„Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”: Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 88 de ani

 „Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi”: Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 88 de ani
0Shares
Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi vârsta de 88 de ani. „Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – aşa se definea poetul, un maestru al cuvântului, un poet al dragostei, al naturii și al mamei. 

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj.

„Astăzi, de ziua poetului Grigore Vieru, când marcăm și Ziua națională a lecturii, lansăm Campania națională de promovare a lecturii „Cartea Deschisă”. Campania e susținută de Președinția Republicii Moldova, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Muzeul Național al Literaturii Române și uniunile de creație.

Dragi copii, adolescenți, tineri, bibliotecari sau profesori pasionați de carte, vă îndemn și vă încurajez să creați în școli, biblioteci sau centre culturale Cluburi de Lectură! Cititorii sunt lideri – vreau să creștem în țara noastră noi generații de lideri – inteligenți, creativi, liberi în gândire, capabili să se adapteze în orice circumstanțe și să devină competitivi oriunde în lume”, a scris Maia Sandu.

Poetul s-a născut într-o familie de plugari români. În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii. A fost redactor la redacția numită revista pentru copii „Scânteia Leninistă” care actualmente este „Noi” și ziarul „Tănărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”.

Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”. A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din Satul Cociulia, r. Cantemir. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.

Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice Numele tău, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică. În chiar anul apariției devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuși, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiș și Marin Sorescu. Asemenea dedicații apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică. Grigore Vieru a fost membru PCUS din anul 1971.

În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

În 1996 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

 

0Shares

Valerica Baxanean