[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
Prinţul Harry şi Adele s-au întâlnit în secret. Cum a reacţionat Meghan ...
7 Klase, cu un omagiu inedit pentru regretatul solist: „Vrem să păstrăm ...
Valeria Țurcanu - OMAGIATĂ! Află cum se simte bloggera la cei 27 DE ...
Prezentatoare TV, ÎNTR-O ROCHIE DE 150 DE LEI: „Nu e nimic rușinos” ...

AVENTURĂ PERICULOASĂ! Sergiu Gherciu - moldoveanul care a ajuns la Oceanul ARCTIC, pe trasee izolate, fără rețea și la temperaturi de -40! FOTO//

În anul 2019 a decis să călătorească spre Oceanul Arctic, deoarece este una din cele mai afectate zone ale globului de schimbarea climei și, potrivit spuselor sale, ceea ce putem vedea azi – mâine ar putea să nu mai fie. Este vorba despre Sergiu Gherciu, moldoveanul pasionat de călătorii, care a explorat „capătul pământului”, în condiții extrem de complicate.

Pentru SHOK.md, tânărul a povestit experiența printr-un jurnal de călătorie.

„Alaska, ultima frontieră, locul unde ești pe cont propriu.

Am ales Alaska deoarece are unul din drumurile terestre care duc spre Oceanul Arctic. Totodată, este una dintre destinațiile care adăpostește o gamă uimitoare de animale sălbatice, combinată cu peisajele Arcticii și ale pădurilor boreale. În drum spre Ocean am vizitat unele locuri foarte unice și interesate pentru iubitorii de călătorii.

Călătoria a început din orașul Anchorge, cel mai mare oraș din Alaska. Centrul economic al statului Alaska. De acolo am pornit spre Prudhoe Bay – regiunea de acces către Oceanul Arctic. Distanța parcursă a fost aproximativ 1375 kilometri spre Nord într-o direcție, aceasta fiind distanța din Chișinău până la Viena. Durata a fost de 5 zile cu mașina, în ambele direcții.

sergiu233

Drumul spre Nord include în sine Aurora Boreală pe timp de noapte, sute de mii de kilometri pătrați de tundră, munții de dimensiuni și înălțimi mari, avalanșe de zăpadă și animale prădătoare.

Totul în Alaska este mare, inclusiv munții în dimensiune și înălțime, mulți dintre care nu au nume.

La o distanță de 350 kilometri de la Anchorage se începe Denali Park. Locul unde toată drama subartică se petrece. Denali Park a fost fondat în anul 1917, având mărimea de 2 milioane de hectare. Această rezervație naturală se face renumită prin faptul că ai toate șansele să vezi animale sălbatice, precum urși grizzly, moose (elan), reni, lupi, vulpi, lynx sau râsul eurasian și multe altele.

Un alt loc atractiv este muntele McKinley, cu cel mai înalt vârf din America de Nord, având în înălțime 6190 metri, fiind și al treilea cel mai izolat munte din lume.

Mai la Nord, la o distantă de două ore de condus de la Denali Park, în inima statului Alaska se află orașul Fairbanks. Un orășel cu o populație de 32 mii locuitori și fiind ultimul oraș de conexiune cu teritoriul Arctic de Nord. Orașul este renumit datorită Aurorei Boreale, minelor de aur și activităților de iarnă,  precum plimbările cu sania trasă de câinii Husky.

La o distanță de 88 kilometri spre Est de la orașul Fairbanks se află „Chena hot springs” – băi termale naturale. Aceste băi sunt în aer liber și îți oferă posibilitatea de a combina utilul cu plăcutul. Adică poți sta la temperaturi sub zero, afară, în băile termale și, totodată, poți privi Aurora Boreală pe timp de noapte.

sergiu28

Din orașul Fairbanks începe Dalton Highway (666 kilometri) unul dintre cele mai periculoase trasee din lume.

Fiind, totodată, cel mai izolat sau îndepărtat traseu din Statele Unite ale Americii. Acest traseu are o reputație foarte proastă, datorită pericolului ridicat de a merge pe acest traseu. Deoarece este permanent acoperit cu gheață, e cu pericol de avalanșe prin munți și lipsă de rețea mobilă. Toate acestea le poți avea doar la o distanță de 40 kilometri după ce părăsești orașul Fairbanks. Tot acest drum nu are magazine de produse alimentare, bancomate sau spitale. Plus foarte puține unități de transport circulă pe acesta traseu. Totul fiind pe cont propriu.

