„Eu în scaun cu rotile și el mi-a dat o palmă.” Marcela Paladi a trecut printr-o relație violentă, după accidentul care a mutilat-o: Eram bucăți și încă mă adun

 „Eu în scaun cu rotile și el mi-a dat o palmă.” Marcela Paladi a trecut printr-o relație violentă, după accidentul care a mutilat-o: Eram bucăți și încă mă adun
14Shares

Marcela Paladi a revenit în public, după o lungă pauză în care a fost închisă în sine și în casă, și a dat toate cărțile pe față. Tânăra accidentată grav în accidentul de pe viaduct, nevoită să poarte acum proteze la picioare, a dezvăluit și detalii șocante din viața personală, când a fost chiar supusă violenței fizice, fiind în scaun cu rotile. „Indiferent ce s-ar întâmpla, tu ca bărbat nu ai dreptul să ridici mâna la o femeie, nu există nicio excepție, nu este niciun moment în care să ai o dreptate anumită, să fii îndreptățit cumva. Nu ai iertare. Am fost în bucăți, încă mă strâng de pe jos. Asta m-a dus la gândul să-mi iau viața, pentru că asta a distrus tot ce era mai frumos în mine, ca om”, a mărturisit tânăra, în cadrul podcastului Bandstage,scrie UNIMEDIA.

„Oamenii sunt curioși, iubesc tot ceea ce înseamnă dramă sau curiozități. Evident că sunt curioși și nu știu de ce mai mult femeile mă întreabă despre asta. Pot spune cu siguranță că în sufletul meu, în gândurile mele este o persoană, cineva care mi-a atras atenția, dar multe detalii nu vreau să dau. Nu, că o să îi sperii pe alții. Dar dacă nu e sortitul? Dar dacă e? Nu, pur și simplu nu vreau să mă expun, e ceva foarte personal. Era ok cu cine am fost până acum să expun, foarte îndrăgostită eram, dar am înțeles că mai bine să nu fac asta”, a dezvăluit Marcela.

Tânăra spune că odată ce a îmbrăcat deja rochia de mireasă, nu mai are acest scop: „Nu mai fac planurile mele în jurul acestui gând, pentru că e absolut ceva normal ca o fată să dorească să se mărite, să fie într-o rochie de mireasă, acesta e un gând natural, sănătos și fiarte binevenit. Eu am făcut-o și mi-am luat de o grijă. O să fie, e ok, nu va fi, tot e ok.

Cât despre dorința de a avea copii, Marcela spune: „Este, evident că este. A fost una dintre primele mele întrebări către medic: – Copiii o să pot să am? – Da. – Super. Copii doresc, evident, dar nu pentru moment, pentru că nu este alături persoana alături care m-ar face să-mi doresc chestia asta cu adevărat. Pentru că totul depinde de bărbat, depinde cine este alături. Nu poți să vrei copii cu un nebun, dar când omul de alături e de treabă, bun, deștept, are calități măcar de om, a fi domn e o întâmplare, a fi om e un lucru foarte mare, când ai unle chestii naturale, copiii tăi tot le vor avea. Dacă la moment nu am lângă mine cel mai bun din acest punct de vedere, cum să doresc acum copii? Per general mi-aș dori”.

