[ X ]
[ X ]
FRESH
Brian May a suferit un atac de cord. Chitaristul formaţiei Queen a ...
Aura Revenco, despre O ÎNTÂMPLARE PLINĂ DE EMOȚII: Tatăl îmi umple ...
Trei moldoveni talentați și-au unit eforturile! Au lansat UN VIDEOCLIP ...
Andreea Bălan și George Burcea, motivele reale ale divorțului! Ce ...

ZIUA ȘI NOAPTEA MUZEELOR 2019, la Chișinău: Activități pentru toată familia: lansări de carte, ateliere de pictură și concerte!

Trecutul și viitorul se intersectează la Muzeul Național de Istorie în cadrul celei de-a 15-a ediție a evenimentului „Ziua și Noaptea Muzeelor 2019”, care se desfășoară sub genericul – „Muzeele – hub-uri creative: viitorul tradițiilor”.

În data de 18 mai, începând cu ora 10:00, vizitatorii sunt invitați să călătorească în timp, începând cu expoziția de arme și echipament militar din a doua jumătate a sec.20, vestimentație și accesorii ale vedelor anilor 30 și finalizând cu expoziția de roboți „INNOVATIC FEST ROBOSHOW”.

Expoziții în desfășurare:

Innovatic Fest Roboshow, sălile 1-4.  Aici interacționezi cu tot ce înseamnă tehnologie, descoperi calitățile uimitoare ale roboților, te bucuri de experiențe inedite în zonele VR.

 „Arme și echipament militar”, sala 5. O colecție impresionantă de piese de armament cu valoare tehnică, istorică și artistică. Colecția, constituită în a doua jumătate a secolului al XX-lea din descoperiri arheologice și din donații, include peste 3000 de piese din cele mai vechi timpuri până în prezent, care acoperă aproape toată gama tipologică.

 „București: un portret novecento”, holul de la etaj. Expoziție temporară, care aduce în atenția publicului orașul București din perspectiva unei călătorii prin secolul XX.

 „Modă și stil în Chișinăul și Bucureștiul anilor 30”, sala 12/Sala Albastră. Colecție unică de rochii ale faimoaselor vedete ale estradei românești și unele dintre cele mai rare accesorii atribuite perioadei anilor 30 ai secolului XX.

Piese inedite din patrimoniul Muzeului. În cadrul compartimentului expozițional „Antichitate și Ev mediu” vor fi prezentate, în premieră, două copii a unor metope ale Columnei lui Traian precum și macheta Bisericii de la Căușeni.

Totodată, fiecare vizitator își va găsi o activitate pe plac în cadrul atelierelor inedite, puse la dispoziție de către organizatori, precum pictarea pe ceramică sau caligrafia mediavală.

Pe lângă expozițiile deosebite, fiecare membru al familiei își va găsi o activitate pe plac în cadrul atelierelor inedite. Cei mari pot participa la o lansare de carte sau să se delecteze cu un concert de muzică camerală, cei mici pot viziona „Un film la muzeu” sau se pot distra la atelierele de pictură în ceramică sau de caligrafie medievală.

Programul evenimentelor:

Lansare de carte: „Piese de giuvaergie antică din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei ”, autor Ana Niculiță, Sala Albastră, ora 12:00.

Concert de muzică de cameră, Orchestra Națională de Cameră, Dirijor Vladimir Andrieș. Ora 13:30 – 14:30

Un film la muzeu. „Expedițiile memoriei”, Cinemateca „Clio”, Studioul OWH.

Atelier de pictură pe ceramică. Sala 6/ Sala Roșie ora TBD. Atelier susținut de meșterii Svetlana Șugjda și Alena Stoica. Vizitatorii vor avea posibilitatea să picteze vase cu motive decorative din cultura Cucuteni iar operele finale să le ducă cu ei acasă.

Atelier de caligrafie medievală. Sala 8. Mânuind pene și penițe de scris, pe hârtie veche, cu cerneluri minunate, vizitatorii își vor scrie propriile scrisori și acte, le vor întări cu sigiliul muzeului și le vor dărui celor dragi.

În curtea Muzeului va fi amenajat un „Târg al tradițiilor”, unde orice doritor va putea participa la ateliere de creație și învăța de la meșterii populari cum să meșterească lucruri handmade. Totodată, organizatorii au amenajat o zonă de photowall, unde fiecare își poate crea amintiri deosebite.

Noaptea Muzeelor va culmina cu un concert, startul căruia va fi dat la ora 20:00, și va fi „luminată” de vedetele autohtone. Pe scena vor urca băieții de la 7 Klasse, formația Doredos, Lidia Isac și Geta Burlacu.

Muzeul Național de Istorie invită toți iubitorii de frumos la Ziua și Noaptea Muzeelor pentru a trăi experiențe inedite!

Partenerii evenimentului: Ministerul Educației,  Educației Culturii și Cercetării, Asociația Investitorilor din România, OWH Studio, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Bis Concert.

SHOK.md precizează: Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind marcată pe 18 mai.  Evenimentul este organizat concomitent cu Noaptea Europeană a Muzeelor, inițiată în 2005. Până în prezent, la acest eveniment au aderat peste 3000 de muzee din 47 de țări.  Din 2006, acest eveniment este plasat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, din 2009 – sub cel al UNESCO, iar din 2011 a obţinut şi patronajul Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM). Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de instituțiile muzeale, prezentându-le activitatea într-o altă perspectivă, dar și de a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor și a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

59638639_2218305214920274_7002638602089791488_n

SHOK.md


MAI 16, 2019 INAPOI LA ARHIVA


COMENTARII

SONDAJ SHOK

Cine este cel mai sexy model din Moldova?

View Results

Loading ... Loading ...