Ultima oră! Vladimir Plahotniuc anunță că revine în politica din RM: „Vine timpul meu acum”

Fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, anunță că revine în politica din Republica Moldova. Acesta a declarat într-un interviu pentru tribuna.md că este „un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum”, scrie UNIMEDIA.info.
„Am considerat mereu și consider și acum că un politician trebuie să iasă în spațiul public doar dacă are să spună ceva cu adevărat important și de interes public, și nu pentru a face paradă de declarații și vorbe despre nimic. M-am ținut de acest principiu și nu am mai apărut de aproape de trei ani în spațiul public deoarece nu am considerat că e timpul pentru declarații speciale.
Cum am zis și mai devreme, am vrut mai întâi să dau posibilitate noii coaliții ACUM cu PSRM să-și demonstreze „aptitudinile”, apoi le-am oferit aceeași posibilitate „harvardiștilor”, ca să arate și ei ce pot face în guvernare fără ca să aibă scuză să spună că, ceva ori cineva de pe loc i-a încurcat să se manifeste. Și au avut 3 ani pentru a aduce vremurile bune în țară.
Cât de bine s-au isprăvit – se vede după situația în țară și ăsta este și subiectul, motivul care m-a făcut să iau decizia, pe care o anunț acum: am decis să revin în politica din Moldova. Eu sunt un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum.
Iar această decizie de a reveni în politica este, la rândul său, explicația ieșirii mele publice de azi cu acest interviu. De la plecarea noastră de la putere au trecut 3 ani, iar guvernele care s-au succedat au avut posibilitatea să-și realizeze promisiunile făcute oamenilor, în special „harvardiștii” care, deținând puterea absolută în stat și având surse de finanțare externe practic nelimitate, au avut șansa imensă să aducă în țară „vremurile bune” promise.
Dar ce s-a întâmplat de facto? Guvernările care s-au succedat după noi s-au compromis definitiv și în mod absolut rușinos. Oamenii din Republica Moldova sunt azi disperați de situația lor dramatică. În așa hal țara nu a fost niciodată. Avem în prezent și criza economică, și criza energetică, și criza demografică, și criza de securitate, și de la toate acestea derivă numeroase alte problemele sociale acute. Lumea nu mai poate tolera asemenea nevoi, fiindcă sărăcia și riscurile pentru oameni și pentru țară sunt prea acute și prea grave și nu li se vede capătul.
Perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat. Ele au demonstrat tot ce au putut. Acum e rândul meu să purced din nou să organizez o echipă politica, să revenim la putere și să demonstrăm cum trebuie de condus o țară pe timp de crize și cum se poate guverna eficient și cu rezultate concrete. Așa că, revenirea mea în politică se datorează în mare parte situației dramatice din Moldova în toate domeniile. Pe mine criza și nevoile oamenilor m-au readus în politica din Moldova, și nu altceva sau altcineva”, a spus Plahotniuc pentru tribuna.md.
În iulie 2022, liderii republicani și democrați din comisiile pentru relații externe din ambele camere din Congresul SUA au semnat o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care îi cer să introducă sancțiuni personale împotriva omului de afaceri Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.
SUA a impus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc și Șor, anunță ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Oficialul a menționat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei. Astfel, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Totodată, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse.
După ce Statele Unite a anunțat sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a susținut că „cetățenilor Republicii Moldova li s-au făcut dreptate și că sancțiunile impuse pe scară internațional pentru Plahotniuc și Șor vor deschide calea acestora spre instanța de judecată”.
Procuratura a anunțat anterior că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea pentru a fi tras la răspundere în Moldova. Acesta s-ar ascunde de justiție în Cipru, partea controlată de Turcia.
Acum un an, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Calcularea termenului se va face începând cu momentul reținerii fostului lider al PD.
Furtul miliardului în 2014 s-a desfășurat în 4 etape, cu implicarea unui număr mare de șefi de instituții responsabile ale statului, ai Băncii Naționale, din cadrul ministerelor, până la nivel de Guvern și Legislativ, iar pregătirile au început încă în 2009.