Jurnalistul Ion Terguță a venit a un mesaj, unde a criticat decizia de jurizare la Eurovision 2022. „Ce mizerie. Ce rușine. Republica Moldova și România și-au împărțit 0 puncte pentru o piesă care se cerea, cel puțin, un imn popular al unirii. O disonanță teribilă între votul juraților și cel al publicului”, a scris Ion, scrie SHOK.md.
Într-un mesaj pe pagina de Facebook, jurnalistul spune că sub ochii noștri se întâmplă lucrurile incredibile. Vezi ce mesaj a lăsat:
„Ce mizerie. Ce rușine. Republica Moldova și România și-au împărțit 0 puncte pentru o piesă care se cerea, cel puțin, un imn popular al unirii. O disonanță teribilă între votul juraților și cel al publicului. Acum câțiva ani, pe timpul odioșilor, ne certam pentru că am dat 10 în loc de 12, pe timpul oamenilor buni am ajuns la 0 și dintr-odată am devenit mega profesioniști în abordarea unui concurs mega politizat cum e EUROVISION.
Sentimentul e că în spatele acestei piese (TRENULEȚUL) s-au dat lupte grele până să ajungă în scenă. Prezentatorul de la TVR în momentul prezentării Republicii Moldova și a piesei, pe care a numit-o cu o încărcătură specială pentru noi, a remarcat că presa internațională a catalogat-o (doar) ca pe una veselă. Nimic despre mesajul piesei. Pe fundalul războiului din Ucraina sentimentele unioniste au crescut vizibil, iar o presă bună, coroborat cu un mare succes al piesei pe scena europeană, ar fi sensibilizat opinia publică europeană în problema reunificării României. În mod straniu, singurii oficiali europeni care s-au expus pe problema reunificării (într-o notă negativ) au fost originari din România. Din această perspectivă Republica Moldova a primit sâmbătă o vizită suspectă.
Pentru cei atenți etapa votului juraților a schimbat ordinea concurenților. Astfel, România care a evoluat a doua în concurs a ajuns în coada listei, iar Republica Moldova de jos a urcat la mijloc. Prima care a oferit „expertiza profesionistă„ a fost RM. 0 (ZERO) puncte pentru România. Pentru adepții teroriei conspirației lucrurile iau o întorsătura halucinantă. Juriul din România a fost descalificat de către organizatorii Eurovision, pe motiv de fraudă. Se para ca România ne-a oferi 12 puncte dar EBU jurizează în locul României și dă Republicii Moldova 0 puncte. În mod straniu cade legătura studioului TVR cu Torino, iar prezentatorul român nu oferă nici un detaliu despre acest subiect. Ceea ce trebuia să fie mica noastră victorie la EUROVISION s-a transformat într-un mare dezastru. Jocurile subterane ale politicii (de pe unde o fi ea) au ieșit la suprafață. S-a știut la Chisinău sau nu despre acest lucru e greu de spus.
În mod straniu votul juraților de la EUROVISION ne oferă o nouă perspectivă asupra prolemei reunificării, a jocurilor de culise din Republica Moldova, dar și a marilor actori implicați. Bănuielile pentru non-combatul autorităților moldovenești capătă încet dovezi, la fel ca și datoriile pe care actuala le plătește susținătorilor săi. Probabil România a înțeles aseară cât de mult a greșit când a renunțat să se implice în alegerile trecute. Această palmă va ustura încă mult timp.
Republica Moldova a refuzat să impună sancțiuni Rusiei pentru agresiunea asupra Ucrainei, a oferit o portiță de afaceri oligarhilor ruși. Chișinăul nu s-a alipit nici măcar sancțiunilor internaționale asupra posturilor tv propagandiste, în contrapunct cu demersurile sale gălăgioase contra manipulării ruse în RM.
Republica Moldova face imposibilul pentru a ajuta regimul separatist de la Tiraspol să supraviețuiască și încearcă umanizarea acestuia la nivel internațional, prin crearea imaginii pacifiste a acestuia.
Republica Moldova oferă 0 puncte României la cel mai politizat concurs european, având în spate o piesă cu un puternic mesaj unionist, semnalând în felul acesta că orice demers pro reunificare este inacceptabil. În același timp așteaptă cu sufletul la gură cele 100 de milioane de euro promise de guvernul român.
Concluzia serii este că sub ochii noștri se întâmplă lucrurile incredibile. Dacă o piesă poate face atât de mult pentru reunificarea Basarabiei cu România, înseamnă că perspectivele unei campanii ambiționase sunt extraordinare. Cert e că nimeni nu a pus problema, iar unii (cancelarii) încearcă să o înăbușe din fașă. Aceasta trebuie să ambiționeze și să ne facă să muncim mai mult. Pe ambele maluri”, a scris Ion.
Moldova s-a clasat pe locul șapte. Publicul i-a oferit 239 de puncte, iar juriul 14 puncte. Olanda ne-a acordat două puncte, Norvegia – două, Grecia – șase, Armenia – unul, și Italia – cinci. De la celelalte țări nu am primit nici un punct.