[ X ]
[ X ]
FRESH
Demi Moore: "Am făcut sex în trei şi îmi pare rău!"
SE ÎMPACĂ viața profesională cu cea personală? Vera Năstăsiu: Nu prea. ...
Are 4 copii ȘI MAI VREA! Ilie Maxian: „Îmi mai doresc o fetiță”
A spus CÂTE MII DE EURO costă rochia ei de mireasă! Tany Vander: „E ...

PROIECT INEDIT! „Post-Soviet Kids” unește instrumente din Arhitectură, în Modă și în Fotografie pentru REINTERPRETAREA MOȘTENIRII SOVIETICE! FOTO//

Irina Bulgaru, o artistă de 26 ani, originară din Republica Moldova, care și-a făcut studiile în Arhitectură și Urbanism la facultăți din Italia și România, de curând a revenit acasă cu o idee de proiect care ar atrage atenția asupra arhitecturii modernist socialiste din Chișinau, pentru că majoritatea clădirilor construite în perioada sovietică sunt abandonate și într-o stare degradantă. Cunoștințele sale în design vestimentar, în arta fotografiei și în arhitectură au ajutat-o să dezvolte o viziune artistică amplă și să exploateze capacitatea hibridizarii diferitor domenii culturale, lucruri care au definit proiectul „Post-Soviet Kids”, informează SHOK.md.

Potrivit unui comunicat de presă, „Moldova este o fostă republică sovietic- socialistă, care și-a dobândit independența în 1991. Prin proiectul fotografic „Post-Soviet Kids”, realizat în colaborare cu brandul autohton ASAGAYA, cele două artiste, Irina Bulgaru și Lilia Moraru, prezintă o mișcare artistică a ultimei generații sovietice si, în același timp, a primei generații independente de tineri creatori din Republica Moldova –  tineri care au îndurat  schimbarea drastică dintre cultura Uniunii Sovietice la una așa-zis independentă, și pentru care îmbinarea revoluției politice cu cea arhitecturală reprezintă punctul culminant al ideologiei”.

Uniunea Sovietică și-a lăsat amprenta asupra stilului vestimentar și asupra manierei de exprimare, astfel fiind predecesor unui curent nou, prezentat de brandul autohton ASAGAYA  în colecția ,,Spirit Mândru” , realizată de Lilia Moraru. Este o colecție extrem de diferită de celelalte, pentru că transmite povești personale, bazate pe atitudine. Colecția a fost un protest împotriva conformismului în modă și în gândire. Moda post-sovietică e pe val și se adresează noii generații, care e decepționată, lipsită de speranță dar care vrea să se facă auzită și ascultată. Chișinăul abundă în arhitectura socialist modernistă – majoritatea clădirilor sunt însă în decădere, iar acestea continuă să fie un fundal vieții cotidiene în acest oraș contemporan. Unele exemple sunt: Hotelul Național, Circul, Centrul de Tineret Iurii Gagarin, Turnul Romanița și multe altele. Cum va evolua arta contemporană în Republica Moldova în labirintul acestor clădiri abandonate- ancore ale trecutului despre care nimeni nu vrea să vorbească?”, menționează sursa.

Proiectul artistic „Post-Soviet Kids” si-a propus ca scop unirea instrumentelor valabile în Arhitectură, în Modă și în Fotografie, pentru a atrage atenția asupra necesității de a reinterpreta această moștenire sovietică, prezentă în viața de zic cu zi a capitalei, pornind de la arhitectură.

Din punct de vedere al sustenabilității, aceste clădiri trebuie re-utilizate și doar în cazuri extreme să fie demolate. Aceste monumente prezinta o resursă publică de valoare artistica si istorică care trebuie exploatată si folosită în avantajul societății. Reutilizarea clădirilor istorice și moderne este o practică arhitecturală globală, cu exemple de refuncționalizare de succes în toate țările europene. Reinterpretarea și luarea unei poziții față de aceste clădiri este necesară, fie că este vorba de protecție, conservare, utilizare temporară, refolosire sau demolare. Acest proiect este un apel, către mințile creative din Moldova si din-afara acesteia,  să abordăm această temă vitală si urgentă pentru Chișinău”, mai afirmă sursa citată.

SHOK.md


IUN 11, 2019 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...