(VIDEO) Vorbește 7 limbi, adună rable și câștiga, pe vremuri, jumătate de milion de dolari pe lună: Secretele Baronului romilor de la Soroca

 (VIDEO) Vorbește 7 limbi, adună rable și câștiga, pe vremuri, jumătate de milion de dolari pe lună: Secretele Baronului romilor de la Soroca
0Shares

Cunoaște minim 7 limbi, este pasionat de mașini vechi și susține că a fost primul rom din lume care a tradus rugăciunea Tatăl Nostru în limba romani. Este vorba despre Baronul romilor din Republica Moldova, Artur Cerari, care a primit în vizită un cunoscut antreprenor român și consultant în afaceri, Sorin Constaninescu, însoțit, la noi în țară, de un bun prieten și soția acestuia, precum și de un ghid. Gazda a relatat, printre altele, că au fost vremuri când câștiga și junătate de milion de dolari pe lună, din afacerea care trecuse Prutul și ajunsese în România. Baronul a mai povestit și despre relația tatălui său cu Leonid Brejnev, dar și despre oaspeții de rang înalt pe care i-a primit acasă.

Primul lucru care i-a impresionat pe oaspeții români, odată intrați pe poartă, au fost mașinile vechi, ruginite pe alocuri.

„Epoca de aur a socialismului dezvoltat atunci era, pe vremea sovietică, dar se schimbă totul, uneori și nevasta se schimbă. Aceasta este mașina lui Andropol și pe aceasta am cumpărat-o de la Ialta, din Crimeea, pe vremea când se destrăma URSS. Și tot ce vedeți aici, clădirea, construcțiile, au fost făcute pe vremea aceea, cea mai bună, cea mai dulce”, a povestit Baronul, prezentându-și automobilele și gospodăria.

„Eu pe lună câștigam 100-250 de mii de ruble sovietice. Un dolar costa 0,46 copeici, 2 dolari și ceva dădeai pe o rublă rusească. Dar și produceam, lucram zi cu noapte, produceam lenjerie. Am lucrat foarte mult cu toată România aproape”, a mărturisit Artur Cerari.

Oaspeții s-au arătat impresionați și de cei doi cai aurii din curtea baronului, înainte de a intra în casa spațioasă. Au fost întâmpinați de baronesă, care le-a spus bun venit și s-a arătat plăcut surprinsă de cadoul pe care i l-au înmânat.

Întrebat dacă a avut o pasiune pentru limbi, sau le-a învățat din necesitate, baronul a răspuns: Toată viața mă perfecționez și mă autoeduc și vreau să fiu la curent cu toate, sunt foarte curios. Cândva am învățat și eu la Moscova, Institutul Afacerilor Externe. Primul rom care a făcut studii la această universitate, dar cu regret nu am absolvit-o… Româna o cunosc, franceza o cunosc, engleza tot, italiana, idiș, farsi-ul (n.r. limba persană) și multe alte limbi ale republiclor socialiste din URSS. Când ai acest dar de la Dumnezeu, să știi limbile, e superb.

Baronul spune că apreciază foarte mult Republica Moldova și nu ar dori să se mute în altă țară: „Moldova este Moldova, mai mare cinste decât avea moldoveanul nu avea nimeni în URSS. Moldovnii erau priviți prin prisma cea mai, cea mai, cea mai, sufletiști suntem”.

Acesta a mai relatat că în ultima perioadă, foarte mulți romi din comunitatea moldovenească au plecat din țară: „S-au dus în Germania, Franța, în toată Europa. Dar alegerea totuși este Rusia, cunosc și limba și tradițiile sunt aceleași. Fetele mele, una e în Voronej, alta la Cehov, sub Moscova. Au plecat.”

Gazda a povestit ce oaspeți de rang înalt a primit în casă, a împărtășit oaspeților amintiri din propria viața, dar și a relatat despre relația tatălui său cu Leonid Brejnev.

Baronul le-a spus oaspeților că denumirea țării noastre tot de la romi s-ar trage: „Moldova – sunt două cuvinte vechi romeice – mol e vinul, dova e aici, acesta, cutare, locul vinului, țara vinului. Noi am dat aceste cuvinte”.

Totodată, acesta s-a expus asupra situației actuale din țară. Baronul nu ascunde că are o opinie critică față de politica dusă de Maia Sandu și PAS în relația cu Rusia.

Ce relație are cu soția, cum vede ea activitatea lui, dar și alte lucruri neștiute despre viața baronului vedeți în filmul de mai jos:

0Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/