S-a vrut slabă, dar a murit la aproape 2 luni de la operația bariatrică: Familia unei tinere de 29 de ani dă vina pe medicii de la un spital privat. Ce spune clinica, dar și ministra Sănătății

 S-a vrut slabă, dar a murit la aproape 2 luni de la operația bariatrică: Familia unei tinere de 29 de ani dă vina pe medicii de la un spital privat. Ce spune clinica, dar și ministra Sănătății
34Shares

O tânără de 29 de ani a decedat, la aproape 2 luni de la o intervenție efectuată la o clinică privată din Chișinău. Familia Valentinei acuză medicii de la clinica privată că ar fi ignorat simptomele tinerei și nu i-ar fi acordat ajutorul medical necesar. „După operație, se vedea mireasă. Astăzi a fost mireasă, dar într-un sicriu alb”, a scris fratele tinerei. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că pe acest caz a fost demarată o anchetă strictă. La rândul său, Clinica vizată spune că la ultima investigație post-operație s-a efectuat„ ecografie abdominală și radioscopie baritată esofag stomac, parte a controlului de rutină, în cazul intervențiilor bariatrice, iar toate investigațiile erau în limitele normei”. Următorul control era programat peste trei luni, iar pacienta nu s-a adresat după ajutor până pe 4 iulie, scrie UNIMEDIA.

„Sora mea, Valentina avea 29 de ani. Azi am petrecut-o pe ultimul drum. Și a murit din cauza că nu i-a fost acordat ajutorul medical corespunzător.

Nu, domnule Dr. Adrian Hotineanu nu din cauza „toxinelor de tip necunoscut”, nu din cauza că „a îngerat ceva”, nu că i s-au făcut farmece, cum ne-ați aburit zile la rând, dar din cauza că echipa de la Spitalul Repromed nu a vrut sau poate chiar nu a știut cum să o ajute, însă cu toate acestea, nu ați depus mare efort să îi salvați viața, dar ați ținut-o cu litri de perfuzii, pentru a vă spăla propriile păcate”, a scris fratele pacientei pe Facebook.

Valentina de mai mulți ani lupta cu kilogramele în plus. Din această cauză se simțea discriminată, se plângea că nu își poate alege o haină frumoasă și îi este foarte greu să urce scările. Orice regim, dietă, încercări de a face sport, foame, suplimente alungau 2-4 kg și atât. În primăvara aceasta, umblând pe la zeci de cabinete, la consultații privind soluționarea problemei sale – s-a oprit la oferta Spitalului Repromed – operația bariatrică.

„Valentina, entuziasmată, cu speranța că scapă de kg în plus și că viața ei va deveni o poveste, a decis să facă acest pas chiar înainte de ziua ei și anume pe 14.05. Ea a adunat, timp de 2 ani bani, pentru a-și face acest cadou, a renunțat la multe alte planuri, vise, dar a adunat bănuț cu bănuț 96.000 de lei pentru un pas decisiv în viața ei.

Operația a trecut cu succes, după spusele medicilor; sora s-a întors acasă cu speranțe mari și cu planuri de viitor. Se vedea în sfârșit mireasă. Și iată azi, a fost mireasă, doar ca și în sicriu alb.

Peste vreo 3 săptămâni, după intervenție, ea începuse să se simtă rău – acuza slăbiciuni,  greață, lipsa poftei de mâncare. La consultații la Repromed, a fost asigurată că sunt simptome normale și că “organismul trece printr-un stres”, iar dacă vede că nu se descurcă – să apeleze la ajutorul unui psiholog”, povestesc rudele tinerei.

Din 1 iulie starea Valentinei tot s-a agravat. A demisionat de la serviciu, din cauza episoadelor tot mai dese de vomă, iar pe 4 iulie ea nu mai avea puteri să se ridice.

„Ne-am gândit să chemăm ambulanța, dar apoi, am zis, hai să sunăm la Repromed căci cu siguranță starea ei are legătură cu operația făcută acolo și rezolvăm mult mai rapid. Noi credeam ca ea doar e deshidratată. Domnișoara de la call centrul ne-a dat numărul de telefon al dnului Hotineanu si ne-a zis să îl întrebăm direct pe el cum să procedăm. L-am sunat de 4 ori și n-a răspuns. I-am scris mesaj, descriind starea Valentinei. Ne-a răspuns imediat prin mesaj ca trebuie sa o ducem de urgență să fie internată la spitalul Repromed. La orele 15:00 am ajuns la Repromed, ne-a preluat o domnișoară mai speriată decât noi. Au internat-o, dar mai departe au zis ca “trebuie să așteptăm medicul, el decide ce să facem”. Niște perfuzii au adus și au luat câteva analize”, afirmă fratele Valentinei.

Inițial tinăra a început să se simtă mai bine, dar peste o zi, starea ei tot s-a agravat, până în momentul în care clinica privată a decis să o transfere la Spitalul Republican.

„Pierduse complet vederea, gemea întruna, iar asistentele la insistențele mele de a face ceva ziceau “liniștiți-vă, tot e sub control, hai ca mă duc să îi mai pun o injecție de durere, dar i-am pus azi deja vreo 4…” Tot luni, i s-a făcut tomografie la zona burții și i-au arătat mamei ca “stomacul e plin de balonașe “. Medicii deja ne ziceau ca e intoxicată, ca e otrăvită “ căutați unde a fost și ce a consumat”. Nu puteam să cred ca cineva putea să îi facă așa rău surorii mele, dar dacă medicul zice… Ne-au anunțat că pe marți o vor transfera la Spitalul Republican la toxicologie.

