[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
La fel de fermecătoare și acum! Iată cum arăta Margareta Pâslaru acum ...
Viață DE INFLUENCER! Marinela Bezer: La început Instagramul A FOST ...
Ex-Premierul Sturza a găsit FORMULA FERICIRII ABSOLUTE: „Câte griji ...
O actriță din România s-a căsătorit virgină. Ce vârstă avea când a ...

Cursa avia – ANULATĂ, a venit din Germania ÎN 41 DE ORE! Ex-președintă de partid: Am mers cu frica de a fi plasată în autoizolare în România…


Vitalia Pavlicenco, fostă președintă de partid, a revenit recent din Germania, însă calea spre acasă a fost foarte lungă, ca și „vacanța” de acolo, informează SHOK.md.

„Am plecat în Germania, însoțindu-mi fiica și nepoțelele, ce urmau să treacă un control medical anual obligatoriu, ele fiind și cetățence germane (au și cetățeniile RM, Ro). Am plecat pe o săptămână, dar am stat o săptămână…  și două luni. Cu starea de urgență, cu zboruri de avion anulate, cu toate controversele și nedumeririle trăite în aceste luni. M-am ocupat de fetițe cu on-line-urile lor – de la școală și de la grădiniță -, cu on-line-urile în paralel ale fiicei, care le predă nemților vioara. Iar nopțile – ascultam informații și experți, medici și analiști de tot felul. Am depozitat și impresiile, pe etape, ale acestei perioade a ”statului acasă”, cu cele bune, parcă, la început, dar și cu numeroasele nelămuriri de mai târziu” – a dezvăluit bunica, pe blogul său.

Politiciana a povestit și cum a fost revenirea acasă, ce emoții a trăit.

„M-am întors recent cu greu recent din Germania. Pentru că s-a anulat cursa de avion, am căutat o altă cale și am venit cu microbuzul. Am mers 41 de ore, cu frica de a fi plasată în autoizolare pe teritoriul României, dat fiind că, din 2014 (cetățenia mi-am redobândit-o în 1992), dețin pașaport cu domiciliul în România. Nu pentru că – așa cum mi-au reproșat unii – nu mi-ar plăcea, ca să vezi, să stau izolată în vreun hotel pe la Constanța, ci pentru că m-am pornit spre casă, unde mă aștepta un soț, ne-tânăr și el, lăsându-mi nepoțelele în Germania, lângă care era, oricum, mai bine decât oriunde în altă parte. Aici remarca ar fi că – știind autoritățile române situația cu basarabenii cărora le-au emis și remis pașapoarte cu domiciliul în România, – era cazul să facă niște specificări clare pentru basarabenii în tranzit spre Basarabia în Hotărârea de Guvern, trecându-i la excepții, ei deținând și pașaport al RM. Un deținător a două pașapoarte deține și dreptul de a decide unde respectă perioada de autoizolare în situații critice și excepționale.

De aceea, am stat în distres 33 din cele 41 de ore, până am trecut frontiera românească din partea Ungariei, unde controlul a fost efectuat de funcționari unguri. Tot ei amendând-o pe o doamnă din microbuzul nostru, pentru că ”depășise” cu … două zile staționarea permisă pentru 3 luni în spațiul UE. În timp ce am auzit cu urechile mele cum autoritățile moldovenești au promis că punctele de trecere vor fi informate că ”e pandemie, frontierele mai sunt – într-un fel – închise, iar zborurile avia regulate inexistente” și oamenii nu pot reveni la casele lor când vor. Doamna venea de la nepoțelul născut acum 3 luni – căci de aceea a și mers în Germania la copii. Doamna nu a primit nici bon, nici chitanță, nicio dovadă că a plătit 40 de euro.

Un lucru pe care l-am apreciat este că nu a fost coada infernală în punctul de trecere Borș așa cum văzusem la Nădlac în ajun, fapt trist, care mă făcuse să le scriu prietenilor care m-au ghidat și monitorizat tot drumul, întrebându-mă cum mă simt, că ”m-am pornit, prin infern, spre Chișinău”. Ei, infernul nu a fost. Dar legile și hotărârile celor două state românești trebuie să fie clare, neinterpretabile, iar cetățeanul să nu se confrunte cu ARBITRARIUL. Căci asta încă am văzut.

Muuulte avem de învățat din noua situație globală, continuând a ne căuta identitatea între globalizare și suveranizare, între creștinism și neomarxism – căci această luptă se dă acum la nivel planetar…”, a povestit Pavlicenco.

SHOK.md


MAI 26, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...