„Am lăsat Barcelona, un salariu bun și… am stat sub ușă”. Fost consilier al Alei Nemerenco: Ea este ministru și minister. Restul – proști, cu dizabilități mintale sau corupți

Cu câteva săptămâni în urmă fostul funcționar a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care își arăta nemulțumirea față de felul în care actuala ministră administrează treburile acestei instituții guvernamentale și felul în care comunică cu colegii din minister.
În concluzia sa, Ștefan a spus pentru sanatateinfo.md, că: „Consider ca acest profil (n.r. al managerului) este absolut incompatibil cu deținerea unei funcții publice”.
Fostul consilier spune că nu a fost lăsat să-și facă munca, conform responsabilităților care îi reveneau și că ministra Sănătății ar avea un comportament abuziv cu subalternii săi. Ministra și-ar fi asumat întreg procesul decizional, iar tinerii angajați ar fi umiliți. Din acest motiv, echipa se destramă, mai spune Ștefan Botnar care a depus cerere de demisie și s-a întors la Barcelona.
Ștefan, adevărul e că în timp ce mă documentam nu am găsit practic nicio informație despre activitatea ta la Ministerul Sănătății. Cine este și ce face un consilier și un șef al cabinetului ministrului, conform regulamentului?
„Când Doamna Nemerneco a devenit ministru în Guvernul Sandu am spus că dacă pot să mă implic în viața publică la Ministerul Sănătății, aș face-o cu mare drag. În 2019 nu am acceptat nicio funcție, pentru că Guvernul era de azi pe mâine și nu puteam să pun la bătaie absolut tot și să vin. După ce PAS (n.r. Partidul Acțiune și Solidaritate) a câștigat alegerile parlamentare, propunerea a venit de la Dna Nemerenco. M-a întrebat dacă aș vrea să mă implic, pentru că erau în căutare de persoane integre și profesioniste care ar vrea să lucreze în funcții publice. Am spus că aș fi disponibil. Eu am experiență în administrația publică locală, dar mă interesa cum funcționează domeniul Sănătății. Am văzut CV-ul Dnei Nemerenco, destul de impunător, am văzut că a lucrat și la OMS, a fost și consilierul ministrului Sănătății din România și m-a impresionat și tentat să fac parte dintr-o astfel de echipă, mai ales că am văzut că Dna ministră și-a luat toți secretarii de stat destul de tineri.
Practic așa am revenit în Republica Moldova. Am demisionat din toate funcțiile din Barcelona. Veneam pentru un salariu mai mult simbolic, de 7 mii de lei pe lună, dar am făcut-o conștient. Am fost numit în funcție în septembrie 2021 prin ordinul ministrei Sănătății și am demisionat peste un an, în iunie 2022, invocând „motive personale””, a spus Botnar.
Și tu ai venit în Moldova pentru această funcție – de șef al Cabinetului ministrului Sănătății sau, în mod special, ai fost chemat ca să ajuți la gestionarea pandemiei Covid-19?
„În calitate de consilier al ministrei și să gestionez criza pandemică – aceasta a fost activitatea de bază. Eu sunt medic de familie și medic de urgențe. Am activat în ultimii ani în tratamentul pacienților cu Covid-19 la spitalul de campanie din Barcelona, respectiv am lucrat în prima linie. Am fost printre primii moldoveni diagnosticați cu coronavirus, fiind în Spania. Se întâmpla când încă foarte mulți priveau sceptic această infecție. Astfel, era nevoie de cineva din afară, care să-și ofere expertiza, mai ales că doamna Nemerenco n-a mai activat în calitate de medic deja de foarte mulți ani. Eu am ajutat la actualizarea protocoalelor, mergeam în controale prin spitale, făceam tot ce ținea de criza pandemică. Am fost lăsat să-mi fac treaba în legătură cu pandemia, apoi au început manipulările”, a spus fostul angajat.
Ca să înțeleg, tu ai fost responsabil doar de gestionarea pandemiei sau și de alte chestiuni care vizează aparatul ministrei? Pentru că din regulamentul pentru funcția de șef al cabinetului reiese că trebuia să fii omul care știe cu ce respiră acel minister.
„Aveți perfectă dreptate, dar cu Dna Nemerenco nu a fost așa. Eu am încercat în orice fel să colaborez, să ajut, să fac, să fac tot ce ar trebui să facă un șef de cabinet. Aveam în față fișa postului și acolo era scris foarte clar ce atribuții am. Doamna ministru îmi spunea însă că asta nu pot face, cealaltă nu pot face și tot așa”, a mai spus acesta.
Să luăm un exemplu. Potrivit regulamentului tu trebuia să asiguri comunicarea ministerului cu mass-media, inclusiv comunicarea ministrei cu mass-media și cu publicul.
