[ X ]
[ X ]
FRESH
Salma Hayek, superbă în costum de baie la aproape 53 de ani! Iată ...
A ÎNCHEIAT activitatea la emisiunea „Paragraf”! Irina Lencăuţan: „Am ...
În doar un an a adunat MII DE URMĂRITORI pe Instagram! Olga Țapordei: ...
CONCERT doar cu interpreți autohtoni, de Ziua Independenței! Iată ...

(INTERVIU) Marin Crețu KAPUSHON: Puterea rapperului sunt textele sale

Marin Crețu, cunoscut drept Kapushon, este un moldovean care s-a apucat de rap prin 1997. A făcut rap o bună perioadă în componenţa trupelor ‚Lv’s Klan’ şi ‚Moara Stricată’, iar în prezent este un interpret  solo, cu texte simple și pline de realitate. Trăiește pe banii care îi face din muzica și concertele sale. Despre cum și-a început cariera de interpret, despre primul album, realitatea din piesele sale și de ce ar vrea un duet cu interpretul Pavel Stratan, Kapushon Marin Crețu ne-a povestit în cadrul unui interviu pentru SHOK.md.

SHOK: Povestește-ne cine este, de fapt, Kapushon? De ce Kapushon și nu altfel?

KAPUSHON: Mă numesc Marin Crețu, 33 ani, născut și crescut în orașul Leova.

Kapushon vine din rusă, se traduce ca „glugă”. Atunci când mi-am pus numele, în 2004, nu am ales foarte mult și nu înseamnă ceva special. L-am ales fiindcă, gluga este un accesoriu a vestimentației hip-hop si deci, e din aceasta familie termenul. Mi-a plăcut și cum sună fonetic.

mar6

SHOK: Cum ți-ai început cariera de rapper? Ce te-a inspirat, ce te-a motivat? De ce ai ales să cânţi rap?

KAPUSHON:  Am auzit rap american în 1995. Era Coolio – „Gangsta’s Paradise”. Apoi am cumpărat albumul întreg „My Soul” al lui aceluiași Coolio. Apoi am trecut la Nana, 2 Pac, Notorious BIG. Țin minte, întamplator, o casetă originală a lui Notorious, albumul „Life after Death” care a fost scos  după moartea rapperului, a nimerit pe taraba cu casete pirat de la piața din orașul Leova. Era 1997, eu chiar nu știu de unde s-a luat acea casetă și încă originală, era una singuăa, parcă special pentru mine. Zic asta, fiindcă în 1997 găseai numai muzică cu Tanea Bulanova, Oleg Gazmanov, și Zarubejnaia Discoteca 1996 și aici: Surpriză! Notorious – caseta originală, una singură. Am umblat toata ziua din urma lui tata sa-mi dea bani pentru acea casetă. Era greu cu bani, criza, anii ‘90, dar  până la urma n-a rezistat teroarei mele și mi-a dat bani. Am fugit repede la piață să o iau că îmi era frică să n-o cumpere cineva. Apoi, am dat de BUG Mafia , Paraziții și La Familia. Am înțeles că poate există rap și în română. Atunci au și apărut primele gânduri că aș putea face și eu rap. Primele texte le-am scris prin 1997. Prima dată în scenă am ieșit în 1999.

SHOK: Cum au reacționat părinții tăi când u aflat că vrei să te ocupi de muzică?

KAPUSHON: Nu au luat în serios. Credeau că va trece o dată cu vârsta. Problema a apărut atunci când am plecat la facultate ,da eu vroiam să fac muzică nu studii. Atunci aveam adevărate războaie cu tata.  Mult timp am făcut muzică pe ascuns. Deși aveam album oficial pe piața Moldovei, scos de compania „Music Master”. Era albumul trupei LV’s Klan – „Neserios” – primul album oficial de rap din Moldova, tata nu știa de asta. A aflat mai târziu întâmplător când a văzut la buticurile de casete albumul trupei mele cu poza mutrei, inclusiv, a mele pe copertă. În ultimii ani însă părinților le plac multe din piesele mele. Cu tata chiar ne sfătuim uneori despre strategiile de promovare, despre piese, texte, etc. Pe piesa „Romanul despre Cluj” de pe albumul „Frumos-Frumos” este chiar și vocea lui tata.

mar2

SHOK: În versurile pieselor tale persistă umor și realitate. Cine le compune și ce anume te inspiră?

