(VIDEO) Un vlogger moldovean cu familia, acasă la Lev Tolstoi: Ce detalii inedite a aflat despre viața legendarului scriitor și ce legătură a avut acesta cu România
Vloggerul din Moldova care face filmulețe în diverse orașe și sate din Rusia a ajuns în Tula, la Casa Muzeu Lev Tolstoi, împreună cu soția sa și cele 2 fiice. Familia a rămas impresionată de detaliile din viața marelui scriitor, dar și de modul și locul în care a ales să fie înmormântat, scrie SHOK.md.
„Pentru copii, biletul de intrare costă 450 de ruble, iar pentru adulți – 500”. Astfel, familia Rădeanu, care are și 2 fete, a cheltuit 1900 de ruble pentru a intra pe teritoriul Casei muzeu.
„Am venit pe pământurile legendarului Tolstoi. Mergem și noi pe unde a mers și el cândva”
„Bine am venit pe pământurile legendarului și marelui Tolstoi. Mergem și noi pe unde a mers și el cândva. Pe această aleee de mesteceni, poate și el a savurat toată priveliștea asta de aici”, a comentat vloggerul moldovean.
„Tolstoi își anunță familia că dorește să împartă moșia țăranilor și își îndeamnă membrii familiei spre viața simplă”
Familia a avut parte și de un ghid, care le-a făcut cunoștință cu împrejurimile: „Iasnaia Poliana este o moșie clasică de la sfârșitul secolului XVIII, începutul secolului XIX, moșia de familie a scriitorului rus Lev Tolstoi”.
„Pe 28 august pe stil vechi sau 9 septembrie pe cel nou 1828 se naște marele scriitor. În acest an sărbătorim 195 de ani de la nașterea poetului. Aici a locuit mai mult de 50 de ani. Odată cu vârsta, viziunea poetului asupra vieții a început să se schimbe.
Pasiunea pentru activitatea casnică îl apropie pe scriitor de oamenii simpli. Urmărind viața acestora, nedreptățile în societate, începe să-și schimbe radical părerile despre viață. Încetul cu încetul începe să creadă că moșieritul este un mare păcat, ba mai mult, își anunță familia că dorește să împartă moșia țăranilor și își îndeamnă membrii familiei spre viața simplă, adică, să se dezică de lucrurile scumpe, de ajutorul slujitorilor, într-un cuvânt, să ducă un mod de viață simplu și să-și obțină bucata de pâine prin munca proprie. Doar așa stil de viață Tolstoi îl consideră cel mai corect.
Cu părere de rău, nu este susținut de toată familia, ci doar de fiice, iar fiii sunt categoric împotrivă.
Pe la începutul anilor 1890, Tolstoi ia decizia de a împărți moșia între copii și soție. Drept urmare, din 1892, moșia nu-i mai aparține lui Tolstoi. Lui nu-i rămâne nimic decât dreptul de autor asupra operelor sale, care valorează mult mai mult decât toată Iasnaia Poliana.
De dreptul de autor Tolstoi la fel vrea să se dezică”, a relatat ghidul.
„Toate lucrurile din casă sunt originale, iar numărul lor trece de 40 de mii”
„Contele Tolstoi și contesa Tolstaia au trăit cu lumânări și lampe de gaz. Casa a fost electrificată abia în 1921, atunci când deja devenise muzeu.
Toate lucrurile din casă sunt originale, iar numărul lor trece de 40 de mii. În lume sunt doar 2 case în case s-au păstrat lucrurile originale. Este vorba despre casa lui Goethe din Weimar (Germania) și deja casa lui Tolstoi, datorită soției lui”, a menționat ghidul.
„Soția scriitorului avea locul său în capul mesei, în partea dreaptă se așeza Tolstoi, iar alături de el, vegetarienii”
În interiorul casei le-a fost prezentată, inițial, cea mai mare cameră, apoi și celelalte.
„În timpul prânzului, Sofia Andreevna, soția scriitorului, avea locul său de cinste, în capul mesei. În partea dreaptă se așeza Lev Tolstoi, iar alături de el, vegetarienii. Mai aproape de vârsta de 60 de ani, Tolstoi renunță la carne, alcool, tutun. De partea opusă a mesei se așezau cei care consumau carne. În casă se găteau 2 meniuri.
Cuplul avea 3 fete: Tatiana, Maria și Alexandra și semănau leit toate cu tatăl lor”.
„În 19001, sinodul ia decizia să-l înlăture din biserică. Drept rezultat, popularitatea lui Tolstoi crește la nivel global”
„Indiferent în ce cameră muncea, Tolstoi își lua cu el 2 lucuri, canapeaua de stejar și masa.
Un alt fapt curios este că Tolstoi a avut toată viața miopie, doar că nu a folosit niciodată ochelari sau lupe.
Tolstoi a fost un om foarte credincios, în viziunea lui, între sufletul omului și Dumnezeu nu trebuie să fie biserica în calitate de intermediar. Acesta susținea că biserica, drept instituție socială cu ritualurile și pozițiile sale împiedica omul de la credință. După cum scria: „Roagă-te Domnului pe câmp și el te va auzi, important poruncile din Evanghelie să le îndeplinești.
Asemenea poziții nu puteau fi pe placul sinodului ortodox. De aceea, pe 23 februarie 1901, sinodul ia decizia să-l înlăture din biserică. Drept rezultat, popularitatea lui Tolstoi crește la nivel global.
Inventatorul american Tomas Edison i-a dăruit propria invenție – un fonograf, lui Tolstoi, de ziua lui
La serbarea celor 80 de ani a primit o mulțime de telegrame de felicitare, peste 2000, printre care una și de la inventatorul american Tomas Edison, care i-a dăruit și propria invenție – un fonograf ( aparat de înscriere a sunetelor”, a povestit ghidul.
Familia de moldoveni a avut ocazia chiar să audă vocea scriitorului, înscrisă pe acel fonograf, păstrat în casa muzeu.
Ce mesaj le-a lăsat Tolstoi copiilor săi vedeți în vlog.
„În a doua jumătate a vieții, Tolstoi va purta haine tipic țărănești, pe care i le coase chiar soția”
„În a doua jumătate a vieții, Tolstoi își va schimba ținuta, va purta haine tipic țărănești, i le cosea chiar soția, chiar și pătura de pe pat este împletită de ea, cu cârlig tunisian și lână berlineză”, relatează ghidul.
Cuplul de moldoveni a avut ocazia să afle și despre educația copiilor scriitorului, dar și despre faptul că întreaga colecție de cărți din biblioteca lui Tolstoi se află sub protecția UNESCO.
„Într-o noapte, Tolstoi decide să părăsească moșia pentru totdeauna. Lasă o scrisoare de adio, în care își cere iertare de la soție”
„Într-o noapte, la ora 3:00, Tolstoi ia decizia de a părăsi moșia pentru totdeauna. Lasă o scrisoare de adio, în care își cere iertare de la Sofia Andreevna și îi mulțumește pentru cei 48 de ani trăiți împreună. O roagă să nu-l ajungă din urmă, pentru că nu-și va schimba decizia. Ia trenul de pe linia Riazan-Ural, dar din nefericire, în tren se îmbolnăvește. Avea 82 de ani. A fost nevoit să iasă la stația Ostapovo. Medicii îl diagnostichează cu pneumonie, iar după 7 zile de chinuri insuportabile, Lev Tolstoi se stinge din viață.
Pe 7 noiembrie 1910, dimineața, la ora 6:05, Lev Tolstoi moare, la stația Ostapovo”, a relatat ghidul.
„Tolstoi chiar și în prezent este mai bine cunoscut în Europa decât în Rusia”
„Pe Tolstoi chiar și în prezent mai bine îl cunosc în Europa decât în Rusia. Până la Covid erau foarte mulți vizitatori anume din afara Rusiei”, a adăugat acesta.
Vloggerul moldovean și familia sa au pășit și pragul odăii în care Lev Tolstoi a scris romanul „Anna Karenina”, 4 ani la rând.
„Lev Tolstoi a avut ocazia să ajungă și la București”
Lev Tolstoi a avut ocazia să ajungă și la București: „A făcut serviciul în sediul militar de la București, doar că foarte puțin timp”.
„M-a impresionat enorm de mult casa lui Tolstoi înăuntru, un om cu lumea sa și cu principiile unei persoane deștepte, care îl duce cumva într-o parte de efectul de turmă, îl face o personalitate individuală, cu caracter”, a spus vloggerul moldovean.
„Tolstoi a căzut de pe cal și și-a frânt mâna dreaptă când abia începuse să scrie legendarul roman „Război și Pace”
Vizitatorii au avut ocazia să intre și în casa expozițională de pe teritoriu. „Una dintre săli este dedicată timpurilor când Tolstoi era militar, înainte de a deveni scriitor cunoscut. După un an de căsătorie, Tolstoi a căzut de pe cal și și-a frânt mâna dreaptă. Drept urmare, scrisul cu mâna devine o problemă, chiar în perioada când abia începuse să scrie legendarul roman „Război și Pace”. Fiind ajutat de Sofia Andreevna, sub lumina lumânărilor, nopțile, așterne pe foaie romanul”.
Soția vloggerului a menționat că a rămas mulțumită de excursie. „E o moșie plină de energie”, a adăugat vloggerul.
„E ceva fantastic. E îngropat pe un mal de râpă și tot aici e îngropat acel bețișor verde, născocit de fratele lui Tolstoi”
Familia de moldoveni a vizitat și mormântul lui Lev Tolstoi, care se află tot pe teritorul moșiei, exact acolo unde a dorit el să fie înmormântat, în „zona liniștii”.
„Pentru mine e ceva fantastic. E îngropat pe un mal de râpă și tot aici e îngropat acel bețișor verde, născocit de fratele lui Tolstoi, care i-a spus, când scriitorul era încă mic, că pe acel bețișor sunt înscrise tainele fericirii, unde nu există boli, supărare, iar oamenii se transformă într-un mușuroi de furnici și sunt frați. Înainte de moarte, Tolstoi a spus că nu vrea nicio ceremonie solemnă, nici cruce. Dorința i-a fost îndeplinită”, a spus vloggerul.
Cuplul a vizitat și Casa vizitiului de pe teritoriul moșiei și a aflat istoria vizitiilor care munceau aici pe vremea scriitorului. De asemenea, familia Rădeanu a intrat și în grajdurile de pe timpul lui Tolstoi, unde și în prezent sunt întreținuți cai.