„Pot să vă spun că nimeni nu are voie să facă nimic fără acceptul doamnei ministră. Dacă voiam să fac ceva, trebuia întâi de toate să vin să îmi cer voie „se poate eu să fac asta?” Punctul culminant a fost când un șef de spital a cerut audiență la Dna ministru și eu, evident, am întrebat pe ce subiect va fi discuția. Audiență la ministru cer multe persoane, dar pot fi subiecte care pot fi abordate și rezolvate de către alți funcționari din minister. Eu am considerat că este corect să direcționez persoana către specialistul responsabil. Dacă persoana insista să fie audiată de ministră, eu mai întâi documentam informația, o pregăteam, astfel ca ministra să știe ce să răspundă. Așa am făcut până când într-o zi Dna ministru mi-a spus că nu mi-a dat ordin ca să investighez acel subiect. Mai mult, funcționarul care avea informația relevantă m-a insultat și Doamna ministru a acceptat și a justificat acel comportament. Anume în acel moment a urmat cererea de demisie”, a adăugat acesta.
Adică nu s-a înțeles care este rolul tău acolo?
„Nu. Dna ministru a avut acest comportament cu toți angajații absolut, inclusiv cu secretarii de stat. Oricare lucrător din cadrul ministerului trebuie să vină și să-și ceară permisiunea de la Dumneaei. Pentru mine a fost foarte complicat. La un moment dat am lăsat lucrurile să se desfășoare de la sine, ca să înțeleg ce trebuie să fac.
De exemplu, Doamna ministru putea să plece și să nu spună nimănui unde pleacă. Și eu încercam să-i explic de ce ar fi bine să ne anunțe și pe noi când pleacă. Mi-a răspuns că ea e ministru și nu trebuie să-mi dea mie explicații. Nimeni, practic, nu avea acces la agenda Dumneaei. Pe Google Drive era disponibilă o agendă, dar ministra avea agendă separată, scrisă cu mâna în carnetul ei. Nu eram pus la curent despre ședințe, evenimente.
Noi, uneori, consilierii și secretarii de stat urmăream seara la televizor unde a fost și ce a făcut. Ne trata cu foarte multă superioritate, replicând că „eu sunt ministru și nimănui nu trebuie să dau nicio explicație”. Toată corespondența ministerului sănătății ea o repartiza. Sau, de exemplu, era un subiect care viza un anumie domeniu de care era responsabil un anume angajat al ministerului și ea intervenea fără să spună. Practic nu am lucrat în echipă”, a adăugat Botnar.
Dar tu nu trebuia să o însoțești în tot felul de vizite, la diverse evenimente?
„Niciodată nu am însoțit-o, pentru că mi-a zis că nu are nevoie de „cățeluși” să umble din urma ei să-i ducă geanta. Pe de o parte Dumneaiei pleca, pe de alta, eu ramâneam și oricum nu puteam să fac nimic fără permisiune ei. La un moment dat chiar am întrebat-o de ce m-a scos din viața mea din Barcelona, unde mi-am lăsat familia, veniturile, joburile și m-a adus în Republica Moldova”, a spus acesta.
Și ce ți-a răspuns?
„Mi-a spus că a vrut să mă ajute să acumulez practică în gestionarea sistemului medical. Pe de altă parte, mi-a restricționat accesul. Eu n-am avut acces la niciun document din minister.Totodată, nu am participat la nicio ședință cu experți din domeniul sănătății. Am ajuns să mă întreb ce fac la acel minister”, a menționat ex-angajatul.
Adică tu veneai dimineața la muncă și ce făceai toată ziua?
„Ce făceam? Mă duceam la ea și stăteam sub ușă ca să întreb ce pot să fac? Mi se zicea să văd și eu ceva… La evenimentele din străinătate pleca tot timpul cu altcineva. Chiar și la Adunarea Organizației Mondiale a Sănătății a plecat cu altcineva. Când am întrebat de ce nu sunt invitat, mi-a răspuns: „dar tu ce, peste hotare n-ai fost?” Apoi situațiile de acest fel au tot continuat.
Scopul meu nu e să o denigrez pe ministră. Între timp, mi-au scris multe persoane din țară și m-au felicitat pentru curajul de a face publică acea postare și nu prea am înțeles acest lucru – de ce într-o țară liberă și democratică trebuie să ai curaj să îți spui opinia? Concluzia mea este că oamenii noștri sunt încă foarte timizi, se tem pentru funcții. Este dreptul nostru constituțional și nu văd nimic curajos aici.
Ce totuși te-a determinat să faci acea postare pe Facebook, pentru că, într-adevăr, nu toată lumea este atât de curajoasă ca să scrie ce crede cu adevărat despre o guvernare? Oare restul care tac sunt de acord cu această abordare, când un singur om vrea să controleze totul? Atunci când eu am venit la minister au fost contractați foarte mulți specialiști. Încet-încet, la fiecare li se găsea nod în papură.
