„O călătorie deosebită”. Impresiile celor patru astronauți amatori, după trei zile petrecute în spațiu

Primii patru turişti spaţiali ai capsulei SpaceX au derulat experimente științifice și și-au petrecut timpul cântând la chitară, făcând tumbe sau desenând, scrie SHOK.md cu referire la libertatea.
Splashdown! Welcome back to planet Earth, @Inspiration4x! pic.twitter.com/94yLjMBqWt
— SpaceX (@SpaceX) September 18, 2021
Potrivit The Guardian, capsula în care se aflau Jared Isaacman, 38 de ani, patronul unei companii de servicii financiare şi un pilot experimentat, Hayley Arceneaux, asistentă medicală de 29 de ani devenită cea mai tânără americană care a mers vreodată în spaţiu, Sian Proctor, o geologă de 51 de ani, şi Chris Sembroski, 42 de ani, un veteran al forţelor aeriene americane, a amerizat în siguranță în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei, SUA. Capsula Dragon a rezistat coborârii vertiginoase datorită scutului său termic, apoi a fost frânată de patru paraşute uriaşe.
O navă a companiei SpaceX a recuperat capsula, înainte ca trapa să fie deschisă. Ei au fost transportaţi cu elicopterul la Centrul Spaţial Kennedy, de unde decolaseră miercuri cu o rachetă Falcon 9 şi unde s-au revăzut cu familiile lor. Cei patru pasageri, cu zâmbete până la urechi şi fluturându-şi braţele în aer în semn de bucurie, au ieşit unul câte unul.
„A fost o călătorie deosebită pentru noi şi asta abia începe”, a spus căpitanul, miliardarul Jared Isaacman, la scurt timp după amerizare. Isaacman a plătit zeci de milioane de dolari pentru a trăi aceste momente. Preţul exact plătit pentru această călătorie spațială privată nu a fost dezvăluit. „Felicitări, Inspiration4″, a scris pe Twitter după amerizare Elon Musk, patronul SpaceX, folosind numele oficial al misiunii.
„Zburând cu o viteză de aproximativ 28.000 kilometri pe oră, ei au înconjurat globul de peste 15 ori în fiecare zi. Tumbe, desene și cântat la ukulele „Ne-am umplut timpul pe care îl avem cu experimente ştiinţifice şi am cântat puțin la ukulele”, a glumit miliardarul Isaacman.
Chris Sembroski a interpretat câteva acorduri la ukulele, o chitară hawaiană, iar instrumentul, alături de celelalte obiecte aduse la bordul capsulei, va fi scos la licitaţie, în beneficiul spitalului de pediatrie St. Jude (Memphis, Tennessee). În această unitate medicală a fost tratată de cancer, pe când era copil, Hayley Arceneaux, unul dintre membrii misiunii.
„Scopul declarat al misiunii a fost acela de a marca un moment de cotitură în democratizarea spaţiului, demonstrând că de acum Cosmosul este la fel de accesibil echipajelor care nu au fost selectate şi pregătite de ani de zile, aşa cum sunt astronauţii”