(VOX) „Am găsit sensul cuvântului ACASĂ în altă parte”: În ce condiții s-ar întoarce în țară moldovenii din diasporă?
Republica Moldova se depopulează într-un ritm alarmant din cauza ratei scăzute a natalității și a faptului că anual pleacă peste hotare între 35 și 40 de mii de cetățeni. Potrivit unei analize semnate de expertul în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, din 1991 până în 2022, populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori. Mai mulți moldoveni din diasporă, printre care și bloggerițele Olga Manciu și Viorica Stavinschi, dar și fotografa Gabi Hadiev au răspuns, pentru UNIMEDIA, la întrebarea „dacă și în ce condiții s-ar mai întoarce acasă, în Moldova”. Sondajul în diasporă a fost realizat de repotera – stagiară Adriana Grițco. Vă invităm să vedeți mai jos cum au răspuns cei intervievați.
Fiecare moldovean, întrebat dacă va reveni în Moldova a răspuns că „nu”, deși unii dintre ei au specificat unele condiții care ar fi prielnice pentru o reîntoarcere, nici ei nu sunt siguri că vor trece cu traiul înapoi în țara natală.
Bloggerița Oga Manciu, stabilită în Marea Britanie: „Răspunsul meu este NU. Nu mă întorc sub nicio formă și pentru nicio condiție. Nu este despre dezamăgire, e despre decizie. Am găsit sensul cuvântului ACASĂ în altă parte!”, a răspuns Olga Manciu.
Fotografa Gabi Hadiev care este stabilită în Marea Britanie, la întrebarea dacă s-ar mai întoarce în Moldova și în ce condiții a răspuns simplu: „Nu! Nu m-aș întoarce. Pentru că, în primul rând, nu mă mai simt bine acasă. Asta cel mai mult mă respinge. Înțeleg cât de diferită e viața într-o țară mai dezvoltată. Am trecut de capitolul Moldova. Viața e scurtă să aștept schimbări majore. Mai bine mă duc încolo unde ele deja sunt. Am crezut că o să plâng ani după Moldova, dar nu, Uk cu acces la tot, cu oameni amabili, cu totul gândit m-a cumpărat. Simt că țara asta îmi dă mai multe, decât casa pe care tare o iubesc și odată ce îți dă vrei să întorci și tu înapoi. Să întorci prin a fi om de treabă în țara asta. Dacă e să mă întorc în Moldova, atunci cu alte condiții în realizarea căreia nu prea cred. Fără rând la poștă și restul instituțiilor, acces la tot, nu mersul la Iași după lucru x, drum, view-URI la urma urmei. Adică nu știu dacă asta se poate intampla în 5-10 ani, dar de așteptat nu toți sunt gata. Să sacrifici o viață în așteptări, să tot speri că mâine o să fie bine e naiv”.
Tânăra uliana Oglindă, originară din raionul Leova, satul Covurlui și stabilită în Anglia de 5 ani, menționează că în cazul în care Republica Moldova îi va oferi un job stabil și un salariu decent, tot n-ar fi sigură că ar reveni. „Nu cred că m-aș întoarce în Moldova să locuiesc, cel puțin nu în timpul apropiat. În cazul în care Moldova îmi poate oferi studii recunoscute în alte țări, un job stabil și un salariu decent, tot n-aș fi sigură că aș vrea să revin. Aceasta este părerea mea la momentul de față, dar cine știe cum se vor schimba lucrurile în viitorul apropiat”.
Nadejda Tachi, stabilită în Irlanda cu familia sa, spune că nu planifică să se întoarcă în Moldova. „Suntem stabiliți cu traiul în Irlanda. Soțul este de 6 ani aici, iar eu de un an jumate. Nu planificăm să ne întoarcem în Moldova. Dar, dacă m-aș gândi și aș vizualiza în mintea mea ce m-ar face să mă întorc înapoi în Moldova ar fi: un salariu achitat decent. Oamenii dacă s-ar respecta mai mult între ei. Călătoriile cu transportul public să fie mai plăcute. La noi este problema că mai tot timpul sunt foarte aglomerate călătoriile cu transportul public, sau des nici nu ai loc”, a menționat tânăra.
Bloggerița Viorica Stavinschi, stabilită în Marea Britanie: „Nu pot răspunde cu certitudine, deoarece multe se pot întâmpla pe parcurs, dar odată ce copii sunt născuți în UK, deja am cumpărat o proprietate, un job stabil, copii la școală și grădiniță, nu cred că m-aș întoarce. De multe ori mi-am pus și eu întrebarea, oare dacă…mă întorc? Tot NU rămâne răspunsul, din păcate”, a menționat bloggerița.
Moldoveanca Valeria Iurco, stabilită în Germania menționează faptul că, nu planifică să se întoarcă, deoarece pentru copilul ei un viitor mai bun este în Germania, decât în Moldova.
„Pe moment nu cred să ne întoarcem înapoi în Moldova. Avem copil și părerea mea este că are un viitor mai bun aici, decât în Moldova”.
O altă tânără, Emilia Pîrvan, stabilită în Franța spune că în Moldova va veni doar în vizită. „Spun sincer, în Moldova voi veni doar în vizită, dorul de părinți, prieteni și apropiați e mare, doar asta mă atrage! Pentru totdeauna nu m-as întoarce”.
Anual între 35-40 de mii de cetățeni pleacă peste hotare, arată o analiză a economistului Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, din 1991 și până în 2022 populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori. „Republica Moldova este un campion negativ în Europa la ceea ce înseamnă migrația și scăderea numărului populației. În interiorul Republicii Moldova este stânga Nistrului care este un dublu campion în acest sens”, a menționat expertul.
Expertul a menționat că în 1991 Republica Moldova avea 4 milioane 364 de mii de cetățeni, iar acum la începutul anului 2022 are cel mai probabil 2 milioane 867 de mii de locuitori. Pe malul drept al Nistrului sunt 2 milioane 563 de mii de locuitori, iar pe malul stâng – estimativ 304 mii de locuitori. Astfel, din 1991 și până în 2022 populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori. În dreapta Nistrului cu 1 milion și 70 de mii, iar în stânga Nistrului – cu circa 430 de mii de locuitori.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, ponderea cetățenilor moldoveni în lume s-a redus de două ori în ultimii 60 de ani. În 1961 populația Republicii Moldova reprezenta 0,1% din populația globului. Către momentul destrămării URSS, în Republica Moldova deja natalitatea era cu mult mai mică decât în restul țărilor, tendință care s-a accentual în următorii ani. Astăzi populația țării se reduce anual cu zece mii de persoane din cauza natalității scăzute și cu 40 de mii, din cauza migrației.