(VIDEO) Și-a născut copilul mort, după ce medicii i-ar fi tot amânat nașterea. Tragedia unei tinere de la Călărași: Auzeam cum spuneau că nu mai aud inima bebelușului

 (VIDEO) Și-a născut copilul mort, după ce medicii i-ar fi tot amânat nașterea. Tragedia unei tinere de la Călărași: Auzeam cum spuneau că nu mai aud inima bebelușului
1Shares

„Medicii mi-au zis că trebuie să nasc copilul mort”. Este tragedia Anei Gaiduc, din satul Sipoteni, raionul Călărași. Femeia povestește, în cadrul unui interviu cu Adrian Prodan, despre sarcina sa, care aparent decurgea bine, însă ce a luat o întorsătură radicală. Tânăra a aflat că fetița sa a decedat și va trebui să o aducă pe lume – moartă, scrie UNIMEDIA.

„Dimineață, la ora patru și jumătate, am simțit dureri de spate și am înțeles că mi s-a început nașterea. M-am trezit, am făcut baie și am pregatit hainele pentru fetița mea de cinci ani, ca să o duc la grădiniță, deoarece soțul trebuia să meargă la lucru.

Am dus-o la grădiniță și, mergând pe drum spre Călărași, l-am lăsat pe soțul meu la locul de muncă, la intrarea în oraș. După ce l-am lăsat, am mai mers încă 2-3 km până la spital. Am parcat mașina și am mers la medic.

La 6:30 cred că mi-au făcut prima verificare, iar medicii au constatat că nașterea nu a început. După aceea, doamna a venit la ora 11:20 și mi-au făcut un nou control pentru a verifica dilatarea colului uterin, deoarece este o perioadă în care acesta se dilată. La unele mame dilatarea se face mai repede, la altele mai greu. Au observat că era ora 18:30 au adus un clește pentru a-mi rupe membranele, deoarece la mine nu s-au rupt apele în mod natural”, povestește Ana.

Nu se auzeau bătăile inimii

Ceea ce părea o zi obișnuită, în care urma să își strângă în brațe al doilea copil, s-a transformat însă într-un coșmar.

„Moașa a verificat bătăile inimii copilului și a spus că se aud câteva bătăi slabe, dar a trimis să aducă un aparat special care se folosește la naștere pentru a monitoriza inima copilului. Aparatul a fost pus, dar nu auzeau clar bătăile inimii copilului.

Mi-au început contracțiile puternice și doamna m-a pus pe masa de naștere ca să nasc. Am încercat de trei ori să nasc, dar copilul părea că venea puțin în față, apoi se retrăgea. În mod normal, un copil viu se împinge cu picioarele spre exterior în timpul nașterii. Dacă este mort, nu face asta. După aceasta, doamna mi-a spus să mă dau jos și să mai merg puțin, ca să ajut copilul să coboare. Am simțit că s-a lăsat în jos și am spus: „Haideți, trebuie să mă urc pe masă că e gata.” Ne-am urcat pe masă și cred că în cinci minute am născut. Pot spune că primul copil nu l-am născut așa repede, pe el l-am născut după mult efort.

Moașa era în fața mea, pregătită să prindă copilul. Lângă mine era ginecologul, iar în cealaltă parte era o asistentă medicală. Copilul nu s-a împins singur, așa cum face un copil viu în mod normal, când uterul ajută. Aici, lucram doar eu și uterul nu ajuta deloc. Doamna mi-a împins copilul, care era și mare. Spre deosebire de un copil mic, pe care îl naști mai ușor, acesta era mai mare și nașterea a fost mai dificilă”, adaugă femeia.

De ce fetița a murit înainte să se nască

Medicul legist a confirmat temerile cele mai mari ale Anei: fetița ei s-a asfixiat în timpul nașterii, din cauza lipsei de oxigen. Moartea nu a fost cauzată de o complicație cu cordonul ombilical, ci de faptul că travaliul nu a avansat rapid.

„Medicul legist mi-a spus că după autopsie, pe la ora două sau trei, vom putea să o luăm. I-am mulțumit și am sunat soțul. Soțul a renunțat la lucru în acea zi, iar mama era acasă, pentru că lucrează o zi la serviciu, o zi acasă. Cât timp eram în spital, medicul m-a sunat să îmi spună că analiza s-a terminat și putem merge să o luăm. Am mers la morgă și medicul ne-a explicat ce s-a întâmplat.

Fetița s-a asfixiat, nu a avut aer. Pur și simplu, s-a sufocat din cauza lipsei de oxigen. Am întrebat dacă a fost cordonul ombilical în jurul gâtului, dar mi-au spus că nu, nu a fost cordonul problema. Medicul care a asistat la naștere a confirmat că nu a fost din cauza cordonului ombilical, ci din cauza faptului că nașterea nu a fost rapidă, iar copilul nu a putut respira”, precizează mămica.

„Trebuia să mi-se facă cezariană la 39 săptămâni”

Ana își amintește cu durere că trebuia să nască prin cezariană la 39 de săptămâni, însă intervenția a fost amânată până la 40 de săptămâni.

„Trebuia să mi se facă cezariană la 39 de săptămâni. Mi s-a spus chiar de la prima vizită că nașterea ar trebui să aibă loc până la sfârșitul lunii august. Dar acum vorbim despre 9 septembrie, ceea ce înseamnă aproape două săptămâni mai târziu. Eu voiam să nasc la 39 de săptămâni, dar m-au lăsat până la 40 de săptămâni. Mi s-a spus să așteptăm să înceapă nașterea în mod natural, dar, din păcate, când a început, nu a decurs bine.

La două sau trei săptămâni după ce a murit copilul meu, am mers să iau pentru nepoțică un certificat medical, ca să-l duc la școală. O cunoscută mi-a spus că la spital se vorbește că fetița a murit din cauza că m-am lovit cu burta de volan sau că am dat cu vopsea”, spune Ana.

Puteți urmări mai multe în interviul de mai jos:

1Shares

Aura Mereuta

https://shok.md