(VIDEO) Ion Ceban a lipsit la depunerea de flori, de 9 mai: Care este motivul

Primarul general, Ion Ceban, a lipsit astăzi, 9 mai, de la depunerea de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, unde a participat conducerea Primăriei. În același timp, edilul a venit cu un mesaj pe rețele, scrie UNIMEDIA.
„Domnul primar nu este prezent. Este cu familia, are dreptul să petreacă timpul cu familia”, a declarat viceprimarul Ilie Ceban.
Întrebat unde este plecat edilul, Ilie Ceban a menționat:
„Nu cunosc unde se află, dar este cu familia și consider că trebuie să îi acodăm acest drept”.
Totodată, edilul a venit cu un mesaj de felicitare, cu ocazia Zilei Victoriei și Zilei Europei.
„Împreună pentru pace!
Suntem poporul care dorește pace acasă și în toată lumea. Suntem pentru unitate și nu dorim să fim divizați.
Avem prezentul pentru care trebuie să ne implicăm cu toții, să dezvoltăm țara noastră și, avem viitorul care este în puterea fiecăruia de a-l schimba spre bine.
Doar împreună putem scrie istoria Republicii Moldova, astfel, ca generațiile următoare să fie mândre pentru deciziile luate de noi.
Primăria Municipiului Chișinău, astăzi, 9 mai, organizează în toate sectoarele Capitalei mai multe evenimente dedicate Zilei Victoriei asupra fascismului și Zilei Europei.
Recunoștință tuturor veteranilor, tuturor celor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă și să păstrăm în memorie curajul și devotamentul de care au dat dovadă.
Astăzi suntem determinați, deschiși și implicați pentru ca parcursul European al țării noastre să unească poporul nostru”, a scris Ion Ceban.
Fostul șef de stat, Igor Dodon, a felicitat cetățenii cu Ziua Victoriei. „Păstrăm memoria celor căzuți în acel crunt război”, a scris ex-președintele pe pagina sa de facebook. Totodată, acesta a publicat o fotografie, cu panglia Sfântului Gheorghe la piept, alături de familie.
În ajun de 9 mai, președinta Maia Sandu l-a vizitat pe veteranul de război, Ion Mereacre, din satul Costești, raionul Ialoveni, care a plecat pe front la doar 18 ani. „Pe 8 mai 1945, a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt unui război sângeros. Foarte puțini au rămas în viață să ne povestească tragedia războiului trăită pe viu”, a scris șefa statului.
Președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, au depus astăzi, 9 mai, flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru comemorarea celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
Conducerea Primăriei Chișinău a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”.
În contextul mai multor evenimente care vor avea loc astăzi, 9 mai, Poliția anunță că va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere. În capitală vor fi valabile și o serie de restricții pentru conducătorii auto, iar oamenii legii vin cu un șir de recomandări.
Primăria Chișinău a informat că în perioada 08 – 10 mai curent va fi suspendat traficul rutier pe anumite străzi din capitală. Măsura are loc în legătură cu desfășurarea acțiunilor și manifestărilor cultural artistice cu prilejul Zilei Europei.
Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor mai multor țări, înclusiv și ai Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.
Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat că pe 9 mai Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, împreună cu alte formațiuni, vor sărbători „Ziua Victoriei”, marcată tradițional printr-un marș în capitală. Pe de altă parte, în aceeași zi, guvernarea vă organiza un eveniment dedicat „Zilei Europei”. „Nu înțeleg de ce încearcă, din nou, să ne pună pe baricade diferite”, a menționat ex-președintele.
Anul trecut, deputații Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici au înregistrat un amendament prin care au stabilit că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
Partidul Socialiștilor a condamnat intenția PAS de a modifica Ziua Victorie, marcată pe 9 mai. „Înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, Partidul Socialiștilor a avertizat alegătorii că Sandu și PAS vor atenta la sărbătorirea Zilei Victoriei, marcată pe 9 mai, și vor încerca să anuleze această sărbătoare sfântă pentru noi toți. Cu regret, avertismentele noastre nu au fost zădarnice”, a spus formațiunea.
Totodată, PSRM a anunțat că inițiază audieri publice parlamentare privind proiectul de lege al PAS de anulare a marcării Zilei Victoriei pe 9 mai și stabilire a Zilei de comemorare şi reconciliere pe 8 mai. „Președintele Maia Sandu și partidul PAS tot mai des merg în contradicție cu poporul, datorită voturilor căruia au câștigat puterea în țară. Oamenii au crezut în promisiunile lor de a lupta împotriva corupției și de a ridica nivelul de trai al cetățenilor”, se menționează în comunicatul formațiunii.
Potrivit infograficelor realizate în 2015 de UNIMEDIA, Republica Moldova, fost teritoriu al URSS, a pierdut în război 170.000 de cetățeni. În anul 1940, pe teritoriul actualei Republici Moldova erau 2.470.000 de cetățeni, pierzând 6,9% din populație în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Ministerul Apărării al Republicii Moldova în 2013 a oferit o statistică prin care a arătat că din partea țării noastre, în cel de-al Doilea Război Molndial au participat aproape 268 de mii de moldoveni. Dintre aceştia, aproximativ 69.400 de mii nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.
Potrivit datelor de la Ministerul Apărării, în componenţa Armatei Sovietice au luptat aproximativ 260 de mii de moldoveni, dintre care 69 de mii au căzut pe câmpul de luptă. Alţii peste 7 mii s-au aflat în Armata Română, iar 350 au murit. În așa fel, Igor Dodon a precizat în statistica sa cu 132.000 de cetățeni mai mult, participanți în cel de-al Doilea Război Mondial din partea Republicii Moldova, decât datele oficiale oferite de Ministerul Apărării.
Ziua Victoriei este marcată în ţările din Europa de Est, între care şi Republica Moldova și România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.
Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual, notează https://www.officeholidays.com.