55 de ani de la tragedia Apollo: Au murit trei astronauți ai NASA

 55 de ani de la tragedia Apollo: Au murit trei astronauți ai NASA

Prima misiune Apollo a fost  marcată de o tragedie. Incendiu izbucnit la bord, în timpul testelor a ucis echipajul, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

În mai 1961, preşedintele John F. Kennedy a angajat Statele Unite într-un program ce avea ca scop transportarea unor echipaje de astronauţi pe Lună până în 1970.

Misiunile fără astronauţi realizate pentru a testa sistemul Apollo şi racheta Saturn au început în februarie 1966. Primul zbor Apollo cu astronauţi la bord a fost întârziat de un accident tragic – un incendiu care a izbucnit la bordul vehiculului spaţial Apollo 1, în timpul unei repetiţii la sol, pe 27 ianuarie 1967, în urma căruia astronauţii Virgil Grissom, Edward White şi Roger Chaffee au murit.

Deși sursa incendiului nu a fost identificată clar niciodată, moartea astronauților a fost atribuită unei game largi de greșeli de proiectare din primul modul de comandă al programului Apollo. Printre acestea, s-a numărat utilizarea unei atmosfere presurizate cu 100% oxigen, erori de cablare și conectare, materiale inflamabile în cabină, o trapă cu deschidere spre interior care nu se deschidea în asemenea situații de urgență și costumele purtate de astronauți.

NASA a reacţionat amânând programul lunar pentru a opera o serie de modificări: nu a mai folosit oxigen pur la lansare şi a înlocuit trapa din interiorul modulului de comandă cu un model de trapă care putea fi deschisă mult mai repede.

Apollo 1 este numele oficial dat ulterior misiunii Apollo/Saturn 204 (AS-204).

Maria Palade

https://shok.md/