[ X ]
[ X ]
FRESH
Anna Kournikova și Enrique Iglesias s-au căsătorit, în mare secret, ...
Primarii Nina Cereteu și Victor Bogatico – DIN NOU, PĂRINȚI. Iată ...
Soția lui Ilan Șor și soția purtătorului de cuvânt al lui Putin – ...
Andreea Berecleanu pleacă de la Antena 1. Prima declarație a vedetei ...

(INTERVIU) Tina FISTASHKA: „E timpul ca lumea să cunoască și despre noi, tinerii moldoveni talentați”

Tina Fistashka a muncit aproape 4 ani în Dubai, iar de ceva vreme a revenit la Chișinău, unde-și dezvoltă pasiunile pentru modă și pentru compozițiile personalizate. În cadrul unui interviu pentru SHOK.md, ea a vorbit despre experiența din Dubai, pasiunea care a adus-o acasă, mica afacere pe care o dezvoltă, dar și a spus dacă va mai pleca peste hotare.

SHOK: Când și de ce ai plecat în Dubai, cât timp ai stat acolo?

T.F.: Am plecat în 2014, eram într-o perioadă când simțeam că vreau ceva mai mult de la viață. Pe atunci eram organizator de evenimente și, concomitent, mai aveam careva activități de parteneriat. Mereu am fost înfometată de realizări mai multe, succese mai multe, dezvoltare personală continuă. De aceea, mi-am propus să plec în Dubai, acolo unde nivelul serviciilor și activităților sunt de cel mai înalt nivel posibil.

A fost o provocare mare pentru mine, aproape imposibilă din motiv că nu știam engleza, nu aveam nici un cumătru sau Cumătra J pe acolo care să mă găzduiască pentru o perioadă, făcându-mi existența mai bună acolo. Dar asta nu m-a oprit. Toți, cei care mi-au cunoscut povestea, se miră cum așa, fără să știu engleza, fără experiență, singură, m-am pornit la mii de kilometri de casă.

Ajunsă acolo, Doamne, abia de puteam să răsuflu, schimbarea de climă o simți din prima secundă, te ustură nasul respirând aerul fierbinte, simți o greutate în piept, ți se astupă urechile, crezi că ai ajuns pe Planeta Marte ??

tina (20)

În Dubai am activat aproape 3 ani la o companie ce deținea o rețea foarte mare de hoteluri (una dintre cele mai mari și prestigioase companii) apoi, 5 luni – la o casă de modă foarte renumită. Deci, aproape 4 ani. Au fost 4 ani frumoși, interesanți, cu multă muncă și cu multe provocări în dezvoltarea experienței personale și celei profesionale.

SHOK: De ce, totuși, ai decis să revii acasă, la Chișinău?

T.F.: Am revenit ca să mă înscriu la cursuri de fashion design. Era un vis de al meu de când eram mică, doar că, datorită nesiguranței mele și trecerea vremii, a rămas undeva în amintirile copilăriei, și într-o perioadă de nostalgie mi-am amintit de ea). Așa că m-am înscris la acele cursuri și, practic, ele m-au făcut să mă stabilesc acasă. Realizasem că, experiența obținută în Dubai este foarte bună și aș putea să o folosesc în dezvoltarea ideilor și proiectelor mele, dar nu ale altora.

tina (26)

SHOK: Ai combinat pasiunea și creația și ai dezvoltat aici o activitate, de unde a pornit istoria, ce te-a inspirat?