Că unul este prost, altul are dizabilități mintale, altul este incompetent, corupt etc. Aceasta a fost atitudinea în raport cu absolut toți. Mulți tineri au demisionat și în continuare demisionează. Recent au demisionat 4 persoane. Pe mine personal doamna m-a făcut prost, incompetent și încă și cu dizabilități mintale. Asta se numește hărțuire psihologică și este absolut inacceptabil. Când se discuta cu subalternii, tot timpul se discuta la ton ridicat. Doamna Nemerenco este într-adevăr profesionistă, cunoaște foarte multe lucruri, dar cu oamenii are un comportament josnic, un tratament complet inuman”, a spus acesta.
Totuși cum ai luat decizia de a scrie postarea? A fost ceva care te-a determinat să reacționezi?
„Da, să explic. Atunci când se emite un ordin care vizează specialități înguste, mai mulți specialiști din domeniul respectiv se întrunesc la minister ca să-și expună poziția, apoi se ia o decizie de comun acord despre cum ar trebui organizate lucrurile. La minister este o listă cu domeniile de specialitate și componența lor. Mulți specialiști, doctori habilitați în diverse domenii, cardiologi, neurologi etc se adunau în ședințe, își spuneau toți opinia, apoi la sfârșit doamna zicea că ea este ministru și ea decide.
Oamenii nu mai înțelegeau de ce erau chemați la aceste întruniri, dacă părerile lor nu erau luate în calcul. Eu fiind medic de familie, știind cum trebuie să funcționeze medicina de familie și cum stau lucrurile la minister, sunt convins că decizia de a le da dreptul pacienților să meargă direct la specialist fără să se consulte cu medicul de familie este o decizie exclusiv luată de doamna Nemerenco. Și este o decizie extrem de proastă.
Să ne imaginăm un pacient care vine la medic cu o răceală. Pacientul vine mai întâi la medicul de familie, iar medicul de familie acționează în baza unui protocol de activitate. Dacă se depistează o pneumonie, în protocol scrie că pacientul trebuie direcționat la spital. Dar dacă pe pacient îl doare un picior, de unde el poate să știe dacă trebuie să se ducă la chirurgul vascular, la traumatolog sau la reumatolog?
În același timp, am publicat acea postare determinat și de faptul că sunt în continuare foarte multe demisii la minister. Inițial credeam că problema poate fi în mine, dar nu pot fi toți incompetenți, proști, corupți și cu dizabilități mintale și doar ministrul ce el mai competent și cel care are tot timpul dreptate”, a conchis Botnar.
De ce se tace, din punctul tău de vedere?
„Ea zicea tot timpul că ea este ministru și cui nu-i place să se ridice și să plece. Poți să fii cel mai bun expert în sănătate, dar să tratezi așa doctorii – care sunt atât de rari și sunt atât de scumpi – este inacceptabil.
Chiar și în ziua când mi-am depus cererea de demisie, doamna ministră spunea că eu sunt mereu binevenit, dar totul este un haos comunicativ. Acum îți spunea una, peste trei secunde întoarcea totul pe dos. Noi toți am venit din funcții mai înalte și mult mai bine plătite. Vă imaginați că n-am venit pentru 7.000 de lei pe lună și chiar mi-am propus candidatura ca să conduc diverse proiecte pro bono. Fără niciun ban.
Noi când am luat decizia că lucrăm la minister, am avut încredere în echipă și cred a fost o încredere reciprocă. Dar să vii și să nu lucrezi pe domeniul tău, să nu ți se spună nimic, să nu știi ce trebuie să faci acolo, consider că este o trădare”, a menționat acesta.
Relația cu mass-media cum e și cum a fost?
„Nicio postare, nici măcar pe Facebook, nu se face fără acordul ei.
Cât de mult are de suferit activitatea Ministerului din cauza asta? Nu mă refer doar la oameni, dar și la reformele care sunt așteptate și care trebuie realizate?
Ministra crede că ea are capacitățile să facă toate task-urile din minister. Ea lucrează singură, înțelegeți? Acolo au rămas foarte puțini oameni. De aceea și s-au realizat doar 25% din activitățile planificate, ceea ce pentru un om este încă foarte mult. Dar cât poate să tragă un om? Nu poți concentra la tine totul, trebuie să deleghezi. Asta e vorba despre management și dacă nu faci asta, înseamnă că nu poți fi manager. Doamna Nemerenco este ministru și minister. Ea ne-a constrâns să plecăm cel mai mult pe cei care avem tangență cu domeniul medical. Direcțiile de forță sunt puse pe burtă. Oamenii de la minister sunt pur și simplu umiliți”, a menționat Botnar.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, nu a comentat acuzațiile.