8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii. Ce semnificație are

Ziua Internaţională a Femeii a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.
Prima zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat față de condiţiile lor de muncă.
În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, ziua de 8 martie fiind aleasă abia în 1913
Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.
Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.
Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.
Astăzi, la nivel personal, 8 martie este ziua în care sunt sărbătorite femeile importante din viața fiecăruia, dar la nivel global, Ziua Internațională a Femeii este o oportunitate de a vorbi despre lupta pentru egalitatea între sexe și împotriva discriminării femeilor.
În plus, Ziua Internațională a Femeii este o ocazie de a recunoaște impactul pe care femeile l-au avut în lumea noastră. Din activiste și lideri până la mame și prietene, femeile au contribuit la construirea societății noastre și la îmbunătățirea vieții tuturor.
În această zi, în care sunt celebrate progresele făcute în direcția egalității de gen, avem ocazia să vorbim și despre feminism și rostul acestuia în societatea modernă. Mai ales că, deși suntem în secolul XIX și societatea e evoluat, încă sunt multe părți ale lumii în care femeile sunt încă discriminate în ceea ce privește salariile, accesul la educație și la oportunități de carieră, precum și în ceea ce privește violența și abuzul sexual, potrivit site-ului International Women’s Day.
Fiind o sărbătoare asociată cu începutul primăverii, de Ziua Femeii se oferă în special flori specifice acestui anotimp.