T.F.: Aici e o altă istorie frumoasă și cu mare drag vă povestesc cum am ajuns la aceasta combinație, cu care am avut mult succes și apreciereContractul, pe baza căruia ajunsesem în Dubai, era de recepționistă la un hotel de 5 stele. Din prima lună am avut șansa să fiu întoarsă în Moldova din cauza că nu cunoșteam engleza și eram fără nici un pic de experiența în domeniul hotelier (nici în calitate de client și nici în calitate de angajat). Înainte de a mă retrimite înapoi în Moldova, m-au mutat la un alt hotel, oferindu-mi-se un post mai jos,  de lobby hostess. De aici am început foarte insistent și fără jenă să mă exprim, folosind gesturi și cuvinte schimonosite în engleză. Insistenta și provocarea dată m-a adus la nivelul ca să pot vorbi engleza fluent din a doua lună.  A trecut perioada de probă și primul hotel cu care inițial aveam contractul mă chemase înapoi, să revin la postul meu de recepționistă, considerau că eram suficient de pregătită. Însă aici a apărut altă provocare. Recepționiștii la foarte scurt timp încep a deveni roboți. Același „speech” , același „Fake Smile”, același check in – check out, te transformau în robot fără șanse de progres. Mă împrietenisem bine cu o colegă ce deținea postul de „Guest Relations Executive”, ea se ocupa de efectuarea rapoartelor, email-uri, apeluri și informarea personalului, atunci când în hotel urma să vină VIP-ri. Eu mă aflam mai mereu în preajma ei, o ajutam, uneori o urmăream, îmi părea mult mai interesant ceea ce face ea. Așa ca la foarte scurt timp managerii au observat înclinația mea și m-au lăsat să fiu asistenta ei. Îmi plăcea la nebunie munca și nu în zadar se spune – „Trebuie să fii îndrăgostit de lucrul pe care îl faci, pentru că doar atunci ajungi la succese și realizări mari”.  La foarte scurt timp managerii primeau feedback de la clienții VIP, apreciind calitatea serviciului meu.

tina (33)

Ce anume făceam? Atunci când primeam un email sau apărea vreun „booking”, eu verificăm datele, îi sunam, în scopul de a afla dacă au careva preferințe. Îmi notam conversația și până ajungeau ei la hotel eu îi surprindeam cu vreun cadou-surpriză realizată manual, personal de mine. Acest mod de ospitalitate era unic pentru fiecare. Toate hotelele le au standarde – gen o sticlă de vin, coș cu fructe sau lebede făcute din albituri pentru cei care veneau în luna de miere. Având numele lor deplin mai verificăm și profilurile lor, care mă ajutau să înțeleg ce le place și ce preferințe au.

Îmi amintesc un caz. Într-o zi am depistat că la hotel trebuia să vină o bloggeriță arăboaică foarte renumită. Accesând profilul, am depistat că este amatoarea accesoriilor Hand Made și, pentru a o surprinde, toată noaptea am făcut un set de accesorii personalizate. În așa mod i-am organizat eu „Welcome-ul” la noi în hotel. A fost foarte surprinsă și fericită. Postase si pe internet poza și feedback-ul ei. În urma la așa gen de feedback hotelurile câștigă în nivel la Top servicii, iar angajaților li se adaugă la salariu, adică avantajele sunt mari.

Compoziții florale făceam în fiecare zi, deja trecusem la nivelul că eram sunată de clienți și comandau surprizele pentru soțiile sau fiicele lor. Și, evident că, le organizam după preferința lor. Iată de unde aceasta creație a devenit ca pasiune.

SHOK: Ce ai preluat din Dubai și ai adus în Moldova? 

T.F.: Modul de abordare și administrare, nivelul și calitatea serviciilor. Dubai-ul m-a ajutat sa descopăr unele secrete, pe care am să continui să le practic până când nu am să cunosc alte noi secrete ?

tina (24)

SHOK: Cum decurge activitatea/afacerea acum și ce planuri ai pentru viitor?

T.F.: Merge super bine, sunt foarte mulțumită. Să fiu sinceră, e pe merit, pentru că în spatele acestor realizări se ascund multe nopți nedormite, sacrificii personale… Planuri ?)))) Hmmmm, asta deocamdată e secret, însă, cu siguranță, veți afla despre realizarea lor, în cel mai scurt timp posibil ?

SHOK: Te gândești la o revenire în Dubai sau rămâi aici?

T.F.: Sunt o persoană mereu în mișcare. Mă duc acolo unde mă duce inspirația.  Cu părere de rău, lumea nu prea a auzit de noi, moldovenii. Și am dorința de a face parte dintre tinerii, care grație talentului și ambiției, au reușit să scoată țara noastră din umbră. Așa că, metaforic vorbind, ca o pasăre călătoare am să zbor peste tot să vestesc venirea primăverii  – în cazul meu să îmi evidențiez talentele și prin alte culturi. E timpul ca lumea să cunoască și despre noi, tinerii moldoveni talentați. E timpul ca lumea să cunoască de unde venim!

Cristina GUREZ

Foto: arhivă personală


MAR 17, 2018 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...