[ X ]
[ X ]
FRESH
Uite cum şi-a serbat Jennifer Lopez gemenii! Max și Emme au împlinit ...
Tany Vander, despre CUM I S-AU SCHIMBAT preferințele culinare în sarcină: ...
Dara, despre CARIERA PESTE PRUT: „Mi-a fost foarte frică să ajung ...
După O ZI DE TĂCERE… Dianna Rotaru a anunțat că S-A MĂRITAT! FOTO//

Maestrul Eugen Doga s-a învrednicit de CEL MAI IMPORTANT PREMIU umanitar CSI: „Mă voi întoarce acasă mândru” FOTO//

Masterul Eugen Doga s-a învrednicit de Premiul „Звезды Содружества” („Stelele Comunității”), în cadrul Forumului intelectualităţii statelor-membre CSI, ediție dedicată Anului Familiei în CSI, desfășurat la Moscova, la 11-12 decembrie 2017, informează SHOK.md.

„Pentru prima dată în istoria Forumului, participanții au asistat la ceremonia de înmânare a Premiului „Звезды Содружества”, cel mai important premiu umanitar CSI, acordat pentru merite remarcabile în domeniul artei, științei și educației. Compozitorul Eugen Doga a fost unul din cele opt personalități din domeniile nominalizate care s-a învrednicit de acest premiu. O surpriză frumoasă pentru maestrul Eugen Doga, care a marcat 80 de ani, prilej ce s-a materializat în declararea anului 2017 – Anul Eugen Doga, artistul susținând pe parcursul anului aniversar zeci de concerte în Republica Moldova, România și Federația Rusă, țări unde este iubit și apreciat cel mai mult. Primele deținătorii premiului se numără și artistul plastic Farhad Halilov (Azerbaidjan), compozitorul Tigran Mansuryan (Armenia), criticul literar Ivan Savercenko (Belarus), maestrul de balet Yuri Grigorovich (Rusia), actorul Ibodullo Mashrab (Tadjikistan) ș.a”, se spune într-un comunicat al Academiei de Științe a Moldovei.

Potrivit sursei citate, maestrul Eugen Doga a mulțumit Fondului pentru acordarea acestui prestigios premiu, pentru aprecierea creației sale, pentru muzica sa care a dăruit-o dea lungul anilor oamenilor, dar mai mult pentru atenția care i-a fost acordată. Proaspătul laureat a adus mulțumiri celor care au organizat această reuniune importantă ce oferă posibilitatea ca personalități notorii din domeniile științei, culturii și artei să se întâlnească și să-și împărtășească din bucurii și realizări, dar și din experiența proprie. Fiecare gest de acest gen ne ajută și ne face mai demni, consideră compozitorul. „Mulțumesc frumos pentru acest forum, o acțiune frumoasă pentru corp și pentru suflet. Eu sunt fericit și vă sunt recunoscător că ați atras atenția la muzica mea. Aceasta este încă o notă muzicală în acest imens diapazon al civilizației”, a spus maestrul în cuvântul său de gratitudine.

De asemenea, Eugen Doga a propus pentru viitor să fie organizată o manifestare cultural-artistică specială a laureaților, unde fiecare să-și prezinte măiestria. Dacă eu sunt muzician, ar trebui să ies aici cu pianul, or, premiul a fost acordat pentru merite deosebite într-un domeniu. Aceasta, a spus maestrul Doga, cade mai ușor la inimă și unește lumea, trebuie să fim cu spirit unit.

Întrebat ce semnifică acest premiu, maestrul Doga a spus că s-a obișnuit că lumea îl cunoaște și nu de aceea că este alintat. „Cel mai bun lucru este omul și spiritul omului. Eu scriu pentru om, pentru omul care înțelege și are nevoie de simțuri. Undeva aceste simțuri sunt adormite și eu mă strădui să le trezesc la viață. Dacă ar fi toată lumea artistică ca să intre într-un acord de înțelegere, ar fi foarte bine. Eu mă voi întoarce acasă mândru, pentru că Republica Moldova m-a înaintat și am fost primit aici frumos”, a menționat compozitorul.

De menționat că, compozitorul Eugen Doga este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, dar și a câtorva zeci de Academii din lume, Artist al Poporului URSS, Cavaler al „Ordinului Republicii”, Laureat al Premiului de Stat al RM, dar și deținător al celor mai prestigioase distincții din țară și din lume.

 

SHOK.md


DEC 19, 2017 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...