[ X ]
FRESH
Copilăria nefericită a lui Kate Middleton! Ducesa de Cambridge a fost ...
Iată CINE sunt cei 26 de participanți la Selecția Națională Eurovision ...
Marianna Petrenko, DE ZIUA SA: „42!!! Acum am tot la ce am visat! ...
Diana Voevuțki și-a spus SECRETELE DE FRUMUSEȚE și se întreabă: „De ...

Asociațiile conduse de Adrian Ursu și Liviu Știrbu cer peste UN MILION de lei de la un post TV din Moldova, pentru drepturi de autor!

Oficiul Republican al Dreptului de Autor (ORDA) – condusă de interpretul Adrian Ursu, și Asociația Naționale Copyright (ANCO) – condusă de compozitorul Liviu Știrbu, consideră că actualul proprietar al TV8, Analitic Media Grup, le datorează 1.200.000 lei pentru neachitarea licenței de utilizare a operelor protejate în diferite emisiuni muzicale la postul de televiziune TV7 – notează www.media-azi.md.

Potrivit sursei citate, ambele organizații au înaintat, pe 27 iulie curent, cereri de chemare în judecată împotriva Analitic Media Grup cu privire la încasarea despăgubirii, susținând că sunt organizații de gestiune colectivă a drepturilor de autor și că au avize din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în vederea eliberării licențelor extinse pentru comunicare publică prin eter și cablu, internet și retransmitere prin eter și cablu.

„Reprezentanții celor două organizații au anexat la cererile în judecată copiile actelor de constatare a încălcării drepturilor de autori întocmite de executorul judecătoresc Dmitri Novicov, care a urmărit, în perioada 5 – 8 iunie 2017, emisiunile difuzate de TV 7. În urma monitorizărilor, Novicov a constatat, de exemplu, că doar pentru difuzarea cântecului lui Adrian Ursu „Tu ești tot ce mi-am dorit”, pe 5 și 6 iunie, postul tv ar fi trebuit să achite circa 9.000 de lei. În total, executorul judecătoresc a depistat pagube în valoare de 1.200.000 MDL, doar în perioadă de monitorizare” – comunică Media-Azi, precizând că avocatul Alexandr Melnic a menționat că „în dosar este făcut calculul detaliat la fiecare operă și la ce oră și cine a fost valorificat din autori, interpreți, producători de fonograme, autor muzică, autor text”.  Avocatul afirmă că a expediat și cereri prealabile către Analitic Media Grup, pe 28 aprilie 2015 și pe 14 iunie 2017, prin care a solicitat încheierea contractelor și achitarea plăților pentru drepturi de autor, dar acestea ar fi rămas fără răspuns.

La rândul lor, reprezentanții Analitic Media Grup susțin că au efectuat toate plățile pentru drepturile de autor, doar către alte asociații, care, la fel, apară drepturile oamenilor de creație. Avocatul Analitic Media Grup Victor Panțîru consideră că problemele în acest caz au apărut din cauza unor neînțelegeri dintre organizațiile care apără drepturile de autor. „Ei pretind că au fost încălcate anumite drepturi și că ele sunt persoane juridice care pot apăra drepturile. (…) Dar agentul economic plătește doar unei organizații și, astfel, apare conflictul”, ne-a spus Victor Panțîru.

Președinta Asociației Obștești „Media Alternativă”, Natalia Morari, este de aceeași părere: „Avem documente care demonstrează că în toți acești ani Analitic Media Grup a plătit altei asociații care se ocupă de drepturile de autor. Dar faptul că asociațiile nu se pot înțelege între ele, nu este problema noastră”, a declarat Natalia Morari, afirmând că acțiunile organizațiilor, care au reclamat Analitic Media Grup în instanță, ar fi fost premeditate și că inițiatorii ar avea intenții ascunse.

Examinarea cererii de chemare în judecată de către ORDA și ANCO împotriva Analitic Media Grup va avea loc pe 26 octombrie 2017.

Precizăm că, la 13 iunie curent Consiliul Coordonator al Audiovizualului a schimbat denumirea postului TV7 în TV8, aprobând și noua grilă de programe. Postul TV8 a rămas, pe vechi, în proprietatea Analitic Media Grup, (reprezentat de Alexandra și Petru Lucinschi, copiii politicianului Chiril Lucinschi, cu, respectiv, 49 și 51 procente din pachetul de acțiuni). Cu vot unanim, membrii CCA au decis amânarea, în cadrul ședinței din 4 septembrie, a cererii de cesionare a licenței de la Analitic Media Grup către Asociația Obștească „Media Alternativă” – înregistrată la 13 martie curent, motivând decizia prin faptul că în adresa consiliului au ajuns, pe 28 august, două cereri din partea ORDA și ANCO, prin care au cerut neadmiterea solicitării cu privire la cesiunea licenței de emisie eliberată Analitic Media Grup din cauza unui litigiu, legat de gestionarea dreptului de autor. Un alt motiv al amânării a fost absența reprezentaților radiodifuzorului la acea ședință.

De menționat că, „Media Alternativă” urma să primească un grant în valoare de peste 170.000 de euro de la  Fundația European Endowment For Democracy. Potrivit unor surse ale Media Azi, acești bani vor fi alocați Asociației Obștești „Media Alternativă” după ce va avea loc cesiunea licenței de emisie a postului TV8 de la Analitic Media Grup.


SEP 20, 2017 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...