[ X ]
FRESH
Acum e clar DE LA CINE a moștenit frumusețea! Laura Vetty, alături ...
Jumătate de viață – FĂRĂ CARNE! Bloggeriță: „În clasa a 7-a am decis ...
Lia Taburcean, despre RELAȚIA EI cu Kapushon: „Nu cam am șanse la ...
Ducii de Sussex au făcut publică o nouă fotografie cu Archie. Cu cine ...

Florești// PRIMUL Centru de reabilitare pentru persoanele aflate în probațiune

În orașul Florești, a fost inaugurat primul Centru de reabilitare socială a persoanelor liberate de pedeapsă penală din Republica Moldova, la 2 octombrie curent.

Centrul va asista cele 210 de persoane aflate în probațiune din raionul Florești să se reintegreze mai ușor în societate, să acumuleze cunoștințe și abilități profesionale noi, inclusiv ablități de folosire a calculatorului, și să contribuie la dezvoltarea comunităților lor. La eveniment au fost prezenți viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, șeful Oficiului central de porbațiune, Vladimir Popa, reprezentanți ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare, dar și ai misiunii NORLAM.

Potrivit lui Vladimir Popa, Centrul de reabilitare a persoanelor liberate de pedeapsă penală din Florești reprezintă un proiect pilot de reintegrare socială a persoanelor în probațiune. ”Centrul va oferi condamnaților eliberați condiționat posibilitatea de a se implica într-un program de reabilitare și consliere psihologică „Motivare pentru schimbare”. Mai mult, eii vor avea parte de cursuri teoretice și practice de folosire și asamblare a calculatoarelor, lemnărit, olărit și lucru cu ceramica”, a explicat șeful OCP.

Centrul va găzdui trei ateliere tematice: asamblarea calculatoarelor, lemnărit și ceramică, și o sală de expoziție cu vânzare a lucrărilor realizate în cadrul acestor ateliere. Totodată, persoanele aflate în probațiune vor beneficia și de programe individuale şi de grup pentru persoanele liberate de pedeapsă penală în vederea corectării comportamentului social al acestora; asistenţă psihosocială (psihologică, medicală, juridică etc.), susţinerea şi consilierea persoanelor eliberate din locurile de detenţie; instruire profesională și vocațională, după necesități și interese etc.

Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, a salutat inițiativa unor astfel de centre și a afirmat că Ministerul Justiției va sprijini în continuare deschiderea centrelor de reabilitare și în alte regiuni ale țării.

Centrele de reabilitare își propun să devină modele de bune practici pentru comunitate prin promovarea muncii în echipă, disciplinarea, schimbarea comportamentului social și sporirea responsabilităţii sociale a persoanelor condamnate. Practica unor astfel de centre este răspândită în mai multe state europene, cum ar fi România sau Elveția.

Probațiunea este un instrument relativ nou pentru sistemul justiției penale moldovenești și a fost introdusă odată cu crearea, în anul 2007, a Serviciului de probațiune. Scopul acesteia este reducerea numărului de condamnați la închisoare pentru infracțuni penale și de altă natură, aplicarea măsurilor neprivative de libertate pentru cei demonstrează dorință de corectare, facilitarea reintegrării în societate și sporirea responsabilității sociale a acestor persoane.

Potrivit datelor Oficiului Central de Probațiune al Republicii Moldova, în luna august 2014, se aflau în probațiune 10 886 de persoane, dintre care 123 de minori (9210 – pedepse penale, 1553 – pedepse contravenționale). La biroul de probațiune din Florești, în luna august, erau în probațiune 210 persoane, inclusiv 8 minori: 186 – cu pedepse penale, 24 – cu pedepse contravenționale.

Reformarea Serviciului de probațiune și deschiderea Centrelor de reabilitare socială a persoanelor aflate în probațiune sunt realizate în cadrul Strategiei de reformare a sectorului justiției 2011–2016, ce are drept scop crearea unui sistem de justiție echitabil în serviciul cetățeanului.

SHOK.md

IMG_01 IMG_6409


OCT 3, 2014 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...