KAPUSHON: Eu îmi compun absolut toate textele. Așa și trebuie să fie la un rapper, fiindcă puterea rapperului sunt textele sale. Mă inspiră viața, lumea, orașele, amintirile, oamenii.

SHOK: Când ai lansat primul album și videoclip? Cum a fost? Cine te-a ajutat? Care au fost emoțiile? Câte albume ai scos până acum?

KAPUSHON: Primul album solo se numește”Pe Cuvânt” și l-am lansat în 2011. L-am scris în Moscova, așa cum am trăit acolo în perioada  2008-2013. Am venit la Chișinău și l-am înregistrat la „Smally Music.” Atunci Smally abia își construia studioul, îl avea în apartamentul care-l închiria. El mi-a oferit ajutorul, ne-am înțeles să înregistrez întreg albumul la el. Era o experiență și pentru mine și pentru el. Pentru mine, fiindcă era ceva nou. Până la acel moment nu am făcut piese de acest stil, dar , se pare, și pentru Moldova. Pentru el, fiindcă lucra cam cu primii artiști la un album întreg în studioul său.

mar

În vara anului 2010 am venit de la Moscova să înregistrez albumul. În Chișinău, intenționam să-mi închiriez un apartament pe parcursul înregistrărilor, însă așa cum de dimineață până seara eram în apartament la Smally lucrând la album, el mi-a zis sa rămân la el, loc avea destul, apartament mare. Astfel în, cam vreo 2-3 săptămâni , l-am și înregistrat. Eu aveam tot gata, text instrumental. La studio deja modificam, adăugam. Unica piesă care nu o avea pregătită dinainte și a fost compusa pe loc, chiar ăn studio, într-o dimineață , a fost piesa „Home”. Asta a fost compusă aproape pe loc. Tot la asta i-am și filmat primul videoclip.

https://www.youtube.com/watch?v=4Py3Y9yT6W4

L-am filmat cu Ion Usatyi, pe atunci student la AMTAP. El experimenta și învață să filmeze, avea clipul lui Guz deja filmat „Pim Pam Po”. Am mers în satul Tigheci (raionul Leova), unde au trăit buneii mei, și unde la moment locuiește mama și am filmat clipul, în 2 zile. Au foarte frumoase și interesante acele 2 zile.

SHOK: Ce poți spune despre rapp-ul de la noi? Cât de apreciat și solicitat acest gen de muzică în Moldova?

KAPUSHON: La noi sunt MC foarte talentați. Și ca muzica mainstream și underground, peste tot se găsesc talente. Unii din ei cu timpul se sting, se lasă, din motivul ca în țara asta merge tot cu fundul în sus, inclusiv și industria muzicală. Hip-hop-ul devine din ce în ce mai solicitat în toată lumea, nu doar în Moldova. În Rusia, după venituri dacă  luăm, câștigă cel mai bine artiștii de estrada-shanson (gen Mihailov, Leps, Vaenga) și imediat după ei se clasează câțiva artiști mari de rap.

SHOK: În Moldova se câștigă bani din rap? Dacă nu, ce trebuie de făcut?

KAPUSHON: În Moldova câștigă bani cei care au repertoriu pentru nunți și cumătrii. Acesta e unicul segment care aduce venituri reale și stabile. In rest tot e mort. De aceea și se fac în mare parte piese mai simple ca muzica și mesaj, pentru ca să intre pe nunți și petreceri.

Rap-ul nu e muzică pentru nuțti, de aceea nu aduce bani. La fel e și cu rock-ul și alte stiluri.

mar1

Este ieșirea de a concerta prin cluburi prin țară, cum fac eu în ultimul an, însă e greu sa vorbim despre niște venituri stabile. E vorba mai mult de venituri de ocazie și nu mai mult. Cu partea financiară aici e slab. Toți rapperii fac muzica din entuziasm la noi. Unii, inclusiv eu, mai câștigă câte ceva, dar serios despre câștiguri nu putem vorbi.

SHOK: Te gândești să îți faci o cariera peste hotare, unde va fi mult mai mult apreciată muzica ta?