(…) Ajunși la Sp. Republican, doamna doctor care a preluat-o, din Terapie Intensivă tuna și fulgera „ce-au făcut cei de la Repromed? Cum au adus-o în așa stare? Ce să fac eu cu fata asta acum?”; ca peste câteva ore să schimbe retorica și să re-înceapă balada cu toxinele, otrăvire, droguri, etc.

Care toxine? Cum putem afla ce anume? Dânsa ne-a argumentat că „nu putem afla pentru că aceste analize se iau doar cu acordul pacientului, iar Valentina fiind la moment în comă și intubată nu poate să ne dea acest acord; este lege, care îi protejează pe pacienții care sunt bănuiți de așa toxine și chiar dacă și am face aceste analize – nu am găsi nimic, pentru ca la câte perfuzii a avut – s-a spălat totul”.

Noi presupunem ca sora mea a făcut infecție în urma bariatriei. Și toată această infecție a ajuns in sange, iar sângele a împrăștiat-o prin tot corpul, atacând porțiuni de creier responsabile de mișcare, de vedere, etc.

Noi NU vom mai permite ca Valentina să fie acuzată că a consumat alcool, că a luat droguri, că cineva i-a turnat ceva în pahar, că poate i s-au făcut farmece. Nu ne mai luați de proști. Dnule Hotineanu, moartea asta stupidă rămâne pe conștiința Dvs., greșeală arogantă și nechibzuită.

Suntem sfâșiați de durere. Zbor lin, sora noastră”, a scris Alexei Lazari.

„Mama pacientei a menționat că, anterior incidentului când a căzut fără cunoștință, aceasta a fost la o piscină cu prietenele”

La rândul său, instituția medicală a venit cu o reacție la acuzațiile care i se aduc, prezentând mai multe detalii despre starea pacientei și cum a evoluat aceasta, după operație:

„Pacienta VL pentru prima dată s-a adresat pentru consultații medicale legate de obezitate în anul 2023.

Investigațiile și pregătirea pentru intervenție s-au efectuat în anul 2024, perioada aprilie-mai.

Investigații medicale în scopul reevaluării pacientei s-au realizat și nemijlocit în ziua intervenției. În ziua intervenției, rezultatele investigațiilor au fost în limitele normelor. Contraindicații, pentru tratamentul solicitat de pacientă, nu au existat.

Pe data de 15 mai 2024 s-a realizat intervenția chirurgicală bariatrică, “banded sleeve gastrectomy”.

Pacienta s-a externat în stare satisfăcătoare, cu prescripții medicale, inclusiv regim alimentar special.

VL a fost la pansamente, în perioada de până la în 01 iunie 2024. Starea pacientei a fost satisfăcătoare, conformă volumului de intervenție.

Pe data de 18 iunie 2024 a fost invitată pentru efectuarea investigațiilor de laborator: ecografie abdominală și radioscopie baritată esofag stomac, parte a controlului de rutină, în cazul intervențiilor bariatrice, toate investigațiile erau în limitele normei.

Următoarea vizită medicală a fost prescrisă după 3 luni, cu continuarea regimului alimentar special.

Până pe data de 4 iulie 2024, pacienta nu s-a mai adresat pentru asistență medicală.

Pe data de 4 iulie 2024, pacienta a fost adusă la clinică de către rude, în stare gravă, cu scăderea vederii, obnubilată, răspundea la întrebări cu întârziere, ptoză palpebral, cu semne clinice de intoxicație de origine neidentificate.

A fost investigată: tomografie abdominală si cerebrală fără patologii chirurgicale.

Analizele de laborator și anume creatinina, ureia, glucoza, INR, erau majorate, iar  protrombina scăzută.

Hipernatriemie

Anurie

Consultul oftalmogului a detectat hemoragie retiniene peripapilare, edem papilar.

Potrivit fișei de înregistrare a pacientului, medicul de gardă a înregistrat mențiuni că „din spusele mamei, starea pacientei s-a înrăutățit brusc și a fost găsită inconștientă și adusă la spitalul Repromed”.

Mama a mai menționat, că anterior incidentului, VL a fost la o piscină cu prietenele.

A fost acordat transferul la Spitalul Clinic Republican.

La transfer starea generală a pacientului era gravă, presupusă a fi determinată de intoxicația de origine neidentificată.

Cauza decesului nu ne-a fost comunicată.

Evoluția stării de sănătate a pacientei, după internarea în Spitalul Republican urmează a fi comunicată de Spitalul Clinic Republican.

Informațiile privind pacienta VL și serviciile medicale prestate, sunt informații cu caracter personal și nu pot fi făcute public decât cu acordul rudelor apropiate”, se arată într-un comunicat emis de Repromed.

Totodată, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că pe acest caz a fost demarată o anchetă: „Petiția a fost depusă de familie încă la transferul Valentinei în secția ATI a SCR. Cazul e sub control strict”.

 

34Shares

Aura Mereuta

https://shok.md