(VIDEO) Rudele victimelor carnagiului de la Bahmut se tem că șeful Procuraturii Ungheni va scăpa basma curată, după ce a fost eliberat: „A luat 4 vieți!”

Un automobil, la volanul căruia se afla șeful procuraturii de la Ungheni a tamponat o căruță, la o intersecție din Bahmut. În urma coliziunii, un bebeluș și trei adulți au murit, iar un copil de trei ani și bunicul acestuia, de 63 de ani, au ajuns în stare gravă la spital. Ulterior, procurorul implicat în accident a fost reținut, iar apoi plasat în arest preventiv. Recent, însă, acesta a fost eliberat, iar rudele victimelor se tem că dosarul va fi mușamalizat. Ce poziție a luat șeful Procuraturii Ungheni, cum a fost posibil ca acesta să-și păstreze funcția, dar și ce spun avocații săi și părțile vătămate, de cealaltă parte, au aflat reporterii echipei Aici Moldova, scrie UNIMEDIA.
Doar doi dintre cei 6 oameni din căruță au rămas în viață. În accident au decedat o tânără de 21 de ani, copilul ei de doar 3 luni, bunica tinerei și verișorul ei.
La volanul mașinii se afla șeful Procuraturii din Ungheni. Rudele victimelor afirmă că bărbatul a efectuat neregulamentar o manevră de depășire și a spulberat căruța și nu sunt mulțumite de măsurile luate de oamenii legii în privința acestuia. Mai ales după ce Consiliul Superior al Procurorilor a decis ca Dumitru Triboi să-și păstreze fotoliul de șef al Procuraturii Ungheni.
În urma tragicului accident, Mihail Bucilă și-a pierdut mama, fiica și nepoata de doar 3 luni. Acum, bărbatul își dorește cel mai mult ca vinovatul să răspundă pentru moartea apropiaților săi: „Eram plecat la muncă în Germania, să întrețin cumva familia, pentru că trăim foarte greu. Mi-a dat vestea fratele mai mic. Mi-a spus: „Ia-te în mâini, vreau să îți dau o veste foarte rea, trebuie să ajungi acasă. Fiica ta și nepoata au decedat într-un accident”. Și a închis telefonul. Peste 5 minute mă sună iar și îmi spune: „Ai grijă de sora Aliona, a decedat și mama”. Atât. Satul Bahmut e despărțit în 2 părți, este gara Bahmut și satul Bahmut, avem case în ambele părți. La gara Bahmut locuiau părinții mei, iar în sta locuia fiica mea, care a decedat. Ei au mers în deal la casa noastră, să ia niște sticlă, să șpună ochiuri de ferestre acasă și au luat-o și pe fata mea de acolo. În seara când s-a produs accidentul dinspre Ungheni venea domnul procuror care a comis infracțiunea, iar în fața lui se deplasa un microbuz cu oameni. A vrut să-l depășească, l-a depășit, dar spre el venea un TIR și ca să nu se lovească în acesta, a lovit în căruță. În acel moment mama conducea căruța, pentru că tata servise câteva pahare de vin. Mama categoric nu servea, era creștină, a decedat cu Biblia în mână”.
„M-am uitat, la stația pentru copii se vedeau niște lumini, o mașină, m-am uitat din cealaltă parte, era o mașină departe. Am zis: „Babă, mergem”. După ce am ajuns dincolo, nu mai țin minte nimic. Acum nu pot face nimic, nici să-mi aduc un lemn să mă încălzesc, trebuie să stricăm gardurile să pun pe foc. Nu mai simt picioarele, sunt rece, amorțit de tot. Cât eram sănătos mă duceam cu baba, mă învârteam, lucram, nu aveam nevoie de nimic. Acum nu știu ce va fi cu mine, mi-a luat tot”, spune tatăl lui Mihail, care a rămas țintuit la pat, după accident.
Sfâșiat de durere după ce și-a pierdut soția și fiica mai mica, iar cea mai mare a fost grav rănită, Ștefan Grosu a revenit în țară de la muncă. „Fiica mai mare a fost lovită la cap, la gură, plămânii și tazul. Se simte mai bine, dar încă nu poate sta pe picioare, doar le mișcă încet încet. O săptămână a fost în comă. După ce și-a revenit nu cunoștea pe nimeni, nici măcar pe mine, acum deja mă cunoaște, vorbește, mănâncă. Îi spun că mama e la lucru, nu-i pot zice adevărul, e în depresie. Nu știu ce va fi, e jale, toți plâng, avem nevoie de medicamente, din Ucraina am adus 2 cutii, pe una am dat 1200 de lei”, relatează acesta.
