[ X ]
FRESH
Susține multe concerte peste hotare, iar BANII ÎI ADUNĂ PENTRU... ...
Mama Irinei Rimes a hrănit CU PLĂCINTE antrenorii de la „Vocea României”! ...
Și-a pus ACID ÎN BUZE! Fotomodel: „Aveam asimetrie”
Se pregăteşte să-şi ia copiii înapoi! Brad Pitt şi-a făcut propriul ...

Ion Chistruga – personalitate marcantă a cinematografiei din Republica Moldova, s-a stins din viață!

Ion Chistruga – personalitate marcantă a cinematografiei din Republica Moldova, s-a stins din viață, la 8 noiembrie curent, informează SHOK.md.

Scriitoarea Augustina Șiman a anunțat vestea tristă într-o postare pe Facebook:
„Din păcate, astăzi la orele 16.30, a pierdut îndelungata luptă cu boala crâncenă dl Ion Chistruga – o personalitate marcantă a cinematografiei naționale, regizor, operator și scenarist, autor a numeroase filme apreciate în Republica Moldova și peste hotarele țării, în 2002 decorat cu titlul de „Om emerit” pentru activitatea sa artistică, și în 2010 cu „Ordinul Republicii pentru capodopera documentară „Golgota Basarabiei” și „Ordinul Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni””.

SHOK.md, cu referire la www.moldovenii.md, precizează: Ion Chistruga ‒ regizor, operator, scenarist.
Născut la 11 decembrie 1951 în comuna Sculeni, raionul Ungheni, Republica Moldova. A absolvit şcoala medie la Chişinău, în anul 1969. Din anul 1972 a început să activeze la studioul „Moldova-film” în calitate de fotograf în echipele de filmare, asistent de operator, operator al filmelor de animaţie, operator al filmelor documentare.
Pe parcursul anilor 1989-1997 a activat la studiourile: „Belarusfilm”, „Mosfilm”, la studioul „M. Gorki” de la Moscova şi prin contracte în cadrul echipelor de filmare ale altor studiouri.
În anul 1997 se întoarce în Republica Moldova şi activează în baza contractelor la „Moldova-film” în calitate de operator şi regizor al filmelor de ficţiune şi documentare. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Din anul 2011 nu lucrează la „Moldova-film”.
Premii şi titluri: 2002 ‒ titlul de „Om emerit”,
2010 ‒ a fost decorat cu „Ordinul Republicii pentru filmul „Golgota Basarabiei”.
Filmografia:
„Acum e singur”, 1997, documentar ‒ operator,
„Meşteşugul strămoşilor”, 1998, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„Moldova în situaţii extremale”, documentar, 1999 ‒ regizor-operator,
„Respiraţie artificială”, 2001, documentar ‒ regizor-operator,
„Bine aţi venit în Moldova”, 2002, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„O scrisoare pe internet”, 2003, documentar ‒ regizor-operator,
„Ştefan cel Mare ‒ ctitorul ţării”, 2004, documentar ‒ scenarist, regizor-operator,
„Jana”, 2004, artistic ‒ operator în colaborare,
„Dacii şi romanii”, 2005, documentar ‒ regizor-operator,
„Moldova astăzi”, 2006, documentar ‒ scenarist, regizor, operator,
„Romanii şi popoarele migratoare”, 2006 ‒ regizor-operator,
„Crearea statului medieval Ţara Moldovei”, 2006, documentar ‒ regizor-operator,
„Alexandru cel Bun”, 2006, documentar ‒ regizor-operator,
„Pămînt dionisiac”, 2007, documentar ‒ regizor-operator,
„La răscrucea destinelor”, 2007, documentar-artistic ‒ scenarist, regizor-operator.
Ediţii speciale:
„Moldova în ecoul evenimentelor”, № 1, 2, 3, 4, 5, regizor-operator,
„El a mers după soare”, 2008, film-portret al regizorului V. Gagiu ‒ operator,
„Golgota Basarabiei”, 2010, documentar ‒ regizor-operator.

SHOK.md


NOI 9, 2018 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...