Câtă cafea putem bea zilnic, fără să ne periclităm sănătatea

Cum începe o dimineață perfectă pentru majoritatea dintre noi? Cu o ceașcă de cafea! Însă câtă cafea putem bea zilnic fără să ne putem sănătatea în pericol?
Pentru mulți dintre noi cafeaua reprezintă un tabiet alături de țigara. Cafeaua este doza noastră de energie zilnică și ne salvează atunci când nu am reușit să dormim destul. Nu îi simțim lipsa, dar când ieșim în oraș, cafeaua este prima pe care o comandăm, scrie SHOK.md cu referire la avantaje.
Beneficiile cafelei pentru sănătate
Cafeaua, fără zahăr sau lapte, este sănătoasă. Iar legătura cu creșterea energiei nu este un mit – cafeaua ne ajută să fim mai vigilenți, mai energici și să reușim să ne concentrăm mai ușor.
Cercetătorii au descoperit că există sute de substanțe naturale în boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sănătății sistemului cardiac și cerebral.
Mulți dintre compușii naturali ai cafelei sunt antioxidanți eficienți în protejarea celulelor împotriva acțiunii distructive a radicalilor liberi.
Un studiu japonez a constatat că persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea simplă pe zi reduc riscul de a dezvolta hemoragie cerebrală sau accident vascular cerebral cu până la 20%. Cafeaua rămâne o băutură sănătoasă dacă este decofeinizată. De fapt, oamenii de știință spun că prea multă cafeina poate duce la deshidratare și anxietate crescută, motiv pentru care cafeaua mai puternica poate aduce mai degrabă o deservire a corpului decât un beneficiu.
Consecințele consumului excesiv de cafea
Din cauza conținutului de cafeină, excesul de cafea poate avea și efecte secundare: amețeli, bufeuri, insomnie și anxietate. Să nu mai vorbim de efectele secundare care apar atunci când suferim de anumite afecțiuni pentru care nu este recomandată cofeina: hipertensiune, psoriazis și dermatită seboreică, reflux gastric etc.
Câtă cafea putem bea zilnic în funcție de concentrația acesteia
Specialiștii spun că ar trebui să ne limităm la 400 mg de cofeină pe zi. Dacă pregătim cafeaua cu o concentrație medie, aceasta înseamnă până la 5-6 cești pe zi, sau dacă bem cafea în căni mari, până la 2-3 căni. Regula se aplică numai unui adult sănătos. Dacă bem cafea concentrată, cum ar fi espresso, 3 cești (sau o cană și jumătate) pe zi sunt suficiente.
Asocierile pozitive ale consumului de cafea
Iată, așadar, câtă cafea ar trebui să consumăm în funcție de afecțiunile de care suferim
– cafeaua scade riscul de diabet zaharat de tip 2. Pentru a obține acest efect sunt necesare 4-6 cești de cafea zilnic, spun cercetătorii americani în Journal of American Medical Association;
– stimulează sistemul nervos central (activitatea cerebrală) și crește nivelul de adrenalină din sânge. Astfel, crește energia și reduce somnolența – pentru a ne menține alerți pe durata întregii zile, specialiștii americani recomandă consumul a 75 ml de cafea la fiecare oră (echivalentul unei cești mici), în detrimentul consumării unei cantități mari dimineața;
– acționează asupra tensiunii arteriale. Mai exact, duce la creșterea valorilor maximei și la scăderea valorilor minimei (tensiunea arterială nu trebuie să depășească 140/90 mm Hg) – o atenție se impune în cazul persoanelor care suferă de aritmii, consumul crescut de cafea putând agrava aceasta afecțiune;
– previne bolile cardiovasculare – efectul s-ar datora antioxidanților din cafea, care scad nivelul inflamației la nivelul vaselor de sânge. Potrivit unui studiu publicat de cercetătorii olandezi în Journal of American Heart Association, persoanele care consumă 2-4 cești de cafea pe zi au un risc de boli cardiace cu 20% mai mic decât persoanele care consumă o cantitate mai mare sau mai mică de cafea. Totodată, cafeaua scade riscul de cancer avansat de prostată, de Parkinson și de demență.
Fiecare organism reacționează diferit la consumul de cafea
Consumul de cafea poate fi benefic pentru o persoană și toxic pentru alta. De exemplu, cei care sunt de obicei stresați trebuie să se ferească de acest stimul extern, care nu va face decât să le „întindă’ suplimentar nervii și să le pună inima la „galop’. Dacă vă doare capul și aveți probleme de concentrare în zilele în care nu beți cafea, este foarte probabil că suferiți de așa-zisa dependență.
Specialiștii spun însă că dependența de cafea nu există, de fapt. Organismul se adaptează repede lipsei de cafeină, iar suplimentele de magneziu sunt de ajutor în acest sens.
Câteva reguli pe care ar trebui să le respecți:
- Evită să bei cafea după ora 5 după-amiază, deoarece cafeaua îți induce stări de anxietate si insomnie
- Să îți urmărești reacțiile corpului mereu. Dacă ai stări de neliniște fără motiv, încearcă să reduci cafeaua
- Cumpără cafea de calitate. Chiar dacă costă mai mult, e mult mai bine să știi ca bei o cafea 100% naturală decât să știi ca bei coloranți și aditivi
- Nu adăuga zahăr sau lapte și încearcă să alegi variante mai sănătoase.
- Efectele cafelei trec după o perioadă, așa că dacă bei mai multă cafea, trebuie să îți împarți consumul pe tot parcursul zilei pentru a nu face exagerări.