„Să fi fost vina căruțașului, tragedia era să fie mai mare. Sau rupea calul, dar calul a fost doar zgâriat la picioare, jumătate de căruță a rămas întreaga, iar cealaltă jumătate, unde șoferul a cotit, a distrus-o complet și a mai târât-o câțiva metri înainte. Dacă ar fi avut 70 de km la oră, îl oprea căruța, nu cred că erau să fie 4 morți”, susține Mihail Bucilă.
De cealaltă parte, cei doi avocați care-l apără pe procurorul șef de la Ungheni susțin că clientul lor are o reputație ireproșabilă. „Domnul Triboi în cadrul procuraturii activează de mai mult de 19 ani, în sistemul judiciar activează mai mult. Pe parcursul activității sale nu a avut nicio sancțiune disciplinară, are foarte multe stimulări, inclusiv cu trecerea la un grad superior de consilier juridic de rangul 3. În sistemul procuraturii, aceasta se acordă în mod excepțional. Are și decorații din partea sistemului procuraturii”, a punctat avocatul Ion Matușenco.
„Sunt de părerea că procurorul ar trebui să fie pedepsit conform legii, să recunoască faptul că sunt 4 morți. Sunt doi bolnavi, nu e unul și nici nu le e ușor”, spune Rodica Donciu, mama băiatului de 28 de ani, care a murit în accident.
Rudele victimelor decedate se tem că procurorul va ieși basma curată. „Suntem o familie de romi, suntem jos, iar el este o persoană în fața legii. Auzim multe cazuri cu procurori, judecători care fac tot posibilul, le este indiferent cui să dea acele miliarde de euro ca să iasă basma curată decât se le dea familiei noastre, care am tras așa chin. Nu s-a întins niciunul să ne dea o mână de ajutor, cum să mai rămână în funcția de procuror după ce a făcut așa tragedie și a luat 4 oameni de pe fața pământului? Unde e dreptatea?”, a spus Mihail Bucilă.
„Noi înțelegem și avem destulă răbdare, dar cu înțelegerea noastră omenească, dacă ei până acum nu s-au implicat, nu i-au oferit tatălui meu un minim ajutor… Medicamentele costă bani. Eu am făcut înmormântarea mamei, ei nu s-au implicat”, a menționat Aliona Bucilă.
Alexandru Danu, al doilea apărător al procurorului șef de Ungheni susține că Dumitru Triboi se află într-o stare complicată, din punct de vedere psihologic, dar pledează nevinovat, pentru că se deplasa pe drum cu prioritate. „Era în afara orelor de lucru. A jucat fotbal cu colegii de serviciu, iar fiind sportiv de performanță, nu consumă băuturi alcoolice. Era treaz, s-a pornit din direcția Ungheni spre Călărași, unde locuiește. În zona în care s-a produs impactul era o intersecție, care nu este iluminată. Dumnealui spune că vizibilitatea a fost redusă inclusiv de mașinile care veneau din direcția opusă. A încercat să ajusteze viteza, se deplasa cu 70 km/h, iar manevra de depășire despre care spun părțile vătămate nu a fost și nu este probată nicidecum. Căruța a apărut brusc în intersecție, iar în cadrul experimentului s-a constatat că în mișcare, chestia asta se produce timp de 2 secunde. Căruța nu era echipată corespunzător”, a adăugat avocatul.
Ultima afirmație a acestuia este negată, însă, de Mihail Bucilă, căruia îi aparținea căruța: „Pe ham erau puse elemente reflectorizante. Pe căruță la fel erau”.
„Până astăzi, urmărirea penală nu ne-a pus la dispoziție niciun document, nu avem rezultatele expertizei persoanelor decedat, nici a celor rămase în viață, a căruțașului. Nu dispunem de asemenea informație și urmărirea penală nu le-a prezentat pentru prelungirea măsurii preventive. Domnul Triboi nu s-ar putea eschiva de la urmărirea penală, nu ar putea fugi din țară, nu are acest interes, are activitate, familie”, a conchis avocatul Alexandru Danu.
