Nu acordați atenție criticilor. Ce fel de critici există? Ce este critica și cum este

 Nu acordați atenție criticilor. Ce fel de critici există? Ce este critica și cum este
0Shares

„Îmi pare rău, dar această rochie de culoare nu ți se potrivește absolut”. „Cum poți asculta sfaturile tale?! Vorbești mereu prostii! ” „Și ce a găsit doar el în ea …” „Lucru de clasă C” S-a întâmplat că în societatea noastră suntem obișnuiți să acordăm mai multă atenție aspectelor negative decât pozitive ale personalității – observarea neajunsurilor altora este mult mai ușoară decât calitățile plăcute sau oportunitățile fericite, scrie SHOK.md cu referire la ik-ptz.

Nimănui nu-i plac criticile, oricât de delicate ar suna. Dezvoltarea rețelelor de socializare și fenomenul trolling-ului nu au făcut decât să agraveze situația – a devenit mult mai ușor să-ți exprimi „phi-ul” sau să aranjezi un adevărat bullying pe Web.

Oricât am încerca să te convingem altfel, toată lumea știe foarte bine că orice comentarii – referitoare la aspect, muncă, comportament și chiar abilități culinare – ne afectează sănătatea emoțională și stima de sine. Deci, de ce să nu învățăm cum să le oferim criticilor omniprezenți respingerea corectă? Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți încrederea în sine și să demonstrați că nu vă lăsați păcăliți de provocare, că sunteți capabili să trageți concluziile corecte și puteți merge cu încredere înainte. Fără resentimente, complexe sau dezamăgiri.

Ce să nu faci dacă ești criticat?

Negă complet, evită sau ignoră remarca unei alte persoane. Cu alte cuvinte, pretindeți că nu s-a întâmplat nimic sau „schimbați subiectul”. Tăcerea situației, de regulă, garantează și mai multe probleme nerezolvate în viitor, riscul revenirii ulterioare la același „subiect închis” și acumularea de emoții negative.

2. Cea mai frecventă reacție la critică nu este doar ofensarea, ci mai degrabă răspunsul agresiv. Ceea ce, din motive obiective, nu este cea mai bună tactică.

3. O altă formă de respingere a criticilor altor persoane este de a face scuze cu privire la ceea ce s-a întâmplat. De cele mai multe ori, acest lucru este și mai enervant – cealaltă persoană decide: îi ignori punctul de vedere, neacordându-i importanță sau intenționat nu vrei să ceri iertare.

Cum să răspunzi la critici?

# 1. Cel mai simplu mod de a afla ce a vrut să spună un critic dur sau sarcastic este să-l întrebi despre asta. Simțiți-vă liber să puneți întrebări! Ce anume îți displace? De ce crezi că nu ar trebui să fac asta? Te-a rănit ceea ce am spus? De ce spui asta? În acest fel veți înțelege mai bine plângerile și motivele nemulțumirii celeilalte. Deseori se dovedește că în spatele criticii se ascund sentimente puternice și resentimente, iar remarca în sine nu este scopul final și, de fapt, persoana este îngrijorată de altceva. De exemplu, cineva s-ar putea supăra nu pe faptul că ai sosit cu zece minute târziu, ci pe sentimentul că nu-l iei în serios.

# 2. Aruncați toate emoțiile și gândiți-vă – există vreun fel de adevăr în criticile împotriva voastră? Poate că acestea sunt comentarii destul de constructive? Este greu să fii de acord că faci ceva greșit sau că stilul tău de viață nu este cel potrivit … Dar acesta este un pas important pentru a depăși situația. Simțiți diferența: cuvintele rostite au fost doar pentru a vă răni? Sau poate exista vreun beneficiu din partea lor? Poate că sunteți într-adevăr îmbrăcați sau vă comportați necorespunzător pentru situație sau statut, iar cealaltă persoană a făcut o mare favoare cu remarca sa și ați avut ocazia de a deveni mai bună.

#3. Învață să accepți opinia altei persoanechiar dacă nu o împărtășești. Chiar dacă nu vă schimbați comportamentul pentru că nu sunteți de acord cu criticile, admiteți cel puțin că există o opinie diferită, acceptabilă și evitați atacurile.

# 4. Dacă înțelegeți că există un anumit adevăr în comentarii și critica aude atenția – lucrează asupra ta… De exemplu: „Ai dreptate, am întârziat în mod regulat, se pare că este timpul să setezi două alarme pentru a nu dormi prea mult”.

#5. Nu vă fie frică să spuneți adevărul și să stabiliți limite… Simțiți-vă liber să ne spuneți despre sentimentele voastre – este neplăcut pentru voi să auziți comentarii adresate dvs., să explicați ce anume v-a rănit și care vă supărați. Astfel, te vei proteja de barburi în viitor și vei indica ce comunicare consideri inacceptabilă.

