Restul comodităților vin la un preț mult mai accesibil, chiar mult mai mic decât în Moldova. Electricitatea-i pe sistem de pre-plată, așa cum e la noi sistemul de telefonie prepay. Odată ce expiră impulsurile de pe cartelă, nu mai ai lumină. Mi-am încărcat contul pentru electricitate la începutul lunii noiembrie, anul trecut, cu 1000 lei. Înainte de a pleca în Moldova, pe 22 iunie, încă aveam 200+ lei în cont. Acasă am 2 calculatoare care lucrează non-stop, un cuptor electric în care gătim majoritatea bucatelor, un televizor, mașină de spălat, un boiler și un climatizor care a lucrat încontinuu în mai și iunie. Factura la gaz vine goală, pentru că nu am atins încă pragul minim de metri cubi folosiți. Ieftin, aș spune eu.

dima3

Shok: Ce îţi place în Beijing? Dar ce nu?

D.P.: Ador sistemul de transport public. Indiferent de distanță, am la dispoziție 3 tipuri de transport public: autobuz, metrou, sau taxi. De când locuiesc în China, m-am deprins să folosesc util timpul (uneori exorbitant de lung) petrecut în drum. Citesc o carte, repet aspectele cheie a unei prezentări pe care urmează să o fac, fac lecții audio de limbă chineză, iar uneori mănânc un mic dejun întârziat.

Calitatea aerului este terifiant de joasă. Învățăm despre smog la școală, facem prezentări despre orașe poluate și vorbim despre efectele negative pe care le are viața în astfel de orașe. Însă realitatea depășește orice preconcepție pe care am avut-o cu privire la smog. În zile cu smog dens până și mirosul aerului se schimbă. Am zburat de multe ori din/spre Beijing, însă din cauza smogului n-am văzut încă niciodată cum arată orașul văzut de la înălțime.

Shok: Cum ai descrie chinezii? 

D.P.: Chinezii sunt un popor foarte divers, dat fiind faptul că însumează 56 de grupuri etnice. Cu toate astea,  valorile de bază sunt aceleași ca și la noi. Ești considerat om bun dacă ești sârguincios, generos și respecți cultura locului. Chinezii pun accent deosebit pe generozitate, astfel rareori își achită nota de plată separat, cel mai des se oferă cineva să facă cinste. Respectiv, acest tip de generozitate este așteptat și din partea noastră, a străinilor. Chinezii, ca și moldovenii de altfel, sunt amatori de mese abundente, deseori încărcate în exces cu bucate și băuturi. Vorbind de bucate, cele 3 mese ale zilei sunt foarte importante pentru ei. Astfel, în jurul orelor de masă, formula de salut nu este “bună ziua”, ci “ai luat masa?”. Ca și restul popoarelor din Asia, chinezii sunt gardieni înrăiți ai culturii lor, cu atât mai mult în capitală.

dima4

Shok: Soţia ta e alături? Te susţine? Ea cu ce se ocupă?

D.P.: Soția este și ea în China, prezența ei fiind un garant indubitabil al susținerii pe care mi-a oferit-o de când am luat decizia să plec în China. În acești doi am fost colegi la cursurile de limbă chineză, iar la moment a pus pauză pe studii, pentru a avea grijă de fiica noastră.

dim

Shok: Te-ai obişnuit cu mâncarea chinezească sau totuşi…?

D.P.: Bucătăria chinezească este foarte variată și aș minţi dacă aș spune că m-am deprins cu bucătăria de acolo. Desigur, sunt foarte multe bucate chinezești pe care le-am îndrăgit, însă trebuie să recunosc că totuși prefer bucătăria europeană. Pentru a-mi satisface curiozitatea am gustat până și pupe de molie, însă astfel de bucate nu sunt parte din meniul meu cotidian.

dima2

Shok: Ce ştiu chinezii despre Moldova?

D.P.: Chinezii știu cam tot atâtea despre Moldova cât știu moldovenii despre China, adică mai nimic. Puțini care știu unde ne aflăm pe hartă, însă am avut și fericita ocazie să cunosc un taximetrist care cunoștea aprofundat istoria Moldovei, de la Ștefan până în prezent. Unii chinezi au auzit de Milescu Spătarul, însă nu cunosc exact cine-i și ce a făcut (ca și mulți concetățeni de-ai noștri, de altfel). Oamenii în vârstă reacționează la numele lui Nicolae Ceașescu, cei tineri la numele lui Gheorghe Hagi, or Moldova este parte istorică a României și aceste nume îmi înlesnesc efortul de a le explica unde se află Republica Moldova. Sperăm că eventual vom promova o relație de interes mutual între chinezi și moldoveni.

Shok: Cât de des vii acasă? Ce îţi lipseşte cel mai mult?

D.P.:Vin acasă de două ori pe an, de Anul Nou și în vacanța de vară. Îmi lipsesc familia și prietenii, mai ales de sărbători. După șase ani de viață peste hotare m-am dezis de multe elemente ale cotidianului moldovenesc, cum ar fi mâncarea, televiziunea, localurile preferate, etc., însă oamenii dragi îmi lipsesc în fiecare zi.

Shok: Spuneai anterior că vei reveni acasă peste câţiva ani şi vei deschide un liceu, unde se va studia cultura chineză. De unde asemenea decizie?

D.P.: Nu-i pot spune decizie. La moment ar fi mult mai oportun calificativul de vis, or decizia necesită un plan de acțiuni pe care nu-l am. Dorința de a fonda o școală vine din dorința de a aduce un aport sistemului nostru de învățământ care, în opinia mea, este demodat și ineficient. Visez la o școală în care să se pună accent pe inteligență și creativitate. Sistemul de acum percepe inteligența ca abilitatea de a lua note bune în cadrul unui curriculum stabilit, or inteligența este un concept mult mai vast. Despre creativitate nici vorbă nu poate fi într-un sistem în care elevii care depunctați atunci când ideile lor nu coincid celor impuse de învățători.

dima

Însă, obiectiv vorbind, alternativă concretă la sistemul de acum nu am, așa că o să rezum critica negativă la cele menționate mai sus. Profilul de cultură chineză vine dintr-o dragoste personală față de China, totodată ținând cont de faptul că la noi în țară nu există suficientă informație despre această țară și oportunitățile pe care le oferă.

Shok: Ce planuri de viitor are Dumitru Podgurschi?

D.P.: Când vine vorba de viitor, ezit să vorbesc în termeni concreți. S-au schimbat foarte multe în ultimul an, respectiv s-au schimbat și planurile pe termen scurt. În termen lung, plănuiesc să rămân în China încă cel puțin 5 ani, să continui lucrul început acolo și, desigur, să trec “liceul” din etapa de vis în etapa de proiect, iar restul evenimentelor vor derula de la sine. Viitorul e totuși viitor, prea multă proiecție  în viitor este o risipă a timpului prezent.

 

Kristina Gurez/SHOK.md

Foto:  arhivă personală


AUG 26, 2014 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...