Potrivit apărătorului, „este vorba despre o infracțiune din imprudență și încă nu e clar dacă aceasta a fost săvârșită de Dumitru Triboi”.
„Am o întrebare, dacă e săracul vinovat că a dat peste bogat?”, s-a arătat indignată Rodica Donciu.
Ce concret au discutat sora și soția procurorului Dumitru Triboi cu rudele victimelor, a fost sau nu menționată în discuții suma de 100 de mii de lei pentru fiecare persoană decedată și dacă șeful Procuraturii Ungheni este de acord să ajute financiar cele 2 victime rămase în viață aflați din emisiune.
Accidentul teribil s-a produs în seara de 20 octombrie 2023, în regiunea satului Bahmut din raionul Călărași.
Patru persoane au decedat, toate fiind membri ai aceleiași familii, printre acestea și un copil, în urma teribilului accident, a anunțat Poliția.
Șoferul mașinii implicate în accident este șeful Procuraturii Ungheni.
Procuratura Generală a confirmat că la volanul automobilului care a provocat accidentul de la Bahmut se afla un procuror. Acesta a fost reținut, urmând ca procurorii să solicite aplicarea arestului preventiv.
Pe faptul accidentului a fost pornită o cauză penală, iar pentru că la volanul automobilului se afla un procuror, urmărirea penală a fost pornită de către Procurorul General interimar.
La 22 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au decis ca procurorul investigat să petreacă în arest 30 de zile.
Rudele familiei susțin că procurorul care se afla la volan avea viteză excesivă și cer dreptate. „Nouă nu ne trebuie bani, nu ne trebuie nimic, măcar adevărul”, au declarat acestea.
La 30 octombrie, PCCOCS anunța că procurorul șef de la Ungheni continuă să fie cercetat în stare de arest preventiv, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților învinuitului.
La 1 decembrie, procurorul pe caz, Nicolae Pîrău, a declarat, pentru UNIMEDIA, că urmează efectuarea expertizei autotehnice.
La 25 ianuarie curent, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au hotărât să admită recursul avocaților lui Dumitru Triboi și să înlocuiască măsura de arest preventiv cu eliberarea provizorie a acestuia, sub control judiciar, pe un termen de 15 zile, scrie Ziarul de Gardă.
Ulterior, la solicitarea procurorilor, pe 29 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis prelungirea măsurii controlului judiciar cu alte 60 de zile.
În februarie, potrivit sursei citate, Dumitru Triboi a fost eliberat sub control judiciar, iar membrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Cebotari, a declarat că „teoretic” acesta ar putea reveni în funcție.
Fiica femeii de 64 de ani, decedată în carnagiul de la Bahmut, era în Germania în seara fatală. Aceasta a aflat de la rudele apropiate despre tragedie și a revenit imediat în țară. Totodată, nepoata bătrânei mărturisește că ea a fost cea care a discutat cu soția și sora procurorului anchetat după accident și că anume ea a cerut câte 100 de mii de lei pentru fiecare dintre victime. „Sora procurorului ne-a amenințat că dacă bunelul rămâne în viață, îl vor băga și pe el la pușcărie”, a relatat Rozalina.
Mama tinerei de 21 de ani, care s-a stins din viață împreună cu bebelușul ei de 3 luni, după ce căruța în care se aflau a fost spulberată de pe șosea, de o mașină condusă de șeful Procuraturii Ungheni, spune că a împrumutat bani de la rudele de peste hotare, dar a luat și un credit, pentru înmormântare. Femeia a declarat că nu poate să-l ierte pe inculpat, dar și a negat informațiile precum că ar fi cerut câte 100 de mii de lei pentru fiecare rudă decedată: „Copilul meu putrezește cu un copil mic alături, ce fel de drepturi are acest om?”
Mama tânărului decedat în teribilul accident de la Bahmut era la muncă, în Israel, când a aflat despre tragedie. Verișorul său i-a relatat detalii șocante de la locul în care s-a produs carnagiul. „Mi-a spus că ochiul i-a sărit pe șosea și nu se știe dacă l-au mai găsit să-l pună înapoi”, a povestit femeia îndurerată. Aceasta spune că a a acumulat datorii mari pentru a reveni acasă din Israelul cuprins de război, dar și pentru a-și înmormânta fiul, iar acum nu știe dacă va putea să le întoarcă.