[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
Andreea Bălan și George Burcea, din nou împreună. Semnele care i-au ...
Uite cum arăta CÂND ERA COPIL! Svetlana Sainsus: „O adevărată copilărie ...
A suferit mult, dar GATA! Valeria Lungu: „Am ajuns la etapa când am ...
Urmează să devină MAMĂ? Aliona Moon: Părinții mei practic nu mai întreabă, ...

Statistici INTERESANTE despre ȘAHUL autohton!

La data de 24 ianuarie, la sediul Federaţiei de Şah din Moldova a avut loc Adunarea Generală a FŞ din RM.  Igor Dodon, Preşedintele Federaţiei de Şah din Moldova,  a făcut un raport cu privire la activitatea organizaţiei respective pentru anul 2014. Dodon a spus că în perioada dată Federaţia a realizat următoarele obiective: dezvoltarea şi promovarea şahului la nivel local, naţional dar şi a afirmării pe plan internaţional; crearea condiţiilor pentru pregătirea profesioniştilor în domeniu; organizarea competiţiilor sportive şi a campionatelor naţionale; popularizarea şahului nu doar ca un joc sportiv, ci şi formațional şi educativ; implicarea sportivilor în participare la competiţiile naţionale şi internaţionale şi creşterea performanţelor şcolii de şah etc.

De asemenea, Igor Dodon a relatat că Moldova se situează pe locul 49 din 171 de state după numărul șahiștilor şi nivelul de pregătire a acestora la nivel internaţional. Ratingul Élő include numele a 472 sportivi moldoveni, dintre care: 7 mari maeştri (5 bărbaţi şi 2 femei), 13 maeştri internaţionali (11 bărbaţi şi 2 femei), 8 maeştri FIDE (7 bărbaţi şi 1 femeie).

În anul 2014, sportivii moldoveni au fost desemnaţi cu titlurile: maestru FIDE (Nichita Morozov), 2 titluri de arbitri  FIDE, 3 titluri de antrenori FIDE, titlul de instructor FIDE.

Una din direcţiile prioritare în anul 2014 a fost creşterea numărului membrilor Federaţiei drept urmare a creşterii numărului jucătorilor de şah. Dacă, la începutul lui 2014, Federaţia de Şah din Republica Moldova număra 6 membri, deja la finele anului 2014 numărul acestora a sporit pînă la 13. Au fost create asociaţii de şah teritoriale în mai multe raioane: Sîngerei, Căuşeni, Cahul, Călăraşi. Acest proces va continua şi în anul 2015.

Preşedintele federaţiei din Moldova a declarat că obiectivul major rămîne a fi implementarea şahului în calitate de disciplină şcolară: „De către specialiștii Federației în 2014 a fost elaborat Curriculumul de șah (optional) pentru instituțiile de învățămînt primar.  S-a  acordat un ajutor practic şcolilor de cultură generală în vederea realizării  învăţămîntului general de şah. Au fost  create și dotate cu inventar 30 de cluburi sportive de şah  în instituţii  de învăţămînt și case de cultură în diferite localități. În acest an, şahiştii moldoveni  au participat la un număr record de competiţii – atît la nivel local, cît şi internaţional. Sîntem mîndri de rezultatele sportivilor noştri.”

Potrivit raportului, în 2014 la nivel local au avut loc cîteva zeci de competiţii, care au demonstrat nivelul crescut de pregătire atît la categoria masculin, cît şi la feminin. Acestea sînt: Campionatul Republican „Cupa Federaţiei RM”, Campionatul de şah pentru veterani, Campionatul Naţional, Campionatul Naţional la Şah pentru elevi, Cupa Independenţei, Campionatul Internaţional „Toamna de Aur” şi multe altele.

Şahiştii moldoveni au reprezentat cu demnitate Republica Moldova la toate competiţiile internaţionale la care au participat. Astfel, la  Campionatul Europei care s-a desfăşurat în Erevan, Armenia, Viorel Iordăchescu s-a plasat pe locul 20 din 268 participanţi; la Campionatul Internaţional pentru elevi din Cavala, Grecia –  Felicia Ojog a luat locul 2 printre fete sub 9 ani la competiţiile la şah rapid şi blitz; la Campionatul Europei pe echipe, Moldova s-a plasat pe locul 3; la Campionatul Europei la şah pentru juniori,Valeri Iovcov 18 ani, a abţinut locul 3 ş.a.

Preşedintele Federaţiei de Şah din RM, Igor Dodon a declarat că pentru anul 2015 Federaţia şi-a pus ca scop următoarele obiective: creşterea numărului jucătorilor de şah şi creşterea numărului membrilor acesteia; crearea noilor cercuri şi cluburi de şah în raioane şi în localităţile rurale; acordarea de asistenţă practică şcolilor cu profil general în scopul popularizării şahului în rîndul tineretului; atragerea la competiţiile de şah a participanţilor cu vîrstă diferită, cu nivel de pregătire diferit din toate localităţi etc.; promovarea masivă a şahului prin intermediul mass-media, internet ş.a.; organizarea şi desfăşurarea campionatelor republicane la şah, a Zilelor Şahului şi a altor activităţi de amploare ş.a.m.d.

Igor Dodon a mulțumit tuturor sportivilor, membrilor activi ai Federaţiei, conducătorilor cluburilor de şah, organizatorilor de competiţii, antrenorilor, arbitrilor pentru colaborarea fructuoasă din anul 2014: „Anul ce a trecut a fost unul bogat în turnee, iar şahiştii de toate vîrstele au dat dovadă de rezultate excelente atît în interiorul ţării, cît şi peste hotare. Sperăm că anul 2015 ne va oferi şi mai multe surprize plăcute!”

Menţionăm că Federaţia de şah a RM este membră a Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova (CNO), este parte componentă a organizaților șahiste internaționale: Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) din 1992 și Uniunea Europeană de Șah (ECU), cu care colaborează întru realizarea obiectivelor  de dezvoltare a șahului.

SHOK.md

 


IAN 26, 2015 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...