Norii domină cerul Moldovei astăzi: Temperaturile cresc, dar ploile sunt așteptate spre seară
(video) „O luptătoare desăvârșită”. Povestea Valentinei Andronache, diagnosticată cu Nistagmus, care te va pune pe gânduri

Valentina Andronache, este noua protagonistă al monologului din cadrul emisiunii lui Dorin Galben care din născare trăiește cu o dizabilitate de vedere. Ea a povestit cum a crescut cu această problemă, cum s-a cunoscut cu un bărbat de la care a rămas însărcinată și cum acesta nu era de acord ca ea să nască.
„Sunt Andronache Valentina, am 39 de ani și locuiesc în orașul Brașov și sunt nevăzătoare de la naștere.
Când avem 3 săptămâni, părinții au observat că eu am o problemă cu vederea din cauza că ochii mei se mișcau haotic și foarte repede. Atunci ei au hotărât să se adreseze la un medic care m-a diagnosticat cu Nistagmus.
Din cauza acestei boli nu se pot rezolva alte probleme cu ochii și din acest motiv am rămas cu o vedere foarte slabă”, spune Valentina.
Părinții Valentinei au încercat prin diferite modalități să o ajute pe fiica lor însă din cauza aparatajului slab din Moldova șansele ei scădeau la zero.
„În 2016 am avut ocazia să-mi fac o operație în Spania unde mi-au schimbat cristalinele și datorită acestui fapt am început să vad mai bine de departe însă mai rău de aproape. Nu puteam să scriu sau sa citesc doar puteam sa pun o semnătură”, spune Valentina.
La vârsta de 6 ani Valentina a ajuns la școala pentru nevăzători din orașul Bălți unde a rămas pentru prima dată singură fără ajutorul părinților care până în acel moment o ocroteau de toate necazurile.
„Nu am fost niciodată un copil închis în mine ba din contra mereu am fost în rând cu toții, mergeam chiar și la furat porumb cu copii din mahala dar având această problemă cu ochii când venea paznicul ei toți fugeau iar eu rămâneam ultima și mereu mă prindeau paznicii și mă duceau la mama unde desigur eram certată. Însă faptul dat niciodată nu m-a făcut să mă simt un copil diferit.
La școală era destul de greu dar pentru că eram mulți și aveam toți aceeași problemă și nu exista vreo discriminare. Era greu pentru că nu erau produse, ceaiul îl făceau din zahăr topit ca să fie de culoare cafenie, mâncare era puțină eram nevoiți să furăm colțurile de pâine de la bucătărie și le ascundeam după calorifer ca să se usuce și seara să avem ce să mâncăm.
În clasa a 3-a am furat 2 sticle de chefir și am vrut să le duc la magazinul de peste drum să le schimb pe ceva de mâncare dar am fost prinsă și certată”, povestește Valentina.
După ce a finisat școala din Bălți Valentina a mers la școala de meserii pentru orbi și slab văzători unde a învățat 2 ani de maseuză. Datorită studiilor a reușit să-și găsească și un loc de muncă în Chișinău la policlinica Nr.12 unde a activat ca maseuză pentru bebeluși.
„Masajul m-a ajutat să mă întrețin dea lungul anilor. Nu poți să stai să aștepți ca statul să-ți dea bani sau alte bunuri trebuie să muncești. Noi ăștia cu dizabilități avem tendința să ne victimizăm că uite suntem cu dizabilități și trebuie să fim ajutați.
Pentru că mi-a plăcut masajul am continuat după ce am plecat de la policlinică să fac masaj în particular și din 2012 am mers în România județul Bacău la un centru de sănătate și am făcut masaj, hidroterapie, inhalații etc. Am făcut cunoștință cu o doamnă din Brașov care m-a ajutat să-mi găsesc un lucru mai bine plătit.
Între timp am făcut cunoștință cu un român care muncea în Spania printr-o aplicație pentru cunoștințe, am vorbit o perioadă după care ne-am și întâlnit și după care am hotărât să stăm împreună. De la început totul era frumos cu multe complimente mă curta, avea grijă de mine dar asta a durat până am plecat împreună la București unde am stat la chirie împreună. După o perioadă el total s-a schimbat.
Avea o atitudine comunistă orice nu făceam nimic nu era bine. Eu am hotărât să ne despărțim, el a fost de acord dar peste 2 zile am aflat că sunt însărcinată. Eu am fost foarte fericită însă el când a aflat mia spus să merg să fac avort pentru că nu voi face față.
Am hotărât să las copilul. Nu am făcut avort pentru că m-am gândit că sunt mii de femei care vor copii și nu pot să nască. Dau o groază de bani pe diferite proceduri dar mie mi s-a dat copilul atât de ușor și eu acum să fac avort. Am spus „nu” și am mers mai departe”, spune Valentina.
În timpul sarcinii Valentina a trecut printr-o perioadă foarte grea cu multe lacrimi, gânduri și stres dar a reușit să treacă peste aceste stări și a adus pe lume o fetiță minunată și perfect sănătoasă.
