[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
Stil de ducesă! Kate Middleton adoră rochiile înflorate vara
E SELECTIVĂ! Katy Rain a spus CUM ÎȘI ALEGE invitații la emisiunea ...
După experiența de la Eurovision, Pasha Parfeni anunță O NOUĂ COLABORARE ...
Sia, dezvăluiri sfâşietoare: "M-am gândit de multe ori la sinucidere ...

Ești moldoveancă și AI PROFITAT de cetățenia română? Marinela Bezer – STABILITĂ la Londra: „Situația mă forțează să clarific anumite aspecte”

Bloggeriţa Marinela Bezer, de câţiva ani, e stabilită în Marea Britanie (Londra), iar în ultima perioadă primeşte comentarii referitor la acte şi cetăţenia română. Astfel, s-a referit la câteva aspecte ce ţin de origine/patriotism, informează SHOK.md.

„În ultima perioadă am primit multe mesaje/comentarii de genul “spune în baza la ce acte ai ajuns în Marea Britanie” sau “eşti o moldoveancă care a profitat de cetatenie romana”.

Situatia ma forteaza sa clarific anumite aspecte ce tin de origine şi patriotizm.

În primul rând, eu şi familia mea nu mi-am cumpărat, cerşit sau furat cetătenia română, dar am redobandit-o, pentru că strabuneii mei au avut-o, însă au fost lipsiti de ea în urma ocupatiei sovietice.

Mai mult decat atât, noi basarabenii, am fost supusi unei politici de deznationalizare, rusificare si am avut cateva valuri de deportari în Siberia. Astazi, intr-adevar avem o clasa politica, de care ne este rusine. Poate nu aveam aceasta soarta, daca erau oameni de alt calibru la conducere sau daca elita noastra intelectuala nu ar fi putrezit in Siberia si stepele Kazahstanului. Vă dau doar un singur exemplu: dintr-o singură localitate, satul de bastină al parintilor mei, 170 de tineri de 20 ani au fost trimişi carne de tun în 1944 si nu s-au mai intors, apoi regimul stalinist a deportat 380 oameni (cei mai buni gospodari care aveau o casa, o pereche de boi sau de cai). In total 550 de vieti schilodite doar în câtiva ani dintr-un singur sat. Daca cineva se indoieste, veniti să cititi numele lor pe piatra comemorativa din centrul satului Ciuciuleni, fostul judet Hincesti. Să nu uitam, ca mii de intelectuali basarabeni, s-au refugiat prin toata România, ca sa scape de arestari şi persecutari.

As spune ca unii Basarabeni sunt mai români decât acei romani care ne ataca cu astfel invinuiri, pentru ca am rezistat, ca prin minune, rusificarii, deznationalizarii şi deportarilor, pastrandu-ne limba si tradiţiile!

Da, nu suntem perfecti, dar sanse sa devenim mai buni, buni si mai puternici vom avea daca noi, cei de-un sânge, ne vom susţine reciproc, sau ne vom calca in picioare? Ce alegem?”, a spus ea, pe reţelele de socializare.

Cristina TOMAC


MAI 22, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...