7 alimente care îți provoacă foame și te împiedică să slăbești

 7 alimente care îți provoacă foame și te împiedică să slăbești
0Shares

Jurnaliștii redacției britanice The Mirror au pus o întrebare interesantă: poate mâncarea să ne facă mai flămânzi? Răspunsul, după cum sa dovedit, este afirmativ. Pentru a înțelege acest paradox, au vorbit cu un nutriționist de frunte și l-au rugat să numească 7 alimente care nu numai că nu te ajută să obții sațietate, dar și te fac să vrei mai repede să mănânci, scrie super.ru.

Croissante
„Un croissant la micul dejun – și apoi nu voi vrea să mănânc până la cină” – logica este comună, dar, vai, greșită. Și problema este că conținutul crescut de grăsimi al produsului nu garantează o saturație de înaltă calitate. Așadar, în indicele de sațietate, întocmit de cercetătoarea australiană Suzanne Holt, cornurile uleioase ocupă un ultim loc onorabil: potrivit nutriționistului, potolesc foamea de două ori mai rău decât pâinea albă standard. „Există și un moment psihologic: ca toate alimentele foarte grase și bogate în calorii, vrei să mănânci mai rapid croissant-ul. În acest caz, este posibil ca pur și simplu să nu provoace eliberarea de hormoni care provoacă sațietate”, adaugă dr. Duane Mellor de la Aston University School of Medicine (Birmingham). Și îi sfătuiește pe toți iubitorii de mic dejun francez să aleagă ceva mai sănătos. De exemplu, un ou poșat pe pâine prăjită din făină integrală.

Iaurt degresat
O alternativă aparent sănătoasă la clasicele iaurturi degresate conțin adesea alte ingrediente mult mai dăunătoare. Mai precis, îndulcitori. Acestea cresc dramatic nivelul de zahăr din sânge, în timp ce nu există grăsimi care să vă ofere o senzație de sațietate pe termen lung. Cea mai bună alternativă este iaurtul plin de grăsimi cu fructe proaspete, fructe de pădure și nuci.

Gogoși
Deloc surprinzător, gogoșile conțin un număr mare de calorii, dar beneficiile din ele sunt aproximativ zero. „Ambele sunt bogate în zahăr și grăsimi, iar studiile au arătat că această combinație este cea care ne împiedică să determinăm corect momentul de sațietate. Drept urmare, adesea mâncăm în exces”, explică dr. Mellor.

Albuș de ou
Un oaspete neașteptat de pe lista noastră este unul dintre cele mai hrănitoare alimente. Doar două ouă pe zi oferă aproape toate vitaminele și mineralele esențiale, cu excepția vitaminei C și B3. Dar dacă scoți gălbenușul, imaginea nu mai este atât de roz: într-o singură proteină sunt foarte puține calorii, așa că să te saturi este extrem de greu. „Desigur, depinde de modul în care gătiți ouăle, dar, de exemplu, bezeaua cu siguranță nu vă va sătura, practic există doar aer”, spune dr. Mellor.

Cereale cu îndulcitori artificiali
Poate că una dintre cele mai proaste opțiuni de mic dejun este cerealele „rapide” pline de îndulcitori artificiali. Acestea afectează negativ nivelul zahărului din sânge: obțineți un gust dulce fără calorii, dar organismul continuă să caute energia pierdută. Rezultatul este simplu – vrei să mănânci din nou. Dacă, în ciuda tuturor, preferați în continuare micul dejun cu zahăr, verificați cerealele obișnuite cu fructe proaspete: au fibre și calorii care vă vor ajuta să vă simțiți sătul mai mult timp.

Suc de fructe
În comparație cu sucurile zaharoase, sucul pare întotdeauna o alternativă sănătoasă. Dar, de fapt, crește glicemia la fel de mult. Datorită cantității mici de fibre, este foarte ușor de digerat, ceea ce duce la o scădere bruscă a energiei, iar apoi provoacă pofta de mâncare. Cel mai bun înlocuitor, desigur, sunt fructele: sunt pline de fibre necesare saturației.

Orez alb
Pe de o parte, există o mulțime de aceleași fibre care garantează o senzație de sațietate în orez. Dar aici este important să luați în considerare varietatea pe care o mâncați. Consumul de orez alb duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge și apoi la aceeași scădere rapidă. Pur și simplu este imposibil să mănânci mult timp. Prin urmare, este mai bine să alegeți orez brun sau basmati: nu provoacă salturi atât de puternice.

0Shares

Aura Mereuta

https://shok.md