„Fostul când a aflat că am păstrat sarcina mi-a spus ca daca va fi băiat el o sa mi-l ia. Atunci am hotărât ca el având un loc de muncă bine plătit are casă o să fie judecătorul de partea lui așa că la 14 săptămâni am revenit în Moldova și am mers la USG la policlinica unde am activat până la plecarea în Brașov ca să aflu sexul copilului. Doar un lucru făceam, mă rugam să fie fetiță ca să nu mi-o ia el.
Doctorul era o cunoscută de-a mea și mia spus ca e fetiță și că este perfect sănătoasă. Am rămas uimită că la un termen atât de mic ea a putu să vadă că copilul nu are nici o problema de sănătate.
Fetița mea se numește Rebeca-Antonia, o fetiță foarte liniștită, la început erau câteva probleme, nu vorbea și tot ce îmi spunea lumea din jur eu credeam și eram permanent cu ea la medic.
Dar fetița mea este perfect sănătoasă merge acum la o creșă privată. Pentru mine nu contează ca eu să-mi cumpăr rujuri sau ceva scump dar banii eu îi investesc în ea și în viitorul ei.
După ce am născut tatăl fetiței venea la ea în fiecare lună fiind mică ea nu înțelegea cine este el dar după un an ea de fiecare dată când îl vede este fericită și îi sare în brațe. Când auzea că suna cineva la ușă ea tot timpul spunea ca vine tati era foarte fericită. Când venea el mai rar fata se schimba complet era mai plângăcioasă avea diferite stări. Dar acum el vine o data la o luna sau la doua luni ea mereu este fericită să-l vadă”, spune Valentina.
Persoanele cu dizabilități mereu sunt cu frică de a construi o relație pentru că se gândesc că ceva nu v-a merge bine sau vor fi priviți altfel. Deseori persoanele care nu vad bine sunt criticate de ceilalți și sunt considerați legume. Dar nu este așa, de obicei persoanele cu dizabilități au alte simțuri bine dezvoltate.
„De cât să fiu cu cineva care te umilește sa te jignește eu mai bine stau singură și am grijă de copilul meu. Dar speranța este că într-o zi o sa fie cineva cu care să mă înțeleg și cu care să fiu până la adânci bătrânețe.
Foarte mult se diferențiază mentalitatea bărbaților din Moldova și România mai ales în privința masajului. Dacă în Moldova se programează la un masaj omul vine la masaj în România însă bărbații asociază masajul cu ceva erotic și de asta eu prefer să fac doar masaj la femei și bebeluși.
Recomand părinților care au copii cu dizabilități să nu dispere și să nu se rușineze de copii lor dar din contra săi învețe să fie mai responsabili si de sine stătători. Dacă încerci săi ocrotești de toate necazurile ei vor deveni dependenți de părinți și atunci când vor rămâne singuri vor fi disperați” spune Valentina.
Din păcate în școlile obișnuite profesorii nu sunt pregătiți pentru a se ocupa de copiii cu dizabilități și copiilor le este foarte greu. Ei necesită mai multă atenție și îngrijire.
„Am profil pe Facebook unde sunt destul de activă și am rugat câteva mămici care au copii cu dizabilități să-mi scrie o listă cu ce greutăți se confruntă nevăzătorii în Moldova și ea mi-a trimis.
„Din cauza că pensiile sunt mici persoanele cu dizabilități de vedere duc o viață săracă. Mai ales în sate”,
„Orientarea este foarte dificilă în orașe”.
„Numărul troleibuzului sau a autobuzului este spus deja când acesta s-a pornit. Pe când ar trebui spus când el este în stație”.
„Școala pentru nevăzători de la Bălți s-a închis dar alta pentru ei nu s-a deschis, ei nu pot să învețe la școli obișnuite pentru că nici un profesor nu cunoaște Braille. Nu sunt pregătiți să comunice cu ei, sunt anumite reguli de comunicare. Dacă nevăzătorii doresc să-și ia asistent personal așteaptă câte jumătate de an”.
„La universitățile din Moldova este foarte greu pentru ei pentru că nimic nu este adaptat”.
Astea sunt câteva probleme cu care nevăzătorii se confrunta în Moldova.
„Eu am un singur vis ca într-o zi să nu achit chiria. Am cunoscut o doamnă care are Hotel în Brașov și mi-a propus să-mi deschid un cabinet acolo absolut gratuit. Pentru mine ar fi o mare scăpare pentru că în așa fel eu voi putea să pun ceva bani deoparte și poate pe viitor să-mi iau un apartament.
Mie îmi place mult în Brașov pentru că este o stabilitate mai mare de exemplu în Chișinău la masaj se gândesc doar cei care au bani mai mulți. Majoritatea cetățenilor se gândesc să aibă bani de mâncare, servicii comunale și după poate mai rămân cu ceva.
În România starea financiara e mai bună. Și chiar aș vrea să rămân pe viitor acolo”, spune Valentina.
Vezi mai multe în video de mai jos.