Trei colecții de haine, pentru persoanele cu dizabilități au fost create și lansate pentru prima dată, în Republica Moldova

 Trei colecții de haine, pentru persoanele cu dizabilități au fost create și lansate pentru prima dată, în Republica Moldova
0Shares

Trei colecții de haine adaptate necesităților persoanelor cu dizabilități au fost create și lansate pentru prima dată în Republica Moldova. Evghenii Hudorojcov, Ana Popova și Duca Clothing s-au alăturat campaniei UNFPA „Combatem stigma cu stil” și au creat articole vestimentare ajustate nevoile femeilor cu dizabilităț, scrie SHOK.md

Potrivit designerilor, o haină adaptată necesităților persoanelor cu dizabilități este cea care poate fi îmbrăcată mai ușor, are lipici sau magneți în loc de nasturi tradiționali, are decolteuri mai largi, se bazează pe stofe naturale și, în același timp, poate fi acomodată la diverse situații.

Lansarea celor trei colecții de rochii, costume și pijamale a inclus și un defileu la care au participat 15 femei cu dizabilități.

Potrivit designerilor, o haină adaptată necesităților persoanelor cu dizabilități este cea care poate fi îmbrăcată mai ușor, spre exemplu, are lipici sau magneți în loc de nasturi tradiționali, are decolteuri mai largi, se bazează pe stofe naturale și, în același timp, poate fi acomodată la diverse situații.

 

Campania „Combatem stigma cu stil” a fost lansată la inițiativa UNFPA Moldova pentru a promova incluziunea și oportunitățile egale de afirmare în industria de modă și cea de textile.

„Sperăm că această revoluție a incluziunii pe care am început-o, să continue. UNFPA va depune eforturi pentru a aduce experiența brandurilor internaționale, care au colecții adaptate  persoanele cu dizabilități, în industria ușoară din Republica Moldova și a spori capacitățile producătorilor autohtoni în acest sens” a menționat Reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abasada.

Campania „Combatem stigma cu stil” a fost desfășurată în perioada septembrie-decembrie. Campania a inclus mai multe acțiuni de sensibilizare publică printre care participarea persoanelor cu dizabilități la “Moldova Fashion Days”, organizarea unui Hackaton pentru 20 de tineri designeri, care au conceput schițe vestimentare ajustate, elaborarea a trei colecții vestimentare în baza lor, precum și promovarea vocilor persoanelor cu dizabilități în mass-media.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/