„Plasticul care ardea, picura pe cap, pe umeri”: Mărturiile unui pompier din „iadul” stârnit la liceul cuprins de flăcări: Aparatul lui Călin a fluierat – rămâne fără aer

Dumitru Polșcin, unul dintre pompierii antrenați la stingerea flăcărilor care au mistuit ieri liceul „Liviu Deleanu”, povestește despre intervenția pe care au avut-o salvatorii în interiorul instituției. „Focul se comporta ciudat, aruncând flăcări ca sub presiune. L-am doborât rapid, temperatura era atât de mare, încât metalele erau încinse, apoi s-a auzit o bubuitură și toată încăperea, din nou, s-a aprins! Raportez la stație că observ o flacără albastră și reaprindere, eventual gaz”, a mărturisit pompierul, scrie UNIMEDIA.
„Deja în drum spre locul incendiului, șeful schimbului a dat ordinul – „îmbrăcați echipamentul”. La sosire, echipele lucrau la fața locului, îndeplinind sarcina numărul unu – evacuarea și verificarea clădirii pentru ca nimeni să nu rămână în incinta fumurie a liceului. Coloane de cisterne și camioane cu scări au început să pătrundă pe teritoriu de-a lungul unor străzi înguste, iar noi ne-am oprit la intrarea laterală, de unde se revărsa fum gros. Intrăm pentru a localiza incendiul.
Conform informațiilor primite, ne-am târât pe coridoare până la presupusul loc al incendiului, vizibilitatea standard zero și fumul gros făceau imposibil să se vadă chiar și lumina lanternei pe casca partenerului, așa că din când ne verificam prin atingere. Flacăra nu se vede, dar temperatura e ridicată, ceea ce înseamnă că „inamicul” este undeva în apropiere. I-am cerut lui Călin să se oprească și să tacă, pentru ca măcar prin sunet să determinăm direcția către șemineu.
Am tăcut și am auzit „fiara” fredonând și trosnind, a devenit clar unde să ne mișcăm…Plasticul care arde în mod constant picura pe cap, umeri și aparate, încă un metru și iat-o! Flacăra vine din tavan și, ca un lup sălbatic rânjind, arată clar despre intențiile sale neprietenoase. „И не таких видали”, m-am gândit, strângând în mâini pistolul de apă.
Undele radio s-au umplut de munca echipelor de evacuare, dar ne-am croit drum, raportând că suntem în epicentru și am cerut apă!
Focul se comporta ciudat, aruncând flăcări ca sub presiune. L-am doborât rapid, temperatura era atât de mare, încât metalele erau încinse, apoi s-a auzit o bubuitură și toată încăperea, din nou, s-a aprins! Raportez la stație că observ o flacără albastră și reaprindere, eventual gaz!
„Dima, ieșiți afară”! Șeful strigă pe stație! Raportez – vom ține focul până ajunge a doua verigă la noi, deoarece observ o reaprindere în toată zona. Conducerea a decis să efectueze un atac cu spumă și o echipă cu generator de spumă a înaintat spre noi. Când băieții au ajuns, au reușit să stingă, din nou, flăcările, apoi aparatul lui Călin a fluierat, anunțându-ne că rămâne fără aer. Acum, cu siguranță, trebuie să ne evacuăm…
La ieșire ne-au întâmpinat colegii, care ne-au bătut pe umăr și ne-au spus că putem să ne dăm jos echipamentul și să ne răcorim puțin. Luptă bună și victorie, din nou!
Un incendiu de o asemenea amploare s-ar fi putut transforma într-o tragedie uriașă pentru cetățenii noștri, dar datorită muncii precise și coordonate a conducătorilor de stingere a incendiilor și a tuturor unităților de pompieri din garnizoana Chișinău am reușit să învingem”, a scris Dumitru Polșcin.
Comisia Situații Excepționale a sectorului Buiucani s-a întrunit astăzi într-o ședință extraordinară de lucru, pentru a stabili acțiunile prioritare de înlăturare a consecințelor incendiului produs ieri la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”. Totodată, responsabilii au decis sistarea procesului educațional cu prezență fizică și trecerea instruirilor de la distanță pentru perioada 8-12 aprilie.
Alertă la un liceu „Liviu Deleanu„ din capitală. Elevii și profesorii au fost evacuați, după ce în incinta instituției a izbucnit un incendiu. Potrivit reprezentanților IGSU, a luat foc demisolul instituției de învățământ.
Pompierii alertați la incendiul izbucnit la liceul „Liviu Deleanu” de pe strada Liviu Deleanu 5/4 din municipiul Chișinău, ar fi greșit drumul de acces înainte de a ajunge la destinație. Cel puțin astfel afirmă juristul Nicolae Eșanu, care locuiește în apropiere de instituția de învățământ vizată. „Mă apucă groaza ce proporții putea atinge incendiul. Faptul că nu au fost instruiți privind căile de acces, nu cred că are vreo justificare”, a scris acesta pe rețele.