KAPUSHON: Da, mi-ar plăcea să activez și pe piața românească. Am scos recent un videoclip împreună cu Guz „O șosea din Europa” lansat de Cat Music Romania. Sperăm să lucrăm și mai departe cu această casă de producție și poate ne lansăm și în România.

https://www.youtube.com/watch?v=qszGboy73Vg

SHOK: Cu cine din vedetele autohtone ai face un duet? De ce?

KAPUSHON: Nu țin neapărat să fac un duet cu cineva. Însă dacă ar fi să aleg, mi-ar plăcea să fac un duet cu Pavel Stratan, fiindcă ca atmosferă din texte , cred eu, ne asemănăm și din simplul motiv că știu foarte sigur că am putea face împreună ceva excepțional.

Cu Vali Boghean mi-ar plăcea, din simplul motiv că și el și band-ul sunt niște profesioniști.

SHOK: Una din cele mai preferate și cunoscute piese, este  „Frățică dă-mi o bucățică”. Cum au apărut versurile? Îți place mămăliga? )) De altfel, cu această piesă ai devenit celebru peste Prut. Cum a fost experiența de la X Factor?

KAPUSHON: Eram în Moscova. La un moment dat mi s-a părut așa banală toata moda asta din rap. Și anume când rapperul o face banditul, pe criminalul pe „krutoiul”, de parcă un rapper nu poate compune texte despre orice. Cine a zis ca rapul trebuie să fie neapărat despre bandiți? Negrii? Bravo lor. Mersi lor că au adus pe lume acest stil muzical, dar mai departe am bătut palma și fiecare își vede rapul său. Rușii au rapul lor și povestesc despre realitatea lor, francezii al lor și noi al nostru, deci povestim și noi despre realitatea noastră și când zic „realitate”, păi să fie chiar REAL, adică să vorbești despre ceea ce chiar ți se întâmplă ție și împrejurul tău. Îmi este a râde când văd niște dolofani hrăniți bine care nu iese din ograda lor și nu se rețin după  21.00 afară fără permisiunea părinților, deși au câte 18 ani, dar el își pune lanț la gât, ochelari și îmi vorbește mie despre stradă și viața grea în piese, gata, el e rapper!  De aceea am vrut să ironizez chestia asta și am pus pe un instrumental de club, greoi, cu un recitativ la fel de greoi niște texte strict moldovenizate și populiste. Totul este ironizat și în piesa și în clip. Asta i-a și dat o nuanță de originalitate, cred că din acest motiv a și prins. La fel și la X Factor a plăcut fiindcă e originală.

https://www.youtube.com/watch?v=23cx4aLv22g

Da, îmi place mămăliga, cum să nu. Când merg acasă la mama, ea mă întâlnește întotdeauna cu mămăligă. Știe că-mi place.

https://www.youtube.com/watch?v=RIclidm9nug

SHOK: Care e faza despre care scria presa din România, cea de ați schimba numele în “Spectacol”?

KAPUSHON: A fost un compliment din partea lor, cred. Spectacol, adică show, asta e bine.

SHOK: Ce relație te leagă cu interpretul Guz? Aveți ceva planuri pe viitor la capitolul muzică?

KAPUSHON: Suntem prieteni de mici, am crescut în același oraș, am avut aceeași companie. Am avut 2 trupe comune: „LV’s Klan” (2000-2003) și „Moara Stricată” (2004-2007). Avem multe piese împreună. Ultima piesă cu videoclip, este „O șosea din Europa”, lansată acum vreo 3 zile în urmă, de casa de producție muzicală din România „Cat Music”.

mar3

SHOK: Pe lângă muzică, cu ce te mai ocupi? Ai un job sau trăiești din muzică?

KAPUSHON: Am avut foarte multe joburi diferite, atât în Chișinău cât și în Moscova și mai demult și în Cluj-Napoca. La moment, însă, trăiesc din muzică. Mai bine zis, din concerte.

SHOK: Cum stă Kapushon la capitolul dragoste? Ai o iubită?

KAPUSHON: Da.

mar7

SHOK: Când vei organiza un concert la Chișinău? Care sunt planurile tale pe viitor?

KAPUSHON: Nu știu când voi organiza la Chișinău. Organizarea unui concert frumos, necesită timp pe care nu prea îl am.  Planuri mari nu-mi fac. Pur și simplu lucrez.

Elena Mocreac/SHOK.md

Foto: arhivă personală


OCT 17, 2014 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...