A revenit acasă după 18 ani de la dispariție: Povestea unei femei din Republica Moldova, pierdută în Rusia, care şi-a revăzut familia după aproape 2 decenii

 A revenit acasă după 18 ani de la dispariție: Povestea unei femei din Republica Moldova, pierdută în Rusia, care şi-a revăzut familia după aproape 2 decenii
2Shares

O femeie de 84 de ani din Republica Moldova ale cărei rude nu au putut-o găsi timp de 18 ani, a zburat acasă din Sankt Petersburg. Bătrânica a fost întâmpinată la aeroport de copiii săi, pe care nu i-a văzut de aproape 2 decenii, scrie presa rusă.

Maria Fomovna a zburat la Chișinău cu transfer la Baku, călătoria a durat aproape 12 ore. La aeroport, femeia a fost întâmpinată de fiica ei, fiul, alte rude și reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Moldova.

Maria Fomovna a ajuns într-un adăpost pentru persoane cu handicap din Sankt Petersburg în primăvară, după ce a fost dusă de pe stradă la Spitalul Maximilianovskaia.

Numele real și originea femeii au fost aflate de angajații Comunității Pokrovskaia, care lucrează îndeaproape cu instituțiile medicale din Sankt Petersburg și oferă asistență persoanelor fără un loc de reședință fix care se află pe stradă fără documente.

Nu avea documente la ea și s-a prezentat cu un alt nume. Acest lucru se poate datora faptului că bunica, din cauza vârstei și a circumstanțelor dificile de viață, are probleme cu memoria și gândirea. În plus, membrii comunității presupun că a fost adusă în Rusia prin înșelăciune și a fost forțată să-și spună un alt nume.

În cadrul unei discuții confidențiale cu reprezentanții comunității, Maria Fomovna a spus că s-a împărtășit într-o biserică din satul Tokuz. Astfel, autoritățile au aflat că această așezare este situată în sud-estul Moldovei și a găsit contactul unui preot chiar din acea biserică. Soția preotului a recunoscut-o pe Maria Fomovna din fotografii.

Unul dintre fiii femeii locuiește încă în Tokuz, fiica ei trăiește pe teritoriul Ucrainei, soarta altui fiu este necunoscută. Fiica femeii a fost cea care și-a căutat cel mai activ mama, inclusiv contactând poliția și apoi a interacționat cu adăpostul din Sankt Petersburg.

Pentru a putea ajunge în Moldova, Angajații Ambasadei Moldovei la Moscova au emis un document provizoriu conform căruia Maria poate trece granița. Și au strâns bani pentru zbor „din toată lumea”.

Drept urmare, am reușit să strângem bani pentru două bilete pentru o femeie în vârstă (ca să se poată culca) și un bilet dus-întors pentru un însoțitor în puțin peste o lună.

„Evaluăm această poveste ca pe o mare faptă bună care unește popoarele și țările”.

2Shares

Aura Mereuta

https://shok.md