[ X ]
[ X ]
FRESH
Izolarea în familia Măruţă! Ce activităţi fac Andra şi Cătălin cu ...
Anunțul „Cricova” privind SPARKLING PARTY 2020: „La moment este mai ...
Așa mamă, așa fiică! Prezentatoarea TV, Daniela Ciocanu, și mama sa ...
Secrete de alcov! Tactica pe care a abordat-o Angelina Jolie pentru ...

Vezi cele ȘAPTE FILMULEȚE! Examenele profilactice gratuite - prezentate de CNAM!

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a lansat luni, 03 iunie, un set de filmuleţe pentru a informa cetățeni despre posibilitatea de a beneficia de examene profilactice gratuite. Spoturile prezintă detalii privind aceste examene, periodicitatea efectuării lor, dar şi categoriile de beneficiari, informează SHOK.md.

Astfel, persoanele care au vârsta de peste 18 ani pot măsura o dată pe an tensiunea arterială, înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei, dar şi examina pielea, cavitatea bucală, ganglionii limfatici, glanda tiroidă, glandele mamare.

Cetăţenii cu vârsta de peste 40 ani pot verifica o dată la doi ani tensiunea oculară, pentru depistarea timpurie a glaucomului.

De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 40 ani şi cele din grupul de risc pot măsura anual nivelul colesterolului şi al zahărului în sânge, pentru a preveni sau a menţine sub control tensiunea arterială şi diabetul.

Cetăţenii din grupurile de risc şi cei care prezintă simptome pot efectua radiografia cutiei toracice. În caz că există anumite simptome, ei au posibilitatea să facă şi analiza sputei, pentru depistarea tuberculozei.

În acelaşi timp, persoanele din grupul de risc pot verifica anual reacţia de microprecipitare, pentru depistarea maladiilor cu transmitere sexuală.

Pentru prevenirea cancerului colorectal, cetăţenii cu vârsta între 45 şi 70 de ani şi cei din grupul de risc pot efectua o dată la doi ani testul Hemocult. În cazul unui rezultat pozitiv, pot face şi colonoscopia.

Mai mult, femeile cu vârsta între 25 şi 61 de ani pot efectua o dată la trei ani testul citologic Babeş-Papanicolau, pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin.

De aceste examene profilactice beneficiază toate persoanele, indiferent de statut: asigurat sau neasigurat. Este obligatoriu ca acestea să fie înregistrate la medicul de familie. Efectuarea controalelor respective este organizată de medicul de familie şi echipa sa, având ca sprijin cabinetele de triaj, centrele de sănătate prietenoase tinerilor, cabinetele de sănătate a reproducerii, la adresare directă, fără bilet de trimitere.

Cele șapte filmuleţele, cu durate între 18 și 29 de secunde vor fi plasate pe pagina web şi cea de Facebook a CNAM. Acestea vor fi difuzate și pe ecranele amplasate în agenţiile teritoriale ale CNAM, în instituţiile medicale.

Puteţi viziona filmuleţele urmând linkurile:

  1. Examene profilactice generale
  2. Măsurarea colesterolului și glicemiei
  3. Măsurarea tensiunii oculare
  4. Efectuarea testului citologic
  5. Verificarea reacției de microprecipitare
  6. Radiografia cutiei toracice și analliza sputei
  7. Efectuarea testului hemocult și a colonoscopiei

SHOK.md


IUN 3, 2019 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...