„Aeroportul Internațional Chișinău să fie redenumit în cinstea maestrului Eugen Doga”. Cui aparține ideea și care sunt argumentele

O elevă din Chișinău propune ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie redenumit în cinstea compozitorului Eugen Doga. Adolescenta, care a fost în vizită la maestru, spune că ideea i-a venit când a vizitat orașe ale lumii, unde, în numele marilor compozitori și muzicieni au fost numite aeroporturi internaționale, scrie UNIMEDIA.
„Din ,,AEROPORTUL INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU” în ,,AEROPORTUL INTERNAȚIONAL EUGEN DOGA”
Aceasta a fost prima idee care mi-a trecut prin minte atunci când am vizitat orașe ale lumii, unde în numele marilor compozitori și muzicieni au fost numite aeroporturile internaționale, de exemplu: „Aeroportul Internațional Franz Liszt” (Budapesta, Ungaria) , „Aeroportul Internațional Frédéric Chopin” (Varșovia, Polonia), „Aeroportul Internațional Louis Armstrong” (New Orleans, Louisiana, SUA), ,,Aeroportul Internațional Wolfgang Amadeus Mozart” (Salzburg, Austria), ,,Aeroportul Internațional Giuseppe Verdi”(Parma, Italia) etc.
De ce Eugen Doga?
Valsul inclus în coloana sonoră a filmului ,,Gingașa și tandra mea fiară”, conform UNESCO, este considerat a patra capodoperă muzicală a secolului al XX-lea.
A realizat coloana sonoră în numeroase filme de ficțiune și animație, printre cele mai cunoscute fiind: ,,Șatra”, ,,Lăutarii”, ,,Luceafărul”, ,,O dramă la vânătoare”.
Este autorul muzicii de balet ( ,,Luceafărul” ) și muzicii vocale de cameră ( ,,Misterele nopții”, ,,Ochiul tău iubit”).
A fost decorat cu numeroase distincții de stat printre care se numără și: ,,Ordinul Republicii”, medalia de aur ,,Omul secolului al XX-lea” în SUA (1998).
Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova.
Pe lângă faptul că este un maestru în ceea ce face, având deosebita plăcere de al cunoaște personal, am înțeles că este și un OM înțelept și cu un suflet cât o mie. Domnul Doga a rostit numeroase învățături în timpul dialogului dintre noi, dar ceea ce am reținut pentru totdeauna au fost cuvintele: ,, Inspirația nu dispare niciodată. O putem găsi în orice și oricând”.
Prin schimbarea pe care vreau să o fac, îmi doresc să dezvolt în fiecare cetățean, care va citi numele lui Eugen Doga pe clădirea aeroportului , dragostea pentru frumos, pentru pasiunea și inspirația pe care o avem fiecare dintre noi într-un anumit domeniu , iar la final să devenim, poate, și noi, ca marii maeștri care au schimbat destine”, a menționat, într-o postare pe Facebook, Sophie Midrigan, elevă în clasa a X-a într-o instituție de învățământ din Chișinău.
Într-un interviu realizat de UNIMEDIA, Maestrul Doga, a declarat că a avut o copilărie grea, fără tată, iar gustul muncii l-a simțit de mic copil. Încă de atunci știe că anume munca este cea care te poate ajuta să ajungi oriunde vrei tu.
Omul se naște pentru a crea frumusețea, acesta este unul dintre moto-urile de viață ale compozitorului: „Răutatea nu are nevoie de promovare, ea vine singură, trebuie promovată și cultivată și creată frumusețea, ea are nevoie de un aport foarte puternic și cu deplină dare de sine. În lumea frumosului trebuie să te implici ca pe câmpul de război”, a declarat Maestrul în cadrul interviului.
În cadrul interviului Eugen Doga a mai susținut că de ziua sa are un singur vis, să „mai trăiască mult”, iar acest lucru îl dorește tuturor.