[ X ]
[ X ]
[ X ]
FRESH
La mulți ani pentru Anastasia Lazariuc! Cântăreața arată INCREDIBIL, ...
Weekendul ÎNTR-O CASĂ CU AMINTIRI! :,,Am dormit în acel pat ca într-un ...
Viaţa secretă a lui Lady Di: a fost bonă, s-a căsătorit cu iubitul ...
Robin Soderling a vrut să se sinucidă. ”Cel mai mic zgomot mă panica”

Textilele NU SE RECICLEAZĂ! Jurnalistă: Ca să evit la maxim… am revenit la magazinele second hand, cumpăr conștient…

Jurnalista Anna Smolniţchi alege cu grijă hainele, fiindcă textilele nu se reciclează şi ajung în natură. De altfel, a rărit cumpărăturile şi a revenit la magazinele second hand, informează SHOK.md.

 Iată ce spune Anna pe pagina de Facebook: „Textilele nu se reciclează, se aruncă în natură. Când am aflat asta, am înțeles că trebuie să fiu mai atentă la ce și CÂT aduc în garderobă, căci aici e raiul textilelor în casa unei femei. Deșeurile textile aruncate la groapa de gunoi creează mari probleme. Fibrele sintetice nu se descompun. Iar lâna de exemplu, în timpul procesului de descompunere, produce metan – gaz cu un puternic efect de seră. Încă la producerea hainelor, textilele vin cu probleme de mediu. De exemplu, pentru o pereche de blugi se consumă 7.000 de litri de apă, iar pentru un tricou – 2.700 de litri, suficient pentru a potoli setea unui om timp de 900 de zile.

Ce fac eu, ca să evit la maxim întâlnirea textilelor din casa mea cu groapa de gunoi?

1. Am rărit cumpărăturile. Merg mai rar la magazin.

2. Am revenit la magazinele second hand. Folosirea hainelor la mâna a doua înseamnă reciclare.

3. Dau turn off la toată reclama de pe internet, legată de vânzarea hainelor, ca să nu fiu tentată să cumpăr. Am închis aplicațiile cu haine chinezești.

4. Cand merg sa îmi cumpăr haine, am o abordare mai conștientă: – Aleg croieli, modele timeless, pe care să vreau să le port și peste 10 ani. Din fericire, multe piese vestimentare din garderoba mea așa sunt. Am haine pe care le purtam în liceu, le port și astăzi. – Probez!!! Până acum, recunosc, puteam să cumpăr rochii “la ochi”. Unele rămân nepurtate, dacă deranjează chiar și un mic detaliu. Asta e shopping inconștient.

5. Au prioritate stofele naturale.

6. Evit să urmăresc fashion bloggeri pe rețele. Când îi vezi cât de stilat se îmbracă, schimbând hainele în fiecare zi, ispita de a fugi la primul magazin de haine este prea mare.

7. Reciclez mai ales prosoapele. Fac din ele cârpe, evit să cumpăr lavete.

8. Donez haine. Le duc la @shopmesto sau la #freeshop – urile organizate de @ecovisio . Am lăsat haine si în boxele misiunii @misiunea_sociala_diaconia . Am donat, desigur, și oamenilor cunoscuți sau familiilor nevoiașe despre care am aflat de la alții”, a spus ea.

Cristina TOMAC


MAI 29, 2020 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Ce îți dorești în această vară?

View Results

Loading ... Loading ...