Voronin, îndemnat să „salveze țara”: Surpriza muzicală de la colegi, de ziua sa

 Voronin, îndemnat să „salveze țara”: Surpriza muzicală de la colegi, de ziua sa
0Shares

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova își sărbătorește astăzi, cea de-a 81 aniversare. Cu această ocazie, colegii de partid i-au organizat o surpriză muzicală.

De ziua lui Vladimir Voronin, colegii de partid au publicat un video pe Youtube, prin intermediul căruia l-au îndemnat pe politician „să salveze țara”.

În clip apar și alți politicieni: Maia Sandu, Natalia Gavrilița,Vlad Filat, Mihail Popșoi, Igor Grosu.

Vezi mai jos video prorpiu-zis

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, Dubăsari. În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chişinău, în anul 1971 – Institutul Unional pentru Industria Alimentară, în anul 1983 – Academia de Ştiinţe Sociale de pe lîngă CC al PCUS, iar în anul 1991 – Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.

De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist și are gradul militar de general-maior. Activitatea de muncă şi-a început-o în anul 1961 în calitate de şef al brutăriei din satul Criuleni. Din 1966 pînă în 1971 a deţinut funcţia de director al Fabricii de Pîine din Dubăsari.

În următorii zece ani a activat în organele administrative de stat: comitetele executive raionale Dubăsari şi Ungheni, Comitetul Executiv Orăşenesc Ungheni. Din anul 1983 pînă în anul 1985 ocupă funcţiile de inspector, şef adjunct al Secţiei organizare a CC al PCM. În anul 1985 este numit în funcţie de şef de secţie în Consiliul de Miniştri al RSSM. Din 1985 şi pînă în 1989 a lucrat în calitate de prim-secretar al Comitetului Orăşenesc Bender al PCM. În anii 1989 şi 1990 a ocupat funcţia de ministru al afacerilor interne al RSSM.

În 1993 este ales copreşedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În anul 1994 este ales prim-secretar al CC al PCRM. În 1996 a candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaturile a X-a şi a XI-a. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislaturile XIV-a – XVIII-a.

În perioada 4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Ordinul „Sfîntul întocmai cu Apostolii Marele Cneaz Vladimir”, Ordinul „Sfîntul Dreptcredincios Cneazul Dimitrii Donskoi” de gradul I (2005, Biserica Ortodoxă Rusă), Ordinul „Cneazul Iaroslav Mudrîi” de gradul I (2005, Ucraina), Ordinul „Binecuviinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt” de gradul I (2005, Mitropolia Moldovei), Ordinul „Sfîntul Mormînt” (2009, Biserica Ortodoxă a Ierusalimului), precum şi al unor distincţii supreme ale Bulgariei, Croaţiei şi Greciei. Titular al premiului „Pentru activitate remarcabilă de consolidare a unităţii popoarelor ortodoxe” (2008, Fondul Internaţional al Unităţii Popoarelor Ortodoxe). Cetăţean de onoare al oraşului Milees (2005, Republica Elenă).

0Shares