14 moldoveni, evacuați din Sudan: 13, printre care șase copii, se află la Moscova, fiind asistați de Ambasada RM

 14 moldoveni, evacuați din Sudan: 13, printre care șase copii, se află la Moscova, fiind asistați de Ambasada RM
0Shares
În legătură cu situația de securitate din Sudan, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a monitorizat constant. „Având în vedere confruntările armate violente de pe teritoriul Sudanului, MAEIE a depus eforturi pentru a identifica cetățenii Republicii Moldova care necesită sprijin pentru evacuare”, se arată într-un comunicat. În acest sens, prin două curse avia, una către Franța și cealaltă către Federația Rusă, au fost evacuați 14 cetățeni ai țării noastre.
Actualmente, 13 cetățeni evacuați, printre care 6 copii, se află la Moscova, unde au fost preluați și asistați de către responsabilii Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.
„Cetățenii evacuați sunt în siguranță, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cooperare cu alte structuri ale statului, acordă sprijinul necesar acestor familii și identifică căile de repatriere în țara noastră”, menționează MAEIE.

În Sudan au loc confruntări intense între forţele şefului armatei, Abdel Fattah al-Burhan, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din octombrie 2021, şi cele ale liderului Forţelor de Sprijin Rapid, Mohamed Hamdan Daglo.

Luptele, care au început în 15 aprilie, s-au soldat cu peste 500 de morţi şi mii de răniţi, în principal la Khartoum şi în Darfur (vest), potrivit unui bilanţ considerat însă subevaluat.

Conflictul în care a fost aruncat Sudanul, una dintre ţările cele mai sărace din lume, este o „adevărată catastrofă”, a declarat ONU.

Peste 330.000 de persoane au fost strămutate şi alte 100.000 s-au refugiat în ţările vecine, au avertizat Naţiunile Unite, care se aşteaptă la creşterea de opt ori a numărului de refugiaţi sudanezi. Preşedintele sud-sudanez Salva Kiir acţionează pe baza iniţiativei organizaţiei regionale est-africane Igad (Autoritatea interguvernamentală pentru dezvoltare), din care Sudanul face parte, alături de Djibouti, Etiopia, Kenya, Uganda, Somalia şi Sudanul de Sud.

0Shares

Melisa Ciobanu