„9 din 10 elevi sunt analfabeți funcționali”. Ministrul Educației explică motivul lichidării școlilor mici

 „9 din 10 elevi sunt analfabeți funcționali”. Ministrul Educației explică motivul lichidării școlilor mici
0Shares

Mai multe școli au fost închise din cauza calității scăzute a studiilor oferite și a numărului redus de elevi, iar deciziile au fost luate de consiliile raionale, municipale sau locale, care gestionează rețeaua instituțiilor de educație. „Ministerul nu are vreo legătură cu aceste decizii, dar noi monitorizăm procesul de studii în aceste școli și putem să vă spunem că rezultatele sunt foarte proaste. Cel puțin jumătate dintre absolvenții acestor gimnazii nu pot susține examenele de clasa 9, nu sunt capabili”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV.

„În cazul raionului Sîngerei, în primul rând, e bine de știut că a fost o decizie a majorității din Consiliul Raional, din care fac parte inclusiv reprezentanți ai Partidului Comuniștilor, adică aleși locali din tot spectrul politic.

Gimnaziul Țîplești are o situație similară. Majoritatea cadrelor didactice sunt angajate prin cumul, provenind din alte instituții de învățământ și făcând naveta pentru a preda acolo. O bună parte dintre profesori sunt pensionari, iar mulți dintre ei predau mai multe discipline, nefiind specialiști în acele domenii. Respectiv, calitatea studiilor în aceste instituții de învățământ este proastă ”, a subliniat Perciun.

Potrivit ministrului, evaluările PISA și examenele naționale arată clar necesitatea dezvoltării unei educații corespunzătoare, iar aceasta nu poate avea loc în școli mici, lipsite de concurență.

„Avem în continuare, în școlile mici din Republica Moldova, 8-9 copii din 10 care sunt analfabeți funcționali.

Sunt instituții de învățământ unde doar 1 copil din 10 susține examenele de clasa a noua, iar rata de nepromovare este de 60%”, precizează Dan Perciun.

Recent, Executivul a aprobat un regulament, unde fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare va beneficia de o alocație lunară, în valoare de 1000 de lei, timp de doi ani. Alocațiile nu se acordă pe perioada lunilor iunie-august.

0Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/