#6. Critica ca sursă de informații despre o persoană… Sau o căptușeală argintie. Amintiți-vă de un adevăr simplu – remarcile despre alții vorbesc adesea mai mult despre comentatorul însuși decât despre persoana care este criticată. Folosiți feedback-ul ca sursă de informații despre cine l-a dat. Stai linistit si vei invata multe despre persoana respectiva. Rețineți că cineva obișnuit să-i supere pe alții, mai degrabă decât să-i încurajeze sau să-i sprijine, este el însuși o persoană nefericită. Nu ar trebui să iei la inimă cuvintele lui.

Critica deconstructivă

Trebuie admis că foarte des critica sună incorect, iar un „acuzator” supărat recurge la umilință, insulte și folosește cuvinte care exagerează și denaturează realitatea. În aceste cazuri, se poate admite un fir de adevăr, dar nu este de acord cu faptele exagerate. De exemplu: „Ați uitat să ridicați pachetul. Mereu strici totul! ” „Este adevărat că l-am uitat, dar sunt multe lucruri pe care le fac frumos!” În acest fel, admiteți acțiunile greșite, dar nici nu vă subestimați stima de sine.


În special, o mulțime de critici revin celor care acționează diferit de ceea ce societatea este obișnuită să vadă. Dacă aveți gânduri și soluții inovatoare, atunci fiți pregătiți pentru faptul că societatea va începe să vă condamne, să critice, să încerce să „stăpânească” și să vă direcționeze în direcția cea bună. Cineva începe să răspundă criticilor cu agresivitate, cineva pur și simplu ignoră. Dar amândoi fac greșeli. Trebuie să poți folosi critica, deoarece este o sursă gratuită de cunoștințe și o oportunitate de a te corecta.
Companiile mari, lansând un nou proiect, chiar plătesc pentru critici. Sunt angajate focus-grupuri speciale, al căror scop este să evalueze, să critice anumite aspecte, să evidențieze dezavantajele și dezavantajele. Imaginați-vă că primiți toate acestea gratuit. Crede-mă, critica este grozavă, este bună, este necesar să crești ca persoană, ca om de afaceri, ca persoană.

Astăzi vă vom oferi 7 sfaturi, vă vom spune cum să răspundeți la critici, cum să profitați la maximum de ceea ce auziți de la alții. Dacă citești cu atenție fiecare sfat și înveți cum să le folosești în viață, atunci crede-mă, după un timp vei observa modificări cardinale.

1. Ce pot învăța?
Dacă există critici în direcția ta, atunci pune-ți în primul rând întrebarea: „Ce pot învăța? Ce pot lua din aceste cuvinte “. De regulă, există o rațiune în critică. De la zero, o persoană nu te va acuza de ceva, nu te va critica doar așa. Înseamnă că vede ceva ce nu ești capabil să observi.
Desigur, foarte des ego-ul nostru dă lovituri, este dificil pentru el să accepte critici. Ne gândim: „De ce știe el de ce mă ia? Oricum sunt bine “. Dar dacă există un „clopot”, atunci nu totul este atât de bun. Desigur, 90% din critici sunt nefondate și se bazează doar pe evaluarea subiectivă a unei persoane. Dar, după cum sa menționat mai sus, există un nucleu rațional în el. Și dacă ai primit deja critici în direcția ta, atunci încearcă să accepți calm, să analizezi, să gândești. Sau poate persoana a arătat un defect, corectând ceea ce vei deveni mult mai bun.

2. Evidențiați observațiile critice
Mulți pot spune: „Ce lecții pot învăța dacă strigă la mine, mă critică și trag câteva concluzii neîntemeiate”. Dar se întâmplă adesea să nu vedem remarci valoroase în spatele tonului ridicat.
Când o persoană începe să strige, să critice, să acuze, devenim într-o poziție de apărare și toate cuvintele sale par în mod automat false și astfel încât acestea să vizeze umilința noastră. Din nou, nu totul este la fel de rău pe cât vă imaginați. Știți să deosebiți comentariile de strigăte. La început nu va fi ușor, dar apoi încercați să analizați totul.
Precum fac. Chiar dacă apare o luptă, o persoană strigă ceva, reproșează, critică, atunci eu accept totul. Nu veți putea analiza nimic bazat pe emoții, dar după câteva ore, când vă liniștiți și vă retrageți puțin, este timpul să începeți evaluarea. Stai jos, amintește-ți tot ce ți s-a spus, încearcă să analizezi toate criticile fără judecată și speculații inutile. Fii sincer cu tine și nu te apăra. Atunci puteți izola observații utile din miile de cuvinte rostite.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/