[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
După ce a lansat piesă nouă, Akord a dat start unei PROVOCĂRI PE ONLINE: ...
Ludmila Bălan E PLINĂ DE ENERGIE! Uite-o cum SE DISTREAZĂ ÎN PISCINĂ ...
A lăsat AVOCATURA și s-a apucat de design vestimentar: „Pasiunea aceasta ...
Când ea vrea – spune, CÂND O ÎNTREABĂ… Prezentatoare TV: „…la ce bun ...

Liderul unui partid TRAGE LINIE, la 65 de ani împliniți, și face MĂRTURISIRI: „Am crescut fără tată, pentru că a fost asasinat cu patru luni înainte de nașterea mea”

Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului Național Liberal, și-a sărbătorit ziua de naștere la 29 octombrie curent. Ea a împlinit 65 de ani și, cu această ocazie, a decis să vină cu „un raport”, dar și a făcut unele mărturisiri din viața sa profesională și personal, informează SHOK.md.

„Pentru că, de mai multe ori, mi s-a solicitat să scriu despre ce am făcut în această viață, în special politică, până și după a fi devenit președinte al PNL (12 ani), voi posta mai jos unele spicuiri din ceea ce consider ca merite sau realizări personale în planul activității desfășurate în plan profesional și politic până la vârsta de 65 de ani. Nu știu dacă mai târziu și altă dată va mai fi nevoie de un asemenea raport… După 50 de ani cred că nu mai e o mare bucurie nicio aniversare, iar după 65 – nici atât. Acum, în plan politic, marea mea dorință e să reușesc să plec din funcția de președinte al PNL cu o conștiință împăcată că cel care va fi la cârma PNL.md după mine va face lucrurile cu mult mai bine decât le-am făcut eu”, a menționat omagiata pe pavlicenco.md.

Totodată, ea a mărturisit că, în prezent, în paralel cu alte activități, împreună cu soțul exercită activ funcția de bunici. „Creștem trei nepoțele, una fiind elevă și gemenele mergând în grupa mică la grădiniță. Despre activitatea lor – foarte intensă – voi scrie cu o altă ocazie”, a precizat bunica.
„De asemenea, pregătesc și voi publica foarte curând și un nomenclator al realizărilor PNL.md. Totul ce postez poate fi completat, pentru că nu poți cuprinde toate aspectele activității pe durata unei vieți de om sau a activității, timp de 12 ani, deja, a unui partid… Totul este relativ… Dar nici să uităm multe lucruri nu este bine. Și ca persoană-cetățean, și ca deputat, și ca președinte al Partidului Național Liberal, am luptat mereu pentru democrație, justiție și libertatea de exprimare. Desigur, am avut și de suferit pentru aceasta…”, a mai spus liderul de partid.

Vitalia Pavlicenco a deschis și unele paranteze din biografia sa: „ Am crescut fără tată, pentru că Victor Vangheli (născut în a.1928 în s.Grinăuți, jud.Bălți) a fost asasinat (pe 26 iunie 1953) la vârsta de numai 24 de ani, în condiții suspecte, cu patru luni înainte de nașterea mea. El a fost profesor de matematici și istorie la școala din sat. Mama, Agafia Vangheli (născută Bordeniuc în s.Aluniș, jud.Bălți), a obținut studii de pedagogie la Iași, în perioada interbelică, și a fost directoarea școlii din s.Grinăuți, fiind învățătoare de clasele primare, la început, apoi predând limba română (atunci numită „moldovenească”), limba franceză și menajul. Mama a fost și învățătoarea scriitorului pentru copii Spiridon Vangheli, care i-a purtat respectul toată viața. Scriitorul a învățat la liceul din Bălți împreună cu tata. Ambii mei părinți au obținut studii incomplete la ”Institutul învățătoresc” din Bălți, tatăl meu neîncheindu-le, pentru că a murit, iar mama a rămas cu două fiice, una de cinci ani și cu mine, mezina, în burtă. Din câte mi-a povestit când am crescut mai mare, mama a stat în concediu de maternitate două săptămâni, bunica paternă purtându-mă o perioadă la școală ca mama să îmi dea piept.
Născută pe 29 octombrie 1953, am mers la școala de opt ani din sat la vârsta de 6 ani, pe care am absolvit-o cu eminență, citind de la patru ani și cunoscând cărțile din biblioteca școlii. Apoi am mers să învăț în clasele a IX-X-a în satul vecin, Pelinia, pe care am absolvit-o medaliată cu aur în a.1970.
Am devenit, în același an, prima studentă a Universității de stat din Chișinău, pentru că, pe 1 august 1970, în jurul orei 10.00, deja susținusem, ca medaliată, pe nota maximă, primul examen la Facultatea de Limbi Străine, Secțiunea Franceza.
Am absolvit cu note maxime Facultatea și mi-am început cariera profesională în 1977, ca redactor-stilizator la Editura ”Știința” a Academiei de Științe, al revistei ”Limba și Literatura Moldovenească”, intrând în urma unei testări. În anul următor, 1978, am devenit doctorandă la fără frecvență la Institutul de Limbă și Literatură al AȘM, Secțiunea ”Istoria Limbii și Dialectologia”, sub conducerea doctorului în științe Rubin Udler.
Am pregătit, discutat și obținut aprobarea pentru susținerea tezei de doctor în filologie în termenul de patru ani, susținând pe notă maximă examenele de minimum, însă fără a fi susținut imediat teza, deoarece a intervenit o pauză în redesemnarea membrilor Comisiei pentru Susținerea tezelor de doctor, din cauza deceselor, la mică distanță, ale mai multor membri ai acesteia, a cărei nouă componență trebuia confirmată, de fiece dată, la Moscova”.

SHOK.md


OCT 31, 2018 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...