(VIDEO) În ospeție la moldoveanul dintr-un sat cu Maia Sandu, stabilit în Tula: De ce a ales Rusia, ce crede despre români și de ce nu revine în Moldova

 (VIDEO) În ospeție la moldoveanul dintr-un sat cu Maia Sandu, stabilit în Tula: De ce a ales Rusia, ce crede despre români și de ce nu revine în Moldova
22Shares

Alexandru Blîndescu, moldoveanul născut într-un sat cu Maia Sandu, care a schimbat luxul de la Moscova pe o fermă într-un sat din Tula, a povestit, într-un vlog pentru conaționalul care l-a vizitat, ce l-a făcut să lase capitala Rusiei și să se mute cu traiul la țară, ce crede despre români și despre unirea cu România, dar și de ce nu revine în Moldova, scrie SHOK.md.

„Dragostea asta de sat, de țară, acesta a fost motivul, nostalgia de pământuri”, mărturisește Alexandru.

În Moldova a fost cu circa 10 ani în urmă. În Rusia are o familie: „Am 19 ani de când sunt căsătorit, am o fiică, învață la universitate în Moscova, toată vara o petrece cu noi, dar nu vrea să vină în Tula, avem apartament la Moscova”.

„La Moscova pot să merg în orice moment, dar îmi ies din minți acolo, nu am răbdare să mă întorc”

„La Moscova pot să merg în orice moment, dar nu am dorință, merg pe 2 zile încolo și îmi ies din minți, nu am răbdare să mă întorc. Așa mi-a fost copilăria, la țară. În Moscova făceam bani buni, dar cum îi făceam, așa zburau, nu înțelegeam nimic. Aici tot fac bani, poate mai puțini, dar pot strânge mai mulți și îi fac cu dragoste. Acolo mă ocupam cu ceea ce nu-mi plăcea. Aici m-am regăsit, asta îmi place”, povestește Alexandru.

„M-aș întoarce și astăzi în Moldova, să știu că sunt așa condiții ca aici”

Moldoveanul a explicat și de ce nu a ales să trăiască în Moldova: „În primul rând, eu am venit de copil aici, la școală. M-aș întoarce și azi, să știu că sunt așa condiții ca aici. Am avut propuneri de la sora mea, din Sibiu, mi-a spus: „Poate vii în România, aici sunt case, îți faci o stână cum vrei tu, afaceri cu păsări, animale”.

„Cu românii suntem frați, avem aceiași strămoși, sângele apă nu se face”

Întrebat care este atitudinea sa față de români, locuind în Rusia, Alexandru a răspuns: „În primul rând, suntem oameni toți, toți plângem cu lacrimi amare și râdem când avem vreo veselie, la toți sângele e roșu. În al doilea rând, nu pot toți românii să fie răi, sau toți moldovenii, sau toți rușii. Din cauza unui moldovean care a făcut cuiva rău prin Rusia sau România, nu-i putem considera pe toți moldovenii ca pe prostul acela. Nu contează în ce relații sunt politicienii din Moldova cu cei din România sau ce cred moldovenii despre români sau românii despre moldoveni, în orice caz suntem frați, avem aceiași strămoși, sângele apă nu se face. Așa a fost și între ruși și ucraineni, au mai avut și înainte, cum și la noi Ștefan cel Mare a dat foc Bucureștiului de 2 ori. Dacă valahii l-au trădat pe Ștefan vreodată, nu înseamnă că românii nu sunt frații noștri, sunt frați, toți avem greșeli, suntem un popor, dar așa a fost soarta și marile puteri ne-au despărțit cu cap, încât nici până în ziua de azi nu ne putem uni”.

„Dacă s-ar fi făcut un referendum, cum s-a făcut și în Macedonia, fără război…”

„Moldovenilor nu le place să se numească români. Majoritatea moldovenilor consideră că denumirea România e în cinstea Imperiului Roman, care a venit cotropitor asupra noastră. Strămoșii noștri au fost geto-dacii și când romanii ne-au cotropit, au cucerit doar 20% din Dacia. Unde e Moldova nu a fost nici picior de soldat din Imperiul Roman. În așa timp scurt, ei nu au putut să ne asimileze. Asta e părerea mea, când au ajuns romanii în Dacia, dacii deja vorbeau o limbă și dacă s-ar fi numit Moldovlahia sau Dacia, dacă s-ar fi făcut un referendum, cum s-a făcut și în Macedonia, fără război, fără nimic, așa am fi putut face și noi. Asta e doar părerea mea și nu o impun nimănui”, mai spune bărbatul.

