(VIDEO) A schimbat luxul de la Moscova pe o fermă din Tula: Povestea de viață a unui consătean de-al Maiei Sandu, plecat în Rusia
O familie din Moldova a decis să facă o excursie prin regiunile Rusiei, cu ideea de a-și procura și o casă la țară. Dar înainte de a lua decizia finală, a mers la o familie de conaționali, stabiliți acolo de mai mulți ani. Așa au aflat că doar în Tula, unde au plecat în vizită, sunt peste 5 mii de moldoveni. Cu ce se ocupă acei oameni departe de patrie și cum este viața lor acolo, dar și ce legături au cu șefa statului, Maia Sandu, vedeți în vlogul de mai jos.
„Este diasporă, aici în Tula, toamna va fi festival”, a spus Alexandru, gazda care a primit în vizită familia de moldoveni Radeanu – capul familiei, Iliuță, soția sa Olesea și cele două fiice – Emilia și Sabrina.
„Aici la mine totul era pădure, eu cu tractorul am scos toți copacii, am făcut ocoale, la anul vreau să fac unul mare, din piatră, ca la moldoveni”, povestește gazda, care are în gospodărie capre, oi, vaci, gâște, rațe, iepuri etc.
„Iată cu ce se ocupă ai noștri în Rusia, au și un pârău au gâște”, a notat vloggerul.
„În sălbăticia asta mai sunt oameni? Am văzut doar casa ta aici”, l-a întrebat Ilie pe Alexandru.
„Da, mai sunt mulți oameni, case mari. Aici moldoveni sunt foarte mulți, în fiecare sat câte 2-3-4, sunt și câte 10, familii de moldoveni”, a răspuns acesta.
„Cum te duci spre Caucaz, ajungi la Cubani, este un sat întreg de moldoveni, veniți demult, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Slujba în biserică merge în moldovenește, satul se numește Moldoveanca”, a povestit Alexandru.
Moldoveanul stabilit cu traiul în Tula spune că este dintr-un sat cu Maia Sandu: „Eu sunt de la Fălești, dintr-un sat cu doamna Maia Sandu. Serios, mama ei mi-a fost profesoară la școală, Emilia Ivanovna, profesoară de muzică, dar și de clase primare. Pe doamna Maia nu o știu, dar ca copii am prietenit cu Veronica, sora ei, ieșeam seara la o minge. Tatăl Maiei, Grigorii Sandu, dacă nu greșesc a fost medic veterinar, la o fermă de porci mare acolo la noi”.
Bărbatul spune că nu este o jignire pentru el să fie numit cioban: „E o plăcere, am avut și viață luxoasă, am trăit și în China, și la Moscova 15 ani, am apartament acolo, îl dăm în chirie. M-am întors la autentic, la ce avem noi, nu degeaba este Balada Miorița”.
„Am pus pe cântar unde e mai bine, acolo sau aici și am ales pădurea. Când am venit, nu aveam condiții deloc, nici apă caldă, nimic, nici casă, doar casa asta veche din 1817. Paralel am săpat fundamentul, am tras apă din izvor, am făcut condiții ca în oraș. Deschid frigiderul, scot carne, lapte bio, soția face unt natural. Am avut și 200 de oi, tauri, buhai mulți”, relatează Alexandru.
Omul spune că a semnat contracte cu magazinele mari și procură la preț redus fructe, legume, pâine, care expiră a doua zi și nu s-au vândut. Astfel își hrănește rațele, gâștele, oile, caprele.
Cum a reușit să încrucișeze diverse soiuri de gâște, dar și despre luptele între gâscani aflați din video-ul de mai jos: