[ X ]
[ X ]
FRESH
Familia prezidențială - SURPRINSĂ în PMAN, la orășelul de Crăciun! ...
Ea are 61 de ani, iar el, 26! Madonna, în mari tandreţuri cu noul ...
Și-a dorit mult să marcheze SĂRBĂTORILE DE IARNĂ LA PLAJĂ, dar și-a ...
5 RECOMANDĂRI de la Dara: „Sunt cărți în care am subliniat fraze, ...

Jurnaliștii și antreprenorii, îndemnați la fapte bune pentru COPII cu AUTISM!

Jurnaliștii și antreprenorii din Moldova, în preajma sărbătorilor de iarnă, sunt îndemnați să participe într-o campanie de caritate dedicată copiilor cu autism. Scopul campaniei este de a aduna jucării, dar și surse financiare pentru procurarea rechizitelor și a echipamentului sportiv necesar pentru reabilitarea copiilor cu autism de la Asociația ”Autism Moldova”. Campania începe din data de 16 decembrie și va dura până la data de 5 ianuarie 2016.

Părinții copiilor de la Asociația ”Autism Moldova” spun că rechizitele de studiu pentru copiii cu autism nu sunt disponibile în Republica Moldova și sunt destul de costisitoare. Asta face ca procesul de studiere să fie unul cu pași înceți și nu atât de efectiv cum și-ar dori. Mai mult, orele de curs pentru copiii cu autism decurg altfel – prin joc, așa că Asociația are nevoie și de echipament sportiv: saltea, mingi de volei și baschet, conuri și alte obiecte care ar putea contribui la o învățare rapidă și eficientă a copiilor cu autism.

De asemenea, Asociația nu dispune de resursele necesare pentru instruirea personalului, cursurile fiind accesibile doar peste hotarele țării, acolo unde sumele pentru studii depășesc mii de euro.

În total, suma pentru acoperirea cheltuielilor pentru procurarea echipamentului sportiv, instruire și rechizite depășește 20 mii de euro. Te poți implica și tu! Le poți oferi o șansă de dezvoltare copiilor cu autism!

Mamele acestor copii nu își doresc nimic mai mult decât posibilități egale de educare și dezvoltare.

”Fără jucării educative și interactive copiii cu autism nu vor învăța să interacționeze cu semenii lor. Utilizarea acestor jocuri în terapie le permite acestor copii să înțeleagă mai bine regulile de comportament în societate. Din păcate, în Moldova nu există specialiști certificați care să le asigure o terapie calitativă copiilor cu autism. Fără o terapie calitativă, acești copii nu prea au șanse la o viață normală. Și e mare păcat, nu numai pentru că mulți dintre ei sunt talentați și au ce oferi lumii, ci și pentru că multe mame ale acestor copii, nu vor decât ca picii lor să le accepte îmbrățișările”, spune una dintre mamele unui copil cu autism, Olga Guzun.

Campania ”Oferă o șansă copiilor cu autism” este inițiată și susținută de comunitatea antreprenorilor din Republica Moldova, Angry Business.

”Din start era dorința de a ajuta dar, odată ajunsă la acest centru în care am petrecut ceva timp cu mămicile acestor copii și chiar am asistat la câteva terapii, am înțeles adevărata profunzime a problemei. Știind despre faptul că doar 50 la sută din cei diagnosticați cu autism au șansa la o viață normală, e de responsabilitatea fiecăruia din noi să-i susținem.

Comunitatea Angry Business nu este la primul său proiect social și sunt sigură că și de această dată antreprenorii din comunitate și nu doar, vor putea contribui pentru acest proiect de suflet”, declară Olga Țăpordei, cofondator Angry Business.

De asemenea, în campanie sunt implicați și jurnaliștiii din Republica Moldova.

”În 2015 am organizat evenimente unde i-am văzut pe jurnaliști uniți și prietenoși, iar această campanie de caritate poate demonstra încă o dată că presa din Republica Moldova nu așteaptă să se aprobe legile sau ca autoritățile să schimbe ceva în țara asta. Schimbarea începe de la noi și împreună cu presa din Moldova vom reuși să oferim o șansă copiilor cu autism”, spune Victoria Ungureanu, fondatoarea Everyday Journalism.

Ce înseamnă autismul?

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează capacitatea de comunicare și socializare. Autismul se caracterizează prin comportamente bizare, repetitiv-obsesive. Din acest motiv acești copii se integrează foarte greu în societate, grădiniță, școală, grupuri de prieteni. Autismul afectează abilitatea copilului de a intra în contact cu ceilalți. Copilul nu vorbește, manifestă comportamente neobișnuite, se joacă ciudat, este foarte tăcut sau foarte plângăcios.

Te îndemnăm să te implici și tu în campania”Oferă o șansă copiilor cu autism”și să contribuim împreună la dezvoltarea copiilor cu autism și la integrarea acestora în societate. Poți dona jucării la adresele: str. Grenoble 101, Școala internat nr 2, căminul nr3 sau la adresa str. Mit. Varlaam 69 și/sau bani la contul bancar al Asociației:

AO «SOS AUTISM»

Codul fiscal: 1012620005753

Codul bancii: VICBMD2X883 

Nr. contului: 22244111446 ( MDL, EURO, USD).

Menționăm că, campania ”Oferă o șansă copiilor cu autism” va dura până la data de 5 ianuarie 2016.

Pentru detalii sună la nr:

Olga Guzun0688 80 988

Olga Țăpordei: 0680 88 480

Victoria Ungureanu: 0686 13 488

 

www.everydayjournalism.md


DEC 16, 2015 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...