„Poți să uiți un cuvânt, dar nu poți uita limba, e limba maternă, cu ea te-ai născut”

„Îmi place România, au locuri frumoase, au obiceiuri frumoase, sunt ai noștri. Mai este și tema că vorbim limba română. Noi nici moldovenește nu vorbim acătării și tot noi suntem de vină. Noi am fost peste 100 de ani cu rușii și bunica mea nu a știut o boabă în limba rusă, asta înseamnă că un popor nu se asimilează atât de repede. Atâția ani am fost cu rușii și nu și-a uitat nimeni limba. Am întâlnit prin Moscova de aceștia care au uitat limba. Poți să uiți un cuvânt, dar nu poți uita limba, e limba maternă, cu ea te-ai născut. Eu trăiesc printre ruși, toată ziua vorbesc rusa, dar limba mea nu o uit”, susține Alexandru.

„Nu are importanță cum o numim noi, e aceeași limbă”

„Și fata mea m-a uimit, m-a sunat într-o zi și mi-a spus că s-a înscris la cursuri de limba română. Eu îi zic că e moldovenească, iar ea zice, nu, româna. Nu are importanță cum o numim noi, e aceeași limbă”, mai spune bărbatul.

„În România statul are alte legi și țăranul nu are așa privilegii ca în Rusia”

Alexandru și-ar dori să se mute cu traiul în România, dar are un motiv de ce nu o face: „Am înțeles că nu voi avea așa condiții, așa libertate ca aici, să țin 200 de oi, 15 tauri, câteva vaci. Acolo statul are alte legi și țăranul nu are așa privilegii cum are aici, în Rusia. Aici toamna, când se strânge roada, țăranii sunt ajutați, statul le dă și gratis grâu. În România așa privilegii nu voi avea”.

„Îmi plac rușii, sunt oameni simpli. Politicienii pot fi răi, oamenii de rând – nu”

Moldoveanul și-a expus și opinia despre ruși: „Îmi plac rușii, sunt oameni simpli. Politicienii pot fi răi, oamenii de rând – nu. Dacă să compar rușii cu moldovenii sau românii, diferențe nu văd, mi s-a defectat mașina, iese în stradă să mă ajute. Mai sunt moldoveni pe aici, când am vreo sărbătoare, pun muzica, îmi vin câte 10 mașini. Unde în Moldova în satele noastre îți poți imagina ca un rus să țină câte 300 de gâște sau 200 de oi, vaci, și să vină rușii la el în ospeție să pună muzica la maximum? Ai noștri i-ar da foc, nu toți, dar s-ar uita straniu. Păstrăm tradițiile noastre în centrul Rusiei”.

„Te înveți, nu s-a născut nimeni învățat, nu m-am născut nici eu cu cuțitul în mână, să tai oi”

Alexandru a dezvăluit și cum reușește să se descurce cu gospodăria enormă pe care o deține: „Te înveți, nu s-a născut nimeni învățat, nu m-am născut nici eu cu cuțitul în mână să tai oi. Și ursul a învățat să meargă pe bicicletă, la circ. Eu în primul rând am avut dragostea de păsări, gâște, rațe. Asta m-a adus pe mine la țară, nu oile și vacile. Cu timpul m-am gândit că este atâta pământ aici, iarbă, de ce să țin numai gâște? Am avut și păuni, fazani”.

Cum au loc luptele între gâște, în Rusia

În fiecare primăvară, Alexandru organizează și un fel de expoziție de gâște: „Este așa rasă de gâște Tula, cea cu ciocul drept e pasăre de luptă, față de oameni nu e agresivă, gâscanii sut agresivi în special primăvara, să nu vadă vreun adversar alături de iubita lor. E o tradiție veche rusească, luptele de gâște. Eu organizez, oferim cadouri televizoare, diplome, medalii etc. Am sponsori care finanțează”.

„Dacă aș avea în Moldova condiții ca aici, aș face să avem rasele noastre moldovenești”

„Dacă aș avea în Moldova condiții ca aici, aș face să avem rasele noastre moldovenești. Am adus aici gâște sârbești și le-am încrucișat cu rasa de Tula. Acum cei de aici vor să e legalizeze, să le dea un standard. Deocamdată le numesc gâște moldovenești, pentru că eu le-am adus și eu lucrez cu ele. Ca să fie legalizată această rasă trebuie să fie în jur de 2000 de gâște și să fie toate de un tipaj. Cred că le vor da o denumire rusească, vom vedea, dar tot cu așa selecționări se poate de ocupat în Moldova”, spune Alexandru, cu nostalgie.

O familie din Moldova a decis să facă o excursie prin regiunile Rusiei, cu ideea de a-și procura și o casă la țară. Așa au aflat că doar în Tula, unde au plecat în vizită, sunt peste 5 mii de moldoveni, printre care și un bărbat stabilit acolo cu familia, originar dintr-un sat cu șefa statului, Maia Sandu. Acesta deține sute de păsări, vaci, capre, oi, iepuri și s-a mutat cu traiul la sat, lăsând un apartament în Moscova.

22Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/