Marcela dezvăluie că a avut parte și de violență în cuplu: „Am trecut și eu etapa asta. Eu știu ce înseamnă să fii în scaun cu rotile și să primești o palmă. Sunt ok să vorbesc și despre asta. Poate astfel voi salva viața unor femei sau poate măcar o sa ajungă la creierul altor persoane. Indiferent ce s-ar întâmpla, tu ca bărbat nu ai dreptul să ridici mâna la o femeie, nu există nicio excepție, nu este niciun moment în care să ai o dreptate anumită, să fii îndreptățit cumva. Nu ai iertare. Dar mai ales când în scaun cu rotile… am avut așa moment pe care nu-l voi uita niciodată, pentru nimic în lume, care pe mine m-a traumat foarte mult și nu știu dacă durerea asta va trece du adevărat. Acesta a fost momentul în care m-am uitat la mine și am zis: Gata, până aici a fost! Fiind în scaunul cu rotile, plângând, rugam omul: „Nu mă lăsa, în starea mea de acum, nu mă lăsa singură, te rog, nu mă lăsa”. Drept răspuns am primit fraza: „Tu crezi că eu nu o să te pot lăsa? Cine te crezi tu?” S-a întors și a plecat și eu în acel moment m-am întors și m-am uitat în oglindă, am văzut cât de jalnică eram dintr-o parte. Cum eu în scaun cu rotile vin după tine și te implor să nu mă lași? Ca om nu te doare? Și apoi la scurt timp să mai primesc și o palmă. Nu știu de ce, într-adevăr nu știu, nu sunt persoana care să provoc, pe cât sunt de înflăcărată, pe atât sunt de sensibilă. E foarte neplăcut acest moment. Nu ai obijduit femeia din mine, ai obijduit omul din mine, ceea ce e mult mai grav. Am fost în bucăți, încă mă strâng de pe jos. Asta m-a dus la gândul să-mi iau viața, pentru că asta a distrus tot ce era mai frumos în mine, ca om. Mă vedeam pe mine un om invalid, slabă și tu doi metri de bulbuci, cum ridici mâna? Cum te lasă inima să faci asta? Dar dacă ai făcut asta, de câte lucruri mai ești în stare? Faptul că s-a făcut o nedreptate în raport cu mine mă distruge. Nu atât că femeia a fost afectată, omul din mine a fost distrus și sunt traume pe care nu le vei putea prelucra niciodată, lecui și sunt răni care niciodată nu se vor cicatriza”.

 

Marcela Paladi mărturisește că în Moldova, indiferent că ești în sat sau în capitală, viața pentru o persoană cu grad de invaliditate este una extrem de dificilă, iar cei din jur, de cele mai dese ori, nu înțeleg acest lucru. Mai mult, au aceleași cerințe față de tine ca față de un om sănătos. „Am trecut cele 9 cercuri ale iadului de vreo 100 de ori. Îmi chemau evacuatorul pentru că parcam mașina mai lângă scară. Au fost momente în care am căzut chiar în fața scării, iar după ce m-am ridicat de jos, am observat că administratorul s-a ascuns după calculator, ca și cum nu m-a văzut”, a dezvăluit Marcela.

Tragedia de pe viaduct s-a produs pe 6 februarie 2023. Marcela a ieșit din mașina de marcă Volvo, care a fost accidentată în trafic și a mers la portbagaj ca să instaleze indicatorul de avariere. Un BMW însă a intrat cu viteză în Volvo, strivind-o pe Marcela. Tânăra a rămas fără picioare.

Șoferul, care a lovit-o pe Marcela cu BMW-ul pe viaduct și a lăsat-o fără picioare, a fost cercetat în libertate.

Marcela Paladi a aflat despre sentința în privința lui Begu în sala de forță, unde zilnic se antrena, pentru a-și restabili puterile și a-și recăpăta mobilitatea parțial. Gheorghe Begu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar tip deschis și 1,5 ani – suspendat condiționat pe un termen de probă de 3 ani. Potrivit legislației, deținuții repartizați în acest regim pot să se deplaseze fără supraveghere în afara penitenciarului, dacă acest lucru este necesar în legătură cu munca executată, instruire, pot să expedieze scrisori şi să primească pachete, să aibă întrevederi fără nici o restricţie, să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani.

Șoferul îi va mai achita tinerei 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune, 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu biologic cauzat prin infracțiune și 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentința a fost pronunțată astăzi, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Tânăra a reușit să adune suma de bani suficientă pentru a merge la o clinică din Germania, unde a primit proteze și a învățat să meargă.

Marcela a postat ulterior un video emoționant, în care apare dansând pe proteze. „Nu voi comenta nimic… doar voi împărtăși cu voi fericirea mea de a face primii pași de vals”, a scris ea.

Marcela Paladi, care a devenit un exemplu pentru fiecare de forță și putere, a dispărut subit din spațiul public încă în octombrie 2023. După aproape trei luni de tăcere, Marcela a revenit cu un mesaj plin de emoție și durere ascunsă, pentru urmăritorii și susținătorii săi. „Acum înțeleg de ce oamenii cu dizabilități, oamenii cu nevoi speciale, oamenii mai bătuți de soartă, stau ascunși”, a scris tânăra.

14Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/