Bosnia și Herțegovina, o țară vulnerabilă la dorințe teritoriale naționaliste

 Bosnia și Herțegovina, o țară vulnerabilă la dorințe teritoriale naționaliste
0Shares

Bosnia și Herțegovina este o țară situată în partea de vest a Peninsulei Balcanice, o zonă care se extinde spre sud din Europa Centrală către Marea Mediterană. Bosnia și Herțegovina se învecinează la nord, vest și sud cu Croația, la sud-vest cu Marea Adriatică, la nord-est cu Serbia și la sud-est cu Muntenegru. Cel mai mare oraș, Sarajevo, este și capitala țării, scrie SHOK.md cu referire la descopera.

Cândva parte din provincia romană Illyricum, Bosnia și Herțegovina a fost locuită de slavi la începutul secolului VII. Timp de câteva sute de ani, regiunea a fost condusă de Imperiul Bizantin, Croația și Serbia, înainte ca Ungaria să-și consolideze controlul în Bosnia în secolul al XII-lea.

Turcii otomani au invadat pentru prima oară Bosnia în 1386 și au finalizat cucerirea în 1463. Mulți bosniaci, inclusiv o mare parte din moșieri, s-au convertit la religia islamică după cucerirea de către turci, având în vedere că, potrivit legii otomane, doar musulmanii aveau voie să dețină propria moșie. Sârbii și croații care au rămas creștini au rămas cu prea puține drepturi, cu excepția libertății religioase. Declinul Imperiului Otoman din secolele XVIII și XIX a adus multe suferințe în Bosnia, tensiunile etnice atingând un apogeu între moșierii musulmani înstăriți și țăranii sârbi și croați creștini.

Austro-Ungaria a preluat temporar controlul asupra Bosniei în 1878

În 1875, bosniacii creștini s-au răsculat împotriva regimului turc, fiind susținuți de Serbia, în speranța că vor recăpăta controlul asupra regiunii. Cu aprobarea liderilor europeni, Austro-Ungaria a preluat temporar controlul asupra Bosniei în 1878 și a anexat oficial regiunea în 1908. Noii conducători ai Bosniei nu au fost interesați de exploatarea sârbilor și croaților creștini de către moșierii musulmani, astfel că tensiunile etnice au luat amploare din nou. Bosniacii sârbi au început să se revolte împotriva Austro-Ungariei, iar în iunie 1914 un bosniac sârb l-a asasinat pe Arhiducele Franz Ferdinand al Austriei la Sarajevo, astfel declanșând un război între Serbia și Austro-Ungaria care s-a transformat în Primul Război Mondial.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/