(VIDEO) Familia Cârnaț ar cheltui 2000 euro lunar. Teodor: Nu observăm momentul dat
(VIDEO) „Cine v-a pornit la drum? Trebuia să stați acasă!” Mărturiile unei femei, blocată și ea la Coșcalia, unde a murit sub nămeți cuplul de pensionari
Cei doi pensionari decedați în mașina acoperită de troiene la Coșcalia, în timp ce așteptau serviciile de intervenție urgentă să-i salveze, nu au fost singurele persoane care s-au pomenit blocate pe acel sector de drum. Tot acolo au mai fost și alte mașini, care, însă, au reușit să iasă din nămeți, iar oamenii aflați în ele au scăpat cu viață. O locuitoare de la Florica, Gheorghina Polisciuc, a povestit, pentru Life Moldova, că în acea duminică se întorcea de la spitalul din Căușeni, unde a vizitat-o pe sora sa, iar când a apelat la salvatori, după ajutor, a rămas șocată de răspunsul pe care l-a primit din partea autorităților, scrie UNIMEDIA.
Gheorghina Polisciuc povestește că în acea duminică de 26 noiembrie, a rămas și ea blocată pe același sector de drum, unde ulterior au fost găsiți fără suflare Sava Leontean de 64 de ani și Maria Gondiu, de 63 de ani.
Ea se afla într-un micrbobuz, alături de alți 5 pasageri, atunci când automobilul lor a derapat. Ca și cei doi pensionari, femeia a sunat la 112, iar răspunsul pe care l-a primit a revoltat-o: „Duminică dimineață am plecat la Căușeni, la sora mea, care era în spital. La noi ploua, nu era nins, la Căușeni deja era zăpadă. Apoi am aflat că microbuzul de rută nu va veni în sat și am luat o mașină și ne-am pornit pe Coșcalia, deși de obicei veneam pe la Baccealia. În drept cu cimitirul, la Coșcalia, era zăpadă, iar șoferul ne-a spus că nu ne vom putea deplasa până în sat, să ne întoarcem înapoi. Nici înapoi nu am putut să ne întoarcem, eram 5 femei în mașină, am ieșit, am împins mașina, dar nu am putut face nimic. Am apelat la Căinari, la cei cu drumurile, iar răspunsul a fost: „Cine v-a pornit pe drum?” I-am zis: „Domnule, am avut nevoie, toată săptămâna sunt la lucru, azi am putut să merg la sora”. „Trebuia să stați acasă, ne scuzați, dar nu avem cu ce vă ajuta”, mi-a răspuns. Atunci i-am zis: „Luați o grămadă de bani pe drumuri și nu știți ce să faceți cu lumea asta, suntem 5 persoane, una e după ictus”. Cum nu e drum central acesta dacă toate mașinile trec pe aici, pe la Florica și se duc la Căușeni?”.
Era aproximativ ora 12:00 când Gheorghina Polisciuc și ceilalți pasageri au rămas blocați în nămeți: „Am stat multișor, peste jumătate de oră deja nu mai puteam deschide ușile mașinii, nu se mai ștergea nici zăpada de pe parbriz, nici încălzirea nu mai lucra, eram bocnă. S-au comportat urât cu noi. Dacă am cerut ajutor, cum iese? Lasă să moară omul atunci?”.
Femeia și ceilalți pasageri au făcut cale întoarsă și au înoptat la cunoștințele lor din Coșcalia. Acasă au ajuns abia a doua zi.
Gheorghina Polisciuc crede că dacă ar fi așteptat intervenția salvatorilor, risca să ajungă în aceeași situație ca cei doi bătrâni decedați: „Ni s-a spus că a fost trimis ajutor, dar nimic. Între timp, a venit o mașină, șoferul voia să-și scoată fratele din nămeți. Acolo erau două mașini, noi de mașina lui Sava Leontean nici nu știam. Ne-am dus în Cașcalia și am dormit acolo”.
Sava Leontean și Maria Gondiu au fost găsiți fără suflare, în dimineața zilei de 27 noiembrie, în mașina lor, blocată în nămeți. Tragedia a avut loc în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni.
Presa locală a publicat mai multe imagini de la locul tragediei.
A doua zi, Inspectoratul de Poliție Căușeni a deschis un proces penal pe acest caz. Victimele ar fi apelat toată noaptea 112, dar nu i-a salvat nimeni. De cealaltă parte, comunicatoarele de la IGP susțineau că IP Căușeni ar fi primit un singur apel de la 112 privind mașina blocată la Coșcalia – cel din dimineața tragediei, în care s-au descoperit cele două cadavre.
La 29 noiembrie au apărut detalii noi despre tragedia de la Coșcalia. Cuplul găsit fără suflare în mașina blocată sub nămeți urma să ajungă în sat la sora bărbatului, imobilizată la pat, pentru a-i lăsa un telefon mobil.
Tot la 29 noiembrie, premierul Dorin Recean a cerut demisia directorului de la 112, în legătură cu tragedia de la Căușeni. „Așa am constatat că 112 se ocupă doar de plasarea informației în loc să ia cazul și să-l urmărească cap coadă”, a declarat prim-ministrul.
De asemenea, ministrul de Interne, Adrian Efros, a anunțat, într-o conferință de presă, detalii pe tragedia de la Căușeni. Serviciul 112 a fost apelat în jur de 10 ori de diferite persoane, inclusiv de cele decedate în automobilul înzăpezit la Coșcalia, potrivit oficialului. Efros a prezentat cronologia evenimentelor, în urma cărora cuplul s-a stins din viață, în mașina acoperită cu nămeți.
În aceeași zi, directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis. Ordinul a fost semnat de Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, în subordinea căruia se află serviciul.
Liviu Oboroc a venit cu o reacție, după ce a fost demis. „Operatorii 112 și-au îndeplinit obligațiunile de serviciu în conformitate cu legea, fără nicio abatere și au transmis toate informațiile colectate către instituțiile responsabile de intervenții”, a declarat Oboroc, în exclusivitate pentru UNIMEDIA.
La două zile după tragedie, Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că a fost deschisă o anchetă de serviciu în cadrul IGSU, „pentru a identifica lacunele în procesele desfășurate în această acțiune complexă și deloc ușoară în care au fost implicați mai mulți actori”.
La 30 noiembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus în Parlament crearea unei Comisii de anchetă, care să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs tragedia de la Căușeni. Propunerea, însă, a fost respinsă de majoritatea parlamentară a PAS. Totodată, deputatul Lilian Carp a menționat că urmează a fi audiate instituțiile responsabile de gestionarea intemperiilor.
La 2 decembrie, discuțiile telefonice dintre operatorul Serviciului 112 și angajații IGSU, din seara în care culpul blocat cu mașina în nămeți a fost lăsat să moară, la Coșcalia, au apărut în spațiul public. Înregistrările au fost publicate de bloggerul Eugen Luchianiuc.
Rudele cuplului decedat în mașina înzăpezită la Coșcalia au făcut mai multe mărturii despre ziua tragediei. Sora femeii a declarat că autoritățile nici nu au încercat să-i salveze, iar duminică dimineața, cadavrele au fost scoase din automobil de ginerele și feciorul bărbatului.