După o distanță de 200 km spre nord de la Fairbanks pe traseul Dalton Highway se regăsește râul Yukon, acesta fiind al treilea cel mai lung râu din continentul Nord American și care se întinde pe suprafața statelor S.U.A și Canada. Râul stă înghețat mai mult de 6 luni pe an din cauza temperaturilor joase.

sergiu5

Călătorind mai la Nord de la râul Yukon, la o distanță de 100 km ajunsesem la Cercul Arctic. Punctul 66.33 grade latitudine, unde soarele nu apune o perioadă, pe timp de vară și iarna nu răsare o perioadă.

Totodată, după Cercul Arctic, ajungi la Coldfoot (Piciorul rece) denumirea vine de la minerii de aur care veneau la Nord în căutarea aurului aproape cu un secol în urmă și are o populație de doar 10 locuitori. Aici ai putea să alimentezi cu combustibil mașina și lua masa. Între timp am reușit să vorbesc cu un localnic care mi-a zis „Viața aici se află la margine, clima se schimbă foarte tare aici. În ultimii anii am obținut o mulțime de precipitații în perioada verii, ceea ce face să fie mai puțină zăpadă iarna”.

sergiu3

Imediat după mica localitate Coldfoot se deschide lanțul muntos de aproximativ 150 km al Porțile Arctice (Arctic Gates).

Toată drama arctică se începe aici. Probabil a fost cea mai periculoasă experiență de a conduce în așa condiții. Acești 150 km au fost doar prin munți cu semnale de pericol ridicat de avalanșe și drumuri acoperite cu gheață, pe care nu poți staționa deoarece ai toate șansele să nu mai poți porni automobilul. Ridicări în munți și coborâri. Totodată, nu există rețea telefonică, ca în caz urgență să poți apela serviciile de urgență. Și temperaturile erau foarte joase, ajungeau și la – 40 grade Celsius, pe timp de noapte. Partea bună a fost că poți vedea animale sălbatice precum Musk Ox(Bison), care există de mai bine de 5.000 de ani și caribou.

Poarta Oceanului Arctic, care are vreo patru denumiri – două dintre care sunt Prudohoe bay sau Dead horse (Calul mort). Telefonul a început să vibreze asta după ce o zi și ceva a fost fără rețea. Ajuns acolo spre orele dimineții, am văzut imaginea cu mașini înghețate, pe care o văzusem doar la Discovery Channel

Mașini acoperite cu gheață și clădiri înghețate. Am verificat rapid datele meteo care indicau -30 grade Celsius și umiditatea 100%. Zona dată este înconjurată de companii petroliere. Acolo absolut nu există restaurante, cafenele, farmacii sau marketuri. Tot ce am găsit acolo a fost un hotel în care locuiesc lucrătorii în domeniul petrolului și poți lua masa (dacă se găsesc oameni amabili în administrație). Mai mult decât atât, găsisem doar o singură stație PECO care era doar la auto-deservire și nu avea lucrători.

sergiu8

Accesul nemijlocit către Oceanul Arctic este doar cu acordul autorităților, care eliberează un permis special contra cost. După ce ai permisul poți merge spre Oceanul Arctic care are un drum din gheață special construit pe timp de iarnă. O experiență inedită, fiind tematică pentru History Channel a serialelor televizate despre persoanele care merg pe drumul de gheață.

Ajuns la Oceanul Arctic, se deschide o priveliște de pustiu înghețat. Priveliștea care te face să te simți atât de mic și vulnerabil într-un loc atât de mare.

Soarele care rămâne mereu la orizont timp de două ore pe zi, totul împrejur este înghețat. Frigul se face resimțit foarte tare. După o oră petrecută la Ocean nu am observat nici un Urs Polar, ceea ce, din păcate, a fost unul dintre scopurile neatinse în această călătorie.

sergiu9

După aceea, am călătorit către localitatea de Eschimoși – Nuiqsut (Inupiat Eskimo). Reușisem să vorbesc cu un localnic (American nativ) sau eschimos, care mi-a povestit despre tradițiile de vânătoare. Despre cum vânează balene, urși polari și bruni, caribou, elani și alte animale. Despre frigurile acolo și de ce este interzis alcoolul în localitatea dată. Am fost surprins că oamenii sunt îmbrăcați obișnuit și nu în blănuiri de urși polari, precum găsești poze de pe internet.

Una dintre cele mai frumoase impresii a fost, totuși, Aurora Boreală. Culorile vibrante ale Aurorei, cred că, este unul din cele mai frumoase și grandioase spectacole ale naturii, pe care le-am văzut vreodată. Când privești acest fenomen, ai doar emoții deosebite”, a povestit Sergiu, pentru SHOK.md.

Foto: arhivă personală


APR 9, 2019 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...