(VIDEO) Un fermier de la nord și-a pus tractorul la vânzare. Daniel Leahu: Nu ne alungați din țară. Vrem să putem exista. Tot ce vedeți e crescut de aceste mâini pline de bătături

 (VIDEO) Un fermier de la nord și-a pus tractorul la vânzare. Daniel Leahu: Nu ne alungați din țară. Vrem să putem exista. Tot ce vedeți e crescut de aceste mâini pline de bătături
77Shares

Un fermier din nordul Moldovei și-a pus tractorul la vânzare. Este vorba despre Daniel Leahu. Agricultorul a venit cu un mesaj către guvernare menționând că vrea să rămână acasă, alături de familie. „Eu vreau să-mi văd familia acasă nu pe Viber”, a declarat acesta, scrie UNIMEDIA.

„Vreau să vin cu un mesaj către guvernare, dar nici nu e un mesaj, mai mult o implorare dacă vreți mă pun în genunchi în fața voastră. Tot ce vedeți aici cu verde e crescut de aceste mâini pline de bătături și murdare de ulei. Tot e crescut de mine. Vreau să îmi oferiți șansa să o fac și la anul și peste 5 ani.

Cine a văzut, vând tractorul, dar știți de ce? Îl vând ca să mă duc la lichidare de stoc, fac tot ce îmi este în puteri ca să pot exista și la anul.

Vin cu o rugăminte enormă, nu mă alungați de acasă, eu vreau să fiu lângă familie. Eu vreau să-mi văd familia acasă nu pe Viber. Oferiți această șansă”, a declarat agricultorul.

@danieldaniel2807

Dați share! #Manifest #Moldova #agricultura

♬ оригинальный звук – daniel_leahu

Congresul Agricultorilor din 21 octombrie a decurs cu scandal și multe plângeri. Fermierii au mărturisit că sunt la un pas de faliment. Promisiunile ministrului Agriculturii mai mult i-au enervat pe cei prezenți în sală, care l-au fluierat pe Vladimir Bolea și i-au cerut demisia. La final, Congresul Agricultorilor a adoptat o rezoluție cu mai multe solicitări, oferind Cabinetul de miniștri un termen de 7 zile să le satisfacă cererile sau se va trezi cu tractoarele sub geamuri.

La 15 noiembrie, Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor anunțau că, la 22 noiembrie, agricultorii vor ieși la protest masiv – fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău.

A doua zi, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au anunțat că au fost invitați la o întâlnire cu ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, pe 17 noiembrie.

Discuțiile nu s-au soldat cu succes, iar la 22 noiembrie, așa cum au anunțat, zeci de agricultori s-au deplasat cu tehnica agricolă spre capitală, la protest. Zeci de tractoare au fost surprinse pe drumurile naționale. Din toate colțurile țării, acestea au pornit spre Chișinău.

La intrarea în țară s-a format un blocaj, mai multe tractoare au fost amplasate pe traseu, fapt care a îngreunat deplasarea transportului.

La 23 noiembrie, Poliția anunța că fermierii s-au pornit, cu tot cu tehnica agricolă, spre Piața Marii Adunări Naționale, la protestul pe care l-au planificat.

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție la protestul fermierilor. Acesta a cerut agricultorilor să manifesteze „civilizat”. „Blocatul drumurilor are repercusiuni pentru întreagă economie, nemaivorbind de ceilalți cetățeni, sau servicii de urgență. Iar asta nu ajută pe nimeni, nici pe producătorii de porumb și floarea soarelui”, a scris parlamentarul.

În aceeași zi, Poliția a publicat un video cu momentul în care un tractor traversează o intersecție din capitală, la semnalul roșu al semaforului. În acest context, IGP a solicitat repetat „participanților la acțiunea de protest din Piața Marii Adunări Naționale să respecte Regulamentul Circulației Rutiere și să nu pună în pericol traficul”.

De asemenea, a avut loc și un conflict în trafic. Un șofer a fost la un pas să se ia la bătaie cu un agricultor, care se deplasa cu tractorul spre PMAN.

Totodată, pe șoseaua Hîncești din capitală au avut loc altercații între polițiști și fermieri, după ce o mașină de poliție a fost înconjurată de un grup de manifestanți. Ultimii au încercat să răstoarne automobilul oamenilor legii. Au intervenit și mascații.

În seara aceleiași zile, doi fermieri au fost însoțiți la Inspectoratul de Poliție Centru. 

A doua zi, 24 noiembrie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a avertizat fermierii să protesteze pașnic: „Cu regret, s-a constatat că atât organizatorii, cât și o parte dintre participanți au neglijat propriile declarații”.

În aceeași zi, Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” a fost citat la poliție. Citația i-a fost înmânată de oamenii legii în fața Guvernului, chiar în timpul protestului.

Tot pe 24, pe fundalul protestului din PMAN, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat fermierii cu ocazia zilei profesionale. „Rezultatul muncii voastre, dragi agricultori, este apreciat atât de noi, cât și de cei de peste hotare”, a spus Grosu de la tribună.

La rândul său, Asociația Forța Fermierilor a solicitat poliției să înceteze presiunile asupra agricultorilor. „Au pus la cale planul pentru a periclita manifestația fermierilor. Încercarea intimidării, denigrării și linșării celor, pe care i-ați numit eroi și patrioți 3 ani în urmă nu vă face față, domnilor guvernanți”, se arăta în comunicatul Asociației, remis presei pe 27 noiembrie.

În contextul mai multor acuzații în adresa fermierilor, agricultorul Sergiu Ștefanco a venit cu o replică. Acesta a declarat că fermierii nu au venit cu proteste în PMAN pentru a da jos Guvernul. „Pentru mine şi colegii mei nu contează culoarea politică, vreau să înțeleagă societatea. De data aceasta nu o să permitem să fim folosiți ca în 2020”, a subliniat Stefanco.

La 29 noiembrie, după o altă ședință „fără roade” între fermieri și ministrul Agriculturii, Asociația Forța Fermierilor anunța că la 30 noiembrie, agricultorii se vor aduna iar în PMAN, unde îi vor aștepta pe Dorin Recean, dar și pe Vladimir Bolea. „Avem declarația prealabilă pentru desfășurare și a două marșuri cu tehnica agricolă”, menționau reprezentanții Asociației.

A doua zi, Bolea nu a ieșit în PMAN, în schimb, a susținut un briefing de presă. Ministrul a anunțat că așa-numitul moratoriu propus de Forța Fermierilor nu poate fi aplicat „sub nicio formă, nici prin CSE”. „Noi propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute. Să identificăm un cadru legal și să venim cu un suport legal pentru producătorii de cereale care au intrat la etapa actuală în impas”, a declarat Bolea.

La rândul său, Asociația Forța Fermierilor a venit cu o replică dură pentru Vladimir Bolea: „Condamnăm categoric poziția oportunistă a ministrului Agriculturii, expusă public, contrar declarațiilor și înțelegerilor anterioare. Cu alte cuvinte, agricultorii au fost mințiți cras de ministru. Pentru toți agricultori adunați în PMAN a fost un șoc să asculte bâlbâiala domnului Bolea despre faptul că nu este posibil de introdus moratoriu țintit și de creat comisia specială pentru examinarea fiecărui dosar prin dispoziția CSE. Oamenii de la sate, care se ocupă cu lucruri concrete, nu pot înțelege cum este posibil cu atâta ușurință de renunțat la propriile promisiuni și să-și schimbe poziția peste noapte. În același timp, fermierii așa și nu au auzit mesajul prim-ministrului cu privire la compensații”.

77Shares

Aura Mereuta

https://shok.md