[ X ]
FRESH
După 35 de ani, tot împreună! Arnold Schwarzenegger şi Linda Hamilton, ...
Va susține un CONCERT GRANDIOS la Chișinău! Irina Rimes a anunțat ...
DoReDoS a primit O SUPER PROPUNERE de la Filip Kirkorov: „Suntem în ...
Tany Vander – ÎN COSTUM DE BAIE! Și-a etalat silicoanele în toată ...

Expediție INEDITĂ! Povestea tinerilor care au străbătut Moldova PE JOS în 21 de zile!FOTO//

Îi unește o prietenie frumoasă de mulți ani, dar și o mare pasiune pentru călătorii. Așa că, nu au stat mult pe gânduri, au schițat un plan de călătorie și au mers doar pe jos, timp de 21 de zile, din punctul extrem de nord – Naslavcea până în punctul extrem de sud – Giurgiulești.

Este vorba despre Serghei Vrabii – 28 de ani, pedagog-organizator în cadrul unui centru de tineret; Alexandra Petras – 21 de ani, studentă la AMTAP, artă textilă; Ecaterina Verbițcaia – 22 de ani, studentă la AMTAP, design vestimentar; toți trei fiind din orașul Balti. Ei au mai fost însoțiți de un băiat din Chișinău, actorul Vitalie Lașcu – 28 de ani, însă el nu a parcurs toată calea.

Pentru SHOK.md, tinerii călători au povestit despre experiența inedită de care au avut parte, cum fost călătoria prin Moldova, ce au descoperit, ce provocări au avut, dar și alte detalii interesante din cadrul expediției:

„Noi am mers pe jos, fără niciun fel de transport din punctul extrem de nord – Naslavcea până în punctul extrem de sud – Giurgiulești, în 21 de zile. Am mers aproximativ 500 de km.

Cheltuielile suportate au fost mici – în jur de 2000 de lei pentru fiecare – fiindcă mâncarea o cumpăram mai mult de la oamenii din sate (legume, lactate, compot, pâine), fructe mâncam direct din copaci, apa o luam din fântâni și izvoare.

Dormeam în aer liber, în corturi, în saci de dormit, la oameni ospitalieri din sate, care ne primeau cu multa bunătate și atenție, spunând că au fost și ei în situații similare și știu ce înseamnă o mână de ajutor la timpul potrivit. Suntem foarte recunoscători tuturor celor care ne-au cazat, ne-au hrănit pe drum și, pur și simplu, ne-au încurajat cu vorbe bune.

Anterior nu am realizat asemenea expediții – pe jos. Am călătorit mai mult cu autostopul în alte țări, dar am hotărât să vedem și țara noastră, să descoperim locurile frumoase din Republica Moldova. A fost vorba de ambiție personală, de o provocare – „Oare vom reuși să facem așa ceva? Oare vom rezista până la final?”.

A fost interesant, vesel (am făcut și o colecție de poze cu papuci pierduți, haha), uneori – extremal (când am mers prin pădure cu busola, unde sunt animale și insecte periculoase), fascinant, dar, sigur, și foarte greu. Trei lucruri care ne deranjau cel mai mult au fost căldura, țânțarii și tot felul de spini! Pe lângă asta, era greu să menținem relații bune în echipă, fiindcă atunci când ești cu cineva 24 de ore x 21 de zile, apar conflicte imprevizibile. Dar am făcut față și la asta! :-)

Am descoperit multe chestii interesante pe parcurs. A fost o experiență intensă de educare informală.

În sfârșit, avem și o idee despre ce reprezintă diferite regiuni ale țării noastre, care e diferența între ele, cu ce se ocupă oamenii acolo, ce locuri frumoase trebuie promovate. Am învățat multe lucruri despre noi înșine – cum interacționăm, cum ne comportăm în situații stresante, cât de organizați suntem, ce calități ar trebui să schimbăm și multe altele.

Acum știm că sudul Moldovei e mult mai nisipos decât nordul, apa e mai sărată, la fiecare pas se vând harbuji și piersici extrem de ieftine, casele sânt împodobite pe acoperiș cu elemente din lemn prelucrate cu mare iscusință, oamenii vorbesc o română mai curată, dar des și bulgara, și găgăuză, folosesc măgăruși în gospodărie, sunt foarte deschiși, prietenoși și binevoitori.

Centrul ne-a plăcut cu pădurile lui vechi și dese, dealurile înalte cu priveliști de neuitat.

Și nordul – cu satele lui frumoase, aranjate, oameni muncitori și atmosferă, care te inspiră la o viață mai plină, mai apropiată de natură.

Am văzut multe locuri deosebite și am vrea să evidențiem – sate pe Nistru și Prut (dar este nevoie de un permis de la poliția de frontieră), Movila Măgurii în raionul Fălești  (al 2-lea punct de înălțime a Republicii), sfera misterioasă, imensă și părăsită cu ecou extraordinar înăuntru (raionul Ungheni), rezervația naturală Plaiul Fagului cu cele 4 lacuri.

Suntem foarte mulțumiți că am petrecut vacanța noastră în Moldova!

Îndemnul nostru este să ne descoperim țara, fiindcă avem ce admira aici și cu ce să ne mândrim! :)”.

SHOK.md


AUG 